Previous Next

U Ilijašu održana Akademija povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici

Organizacioni odbor manifestacije “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 28. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “sigurnoj zoni UN-a Srebrenica”, u subotu 08. jula 2023. godine upriličio je već tradicionalnu Akademiju na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu. Učesnici su bili: prof. Ibrahim Bećirović, Merima Beširević MSc -biologije – genetika i prof. Nijaz Aganhodžić – hafiz.

Predsjednica Organizacionog odbora Manifestacije Alma Mešić i ove je godine, kao i brojnih prethodnih, poslala poruku sjećanja na ubijeno čovječanstvu 8372 puta u Srebrenici poručivši da je dužnost svakog Bošnjaka biti večeras ovdje, sjećati se, ali i biti na oprezu 24 sata dnevno jer bi agresor danas ponovio sve.

Općina Ilijaš na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem na dostojanstven način godinama obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici, te je neizostavna podrška mnogobrojnim projektima u Općini Ilijaš koji se prvenstveno tiču kulture sjećanja ali i razvoja ove općine. "Ja želim iskazati ponos na nas Ilijašane, na ono što godinama radimo, već 18 godina organiziramo ovu Manifestaciju, zato se želim zahvaliti Organizacionom odboru na svemu što rade, posebno Almi Mešić koja je i pokrenula ideju o organizovanju ove Akademije. Postala je prepoznatljiva veza Ilijaša i Srebrenice i to je jako važno. Mi smo ovdje da odamo pijetet žrtvama genocida, da podijelimo bol i tugu sa članovima porodica koji su izgubili te ljude, da se suočimo sa sobom i svojom savješću i kako se odnosimo prema svemu što je vezano za borbu za BiH, kulturu sjećanja i naš odnos prema Srebrenici. Mi živimo u vremenu kada moramo stalno i iznova svjedočiti istinu u Srebrenici, a ta istina je da se genocid desio, zločinci presuđeni, utvrđena odgovornost i krivica. Pravda se nije desila, genocid nisu priznali oni koji su ga učinili, mi i ove godine 11. juli obilježavamo u državi koja ni ove godine nije donijela odluku o Danu žalosti u cijeloj BiH. Nažalost, sve je manje Bošnjaka u Srebrenici. Strana koje je odgovorna za genocide kroz svoje programe želi da se ovaj događaj relativizira, minimizira, a i mi postajemo malodušni, gubimo međusobno povjerenje, samopouzdanje, povlačimo se i odlazimo, ne smijemo to raditi i moramo pokazati da imamo snagu da te procese zaustavimo. Ponosan sam na Ilijašane koji su puno toga uradili, na 18 džamija u kojima je jučer bila hutba o Srebrenici, ponosan da obilježavamo ovaj dan pred ovom lijepom džamijom koju je SFOR bio zabranio da se gradi i na ovom Trgu “Alija Izetbegović” kojem smo na jedvite načine uspjeli dati to ime. Moramo se boriti, borba će dati rezultate, to mora biti naše opredjeljenje", kazao je načelnik Fazlić.

Ovom prilikom dodijeljene su plakete za nesebičan doprinos ovoj Manifestaciji, a dobitnici su: Saudin Durmić-NISKOGRADNJA Durmić, Salkuna Salihović i MZ Ljubnići. Zahvalnicu za podršku Programu, kao i finansijsku potporu ovoj Manifestaciji dobio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

U kulturnom dijelu programa učestvovali su hafiz Aziz ef. Alili, koji je proučio ašere na početku i izveo ilahiju “Šehidi” i glumac Mirza Mušija sa recitalom „Tišina u Srebrenici i proklet bio ko zaboravi“.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba