Blog

Lattest News Aroud Business

Previous Next

Svečano otvoreni infrastrukturni projekti u MZ Srednje vrijednosti 600.000 KM

Završeno je asfaltiranje platoa površine 3.000 metara kvadratnih u centru Srednjeg, te puta koji je spojio plato sa magistralnom cestom. Završetkom ovog projekta povezan je centar mjesne zajednice Srednje sa naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići. Vrijednost svih nabrojanih projekata blizu je 600.000,00 KM.

Svečanom otvorenju novoasfaltiranog platoa i puta prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, članovi Savjeta mjesne zajednice Srednje kao i brojni građani ovog naselja.

Načelnik Fazlić ističe da je inicijalni projekat pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Ilijaš, a on se odnosio na rekonstrukciju puta od magistralne ceste M17 do naselja Lepa Luka. Također, načelnik je govorio i o projektima koji su prioritetni u predstojećem periodu u MZ Srednje.

„Realizacijom projekta rekonstrukcije puta na relaciji od magistralne ceste do naselja Lepa Luka otvorile su se i druge potrebe ove mjesne zajednice u smislu rekonstrukcije cjelokupnog platoa kao i rekonstrukcije dvije ulice u Srednjem, pristupnog puta za Dom u ovom naselju i još nekoliko manjih zahvata koji su zaista saobraćajnu infrastrukturu u Srednjem doveli na jedan zavidan nivo. Ukupna vrijednost svih tih projekata je blizu 600.000,00 KM. Općina Ilijaš je učestvovala sa 350.000,00 KM. Ovo je bitna putna komunikacija jer ona dalje veže zaleđe ove mjesne zajednice, prema naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići.

Imamo potrebu da kvalitetnije riješimo i isključni dio ovog puta sa magistralne ceste. To ćemo zajedno sa Federalnom direkcijom za ceste raditi u narednom periodu, u smislu projekta i pronalasku najboljeg rješenja kako bi se sa aspekta frekvencije saobraćaja i sigurnosti na magistralnoj cesti došlo do zavidnog nivoa. Ovo je najveća mjesna zajednica na području općine Ilijaš, površinom je veća od općine Vogošća ili Breze. Jedan od narednih prioritetnih projekata jeste rekonstrukcija društvene zgrade u kojoj je smještena pošta i u kojoj imamo jednu prodavnicu, odjeljenje JKP „Vodostan“. To je objekat u kojem treba rješavati pitanje smještaja Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje treba da se osnuje i opremi. Ovaj objekat bi trebalo srušiti i napraviti novi u kojem bi trebalo napraviti i određeni broj stanova. Ono što bi trebalo uraditi jeste puštanje u funkciju prostora koji je napravljen za potrebe odjeljenja Policijske stanice Ilijaš. Neću dalje komentarisati zašto se toliko dugo to čeka kada je sve već napravljeno. Jako je izražena potreba da na ovako velikom prostoru bude stalno prisustvo policije. Mnoge druge projekte ćemo definirati kroz Operativni plan za 2022. godinu. Čestitam građanima i Savjetu MZ Srednje koji su bili dobri partneri u ovom projektu“, istakao je načelnik.

Predsjednik Savjeta MZ Srednje Adis Karavdić u ime građana MZ Srednje i u svoje lično ime zahvalio se Općinskom načelniku, općinskim službama i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta.

„Ovaj projekat bitan je sa aspekta sigurnosti pješaka i đaka koji se kreću prema OŠ Srednje, također ovo je projekat koji je olakšao pristup javnim ustanovama i privrednim licima na ovom potezu. Savjet mjesne zajednice Srednje planira za narednu godinu kandidovati projekte putne, vodovodne i stambene infrastrukuture, odnosno sve one projekte koji su potrebni kako bismo zadržali stanovništvo i osigurali bolje uslove za razvoj i napredak na ovom području“, kazao je Karavdić.

Pitanje otvorenja prostorija Policijske stanice Ilijaš u Srednjem na Skupštini KS, održanoj danas, pokrenuo je Mahir Dević šef Kluba SDA te je istako da nije dobio odgovor jer je sjednica prekinuta.

“Ovo je jedan u nizu projekata prethodne Vlade KS, na čelu sa premijerom Ademom Zoljem. Realizacija tog projekta je završena i ja se zahvaljujem prethodnoj Vladi KS, te se nadam da će i ova Vlada naći načina da podrži neke druuge projekte“, istakao je Dević.

Almedin Mališević, stanovnik i privrednik u MZ Srednje kazao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za građane MZ Srednje.

„Drago mi je da je došlo vrijeme da se rade i ovakvi projekti u MZ Srednje. Bilo je mnogo projekata ali ovaj je posebno vidljiv i prelijepo je urađen. Nadam se da će općinske i kantonalne službe nastaviti sa ulaganjima u našu mjesnu zajednicu. Zahvaljujem se načelniku Fazliću i svima koji su učesvovali u ovom projektu“, kazao je Mališević.

Najava 10. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

Najava 10. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

U četvrtak, 28. oktobra 2021. godine sa početkom u 10 sati plnirana je 10. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Dnevnim redom planirane su sljedeće tačke:

 1. Vijećnička pitanja i inicijative;
 2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 9. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš;
 3. Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja i održavanja javnih cesta na području općine Ilijaš za period 2021. - 2031. godine;
 4. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izvođenje radova na regulaciji potoka Morava u naselju Salkanov Han – Ilijaš;
 5. Prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta k.č.br.1077/14 i k.č.br.1077/15;
 6. Prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta k.č.br.1077/13;
 7. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta broj: 01/1-02-2011-17/20 od 29.09.2020. godine;
 8. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta broj: 01/1-02-2011-14/20 od 29.09.2020. godine;
 9. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta broj: 01/1-02-2011-13/20 od 29.09.2020. godine;
 10. Prijedlog Rješenja iz imovinsko – pravne oblasti kojim se odbija prijedlog Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. za obnovu upravnog postupka;
 11. Prijedlog Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini;
 12. Prijedlog Plana stipendiranja učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini;
 13. Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2020./2021. godini.
Previous Next

Načelnik Fazlić sa građanima obišao lokalitet novoasfaltiranog puta u Gornjoj Bioči

Putna infrastruktura i njena sanacija jedan je od prioriteta Općine Ilijaš. Kako bi se građanima osigurali kvalitetniji uslovi života i ove godine otvorena su brojna gradilišta i izdvojena značajna novčana sredstva.

Asfaltiranje jedne takve dionice puta završena je protekle sedmice. Riječ je o 1100 metara lokalnog puta u Gornjoj Bioči, na potezu od Biočkog Puta preko Durmića prema Selimovićima. Investitor ovog projekta je Općina Ilijaš sa 111.746,70 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima iz službe za građenje obišao je pomenutu lokaciju, a pridružili su mu se i stanovnici Gornje Bioče.

"Općina Ilijaš je ruralna općina i mi itekako vodimo računa o ruralnom razvoju, a to prije svega znači izgradnju dobre putne infrastrukture i naravno svih važnih segmenata poput obrazovanja, zdravstva i društvene infrastrukture. Svaki kvadrat naše općine je prevažan, svaki zaseok, manje ili veće naselje. U nekoliko zadnjih godina u naselju Bioča investirano je u renoviranje objekta područne škole te u saobraćajnu i komunlalnu infrastrukturu. Kroz asfaltiranje puteva nastojimo ovu mjesnu zajednicu dovesti na nivoa potpune uređenosti sa svom infrastrukturom koja omogućava ugodan život i dobre uslove za naše poljopivrednike.

U tom smislu završili smo i projekat nastavka proširenja vodovodne mreže. Dakle, gradska vodovodna mreža će biti proširena na cijelo područje naselja Bioča. Projekat je spreman i ako vremenski uslovi budu dozvoljavali prva faza tog projekat će početi do kraja ove godine", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Predsjednik Savjeta mjsene zajednice Luka Elmin Brkić kazao je kako su sve bliže cilju da na području ove mjesne zajednice ne bude makadama.

"Evo nas u naselju Gornja Bioča, gdje smo realizovali projekat asfaltiranja još jednog lokalnog puta. Sve smo bliže cilju da na području naše mjesne zajednice ne bude makadama. Trudimo se da zaseoke koji su još uvijek sa makadamskim putevima kandidujemo za naredne općinske projekte. Važno nam je da privučemo povratak stanovništva. Ovaj dio je porušen 1992. godine, a rješavanjem putne infrastrukture očekujemo povratak stanoviništva, ali i doseljavanje novih stanovnika. Ovo područje mnogo nudi, stanovnici posjeduju veliku površinu obradive zemlje i samim time mogućnost bavljenjem stočarstvom i poljoprivredom", kazao je Brkić.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš i stanovnik naselja Gornja Biča Muhamed Handžić kazao je kako se ulažu maksimalni napori da se stvore što bolji uslovi građanima za život na području naselja Bioča.

"Općinski načelnik, službe, Općinsko vijeće i svi mi koji činimo zakonodavnu i izvršnu vlast ulažemo maksimalne napore da stvorimo što bolje uslove građanima za život na ovom području. Ovo je povratničko područje koje je dosta stradalo u ratu i cilj nam je da urbaniziramo dijelove gdje su se ljudi vratili i gdje od svog rada žive na poljoprivrednim dobrima. Naš naredni prijedlog i inicijativa biće sanacija puta od Bioče prema Paljevu. Dionica je duga cca 500 metara, a njenom sanacijom bi dobili alternativni pravac i komunikaciju između općina Ilijaš, Novi Grad i Vogošća. Taj put je također važan i radi zaštite od požara", rekao je Handžić.

Previous Next

Radovi na izgradnji oborinske i fekalne kanalizacione mreže u dijelu ulice Polomska – MZ Podlugovi

U toku su radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacione mreže u okviru projekta rekonstrukcije saobraćajnice "Polomska - Vratuša" u mjesnoj zajednici Podlugovi.

Radove izvodi firma "Ado Trans" doo Visoko, a cjelokupan projekat finansira Općina Ilijaš sa 88.596,60 KM.

"Dionica je duga 400 metara. Do sada je završeno 102 metra kanalizacione i oborinske mreže. Radovi se izvode planiranom dinamikom. Završetak projekta uveliko zavisi od vremeskih uslova. U narednih sedam radnih dana planiramo privesti kraju cjelokupan projekat", kazao je Ahmed Begić, poslovođa firme "Ado Trans" doo Visoko.

Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Previous Next

Na šehidskom mezarju Kovači obilježena 18. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 18. godišnjica smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije BiH Alije Izetbegovića.

U ime Općine Ilijaš, cvijeće su položili načelnik Općine Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović. Obilježavanju je prisustvovala i delegacija Općinskog odbora SDA Ilijaš.

"Prošlo je 18 tužnih godina od kada nas je fizički napusio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Svakim danom njegova državnička i politička mudrost dobija na važnosti. U vremenu kada retrogradne politike nasrću na Bosnu i Hercegovinu, intenzivno moramo raditi na očuvanju jedine nam domovine, na principu koji je uspostavio rahmetli predsjednik Izetbegović. Neizmjerno je volio Bosnu i Hercegovinu i posvetio joj cijeli svoj život. Ljudi prolaze, ali djela vječno žive. Iza rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića ostalo je neizmjerno intelektualno blago koje trebamo da koristimo kao inspiraciju u trajnoj borbi za principe slobode, demokratije, mira i afirmacije univerzalnih vrijednosti dobra. On je personifikacija poštenja, mudrog političara, državnika i čovjeka kojeg će dobronamjerni ljudi uvijek nositi u srcu“, kazala je  predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Učenici i nastavnici Perzijsko – bosanskog koledža i OŠ Đulistan iz Lješava također su, već tradicionalno, prisustvovali obilježavanju. Oni su poslali poruku da je bitno čuvati lik i djelo Alije Izetbegovića i gajiti pozitivnu kulturu sjećanja na našu državu.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine na demokratskim izborima u SR BiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je ostao i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

Previous Next

Završeno asfaltiranje puta Salkanov Han – Župča

Photo 6554555 DJI 955 jpg 4058107 0 20211018163524 photo original small

 

Završeno je asfaltiranje puta koji spaja Salkanov Han sa naseljem Župča. Dionica je duga 660 metara. Vrijednost projekta je 119.028,25 KM.

Općina Ilijaš i Breza osigurale su iz vlastitih izvora 50 posto, odnosno po 25 posto sredstava od ukupne vrijednosti, dok je Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice obezbijedilo preostali iznos.

U cilju modernizacije ove saobraćajnice dvije Općine su ranije započele rekontrukciju i asfaltiranje. Općina Ilijaš je iz pravca Salkanovog Hana rekonstruisala i asfaltirala 500 metara saobraćajnice, dok je Općina Breza iz pravca Župče rekonstruisala i asfaltirala 220 metara saobraćajnice.

U junu ove godine načelnici Općine Ilijaš i Općine Breza Akif Fazlić i Vedad Jusić potpisali su pismo namjere, prema Federalnom ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice, kojim su iskazali opredjeljenje za zajedničko učešće u projektu modernizacije saobraćajnice Salkanov Han – Župča.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba