Previous Next

Građani Ilijaša odali počast koloni sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici

Brojni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, koji su se okupili na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, kolonu sa 30 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, kada je počinjen genocid u srebreničkoj enklavi, zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda (UN) ispratili su suzama i učenjem Fatihe.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se građanima Ilijaša što su i ove godine na dostojanstven način ispratili čitavu ovu Manifestaciju Dani sjećanja Srebrenica 11. juli 1995. godina. „Danas ispraćamo najtužniju kolonu, 30 posmrtnih ostataka. Ovaj dan je težak za sve građane BiH koji doživljavalju ovu državu svojom. Mi u Ilijašu posebno imamo taj osjećaj tuge, veliki broj sugrađana vezan je za mnoge žrtve, s obzirom na to da je Ilijaš bio utočište za mnoge ljude iz Istočne Bosne. Naša obaveza i naša odgovornost jeste da na dostojanstven način sve to ispratimo, da kroz svoje djelovanje pokazujemo da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu, da na Srebrenici mi učimo, da učimo ono najbolje što čovjek može dati od sebe, a to je da učinimo sve da se nikad nikom ne ponovi Srebrenica. Da učimo generacije kako da naprave i izgrade društvo i državu koja će biti prilika za njihov puno ljepši život. Niz je manifestacija koje održavamo od Akademije, vjerskog programa, i veliki broj Ilijašana je i na Mršu mira. Nadam se da će sve to dovesti da naš mentalni sklop, i naša savjest se probudi i da bude čista koja će sve ovo voditi na bazi dobra, a ne nikako zla kao što je bilo nažalost te 1995. godine u Srebrenici“, poručio je između ostalog načelnik Fazlić.

Predsjednica Organizacionog odbora Manifestacije Alma Mešić ističe da je ovo samo mali civilizacijski čin i doprinos kulture sjećanja kako bi mladi naraštaji znali šta se desilo i šta trebaju da znaju kako se ne bi zlo ponovilo.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Osim njega, ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine iz jedne od mnogobrojnih masovnih grobnica koje su otkrivene u Kamenici kod Zvornika. Ove godine će biti ukopani i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Mustafini posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Ravnice – Glogova 2001. godine, dok su posmrtni ostaci Eseda pronađeni u masovnoj gorbnici u Kamenici 2001. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. On je u ljeto 1995. godine nestao na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze posmrtni ostaci još 55 žrtava koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice se još nisu odlučile na zvaničnu identifikaciju i davanje saglasnosti za ukop, a tu je još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine bit će održan 11. jula u Memorijalnom centru Potočari. Vlada Federacije BiH je ranije donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH. 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba