Previous Next

U Ilijašu obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Na incijativu Ministarstva za boračka pitanja KS, danas je na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Događaju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš, predstavnici Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš, te građani Ilijaša.

Načelnik Fazlić čestitao je svim pripadnicima Prvi korpus, te kazao da je važno obilježavati ove datume i govoriti o njima i njihovom značaju.

„Ono što je važno kazati jeste, da je Armija BiH bila regularna, legalna vojna formacija i jedina vojna formacija koja je branila nezavisnu državu BiH. Zbog toga je bitno da obilježavamo sve datume koje se odnose na formiranje Armije R BiH. Zona odgovornosti Prvog korpusa tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bilo je područje Sarajeva, odnosno odbrana glavnog grada i naša 126. Ilijaška brigada bila je u sastavu ovoga korpusa i zbog toga je jako važno da se i mi u Ilijašu podsjetimo na dan formiranja Prvog korpusa. Svrha i cilj Prvog korpusa kao i cjelokupne Armije RBiH bili su čuvanje Bosne i Hercegovine i cjelokupnosti njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana” kazao je Fazlić.

Prvi korpus je formiran odlukom Predsjedništva RBiH od 18. augusta 1992. godine i naredbom Štaba vrhovne komande Armije RBiH od 1. septembra 1992 godine. Bio je jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH. Prvi komandant Prvog korpusa Armije RBiH bio je rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan. Komandanti Prvog korpusa bili su još i Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

“Prvi korpus je obuhvatao široku teritoriju, ja konkretno sam bio u Sarajevu u Starom gradu, imali smo i terene gdje smo obilazili teritorije i oko Sarajeva. Prvi korpus je objedinio sve snage i ljude, patriote koji su bili spremni dati život za odbranu naše domovine. Mi smo iz patika morali da se borimo protiv puno moćnijeg neprijatelja i da branimo svoje namilije. Obilježavanje datuma i sjećanja su nešto što moramo na mlađe generacije prenositi i da se prisjetimo naših poginulih šehida i boraca i svega što se dešavalo u prethodnom ratu” kazao je Sirčić Nadir, predsjednik skupštine Saveza brigadnih Udruženja Prvog korpusa.

Prvi korpus su sačinjavali borci različite etničke pripadnosti. Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.
Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nizom prigodnih aktivnosti i ove godine obilježit će 31. godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Treba istaknuti događaje: Mimohod ratnih zastava jednica 1. korpusa veterana i djece koji će biti prvog septembra u 17:30, a kolona bi trebala krenuti u dvovrsnom stroju ulicom Reisa Džemaludina Čauševića, sa prelaskom u Titovu ulicu kod Predsjedništva, zaustavljanjem kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva uz odavanje počasti i polaganje cvijeća, prelazak kolone u Titovoj ulici kod Velikog parka i odavanje počasti kod Vječne vatre, kretanje kolone ulicom Ferhadija, Baščaršijom, prelaskom ulice kod Sebilja, nastavak kretanja kolone ulicom Kovači do Memorijalnog kompleksa Kovači. Za isti dan u 19:00 planirana je Svečana akademija u multimedijalnoj sala Memorijalnog centra Kovači.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba