Previous Next

Međunarodni dan nestalih: "Gdje je 45 Ilijašana?"

Međunarodni dan nestalih obilježen je u Ilijašu u organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš. Na šetalistu u Ilijašu, mnogobrojni članovi porodica nestalih i predstavnika lokalne vlasti ali i građani ponovili su dugogodišnju poruku – NEĆEMO ODUSTATI!

Još jedan dan u kojem 45 ilijašana ne mogu popiti kafu. Onih 45 ilijašana za kojima porodice tragaju. Uz fotografije, ljiljane i pitanje „GDJE JE“ Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, i danas traga za kostima svog sina.

„Jedan dan je teško živjeti bez saznanja gdje ti je dijete, a tek 31 godinu. ICMP se borio da nešto uradi ali sve to je malo za ovaj vremenski period. Radili smo u agustu pretrage, našli smo jednu lobanju. U Lješevu je pronađen jedan dio tijela, sve ostalo je odvezeno u rijeku Bosnu na smetlište. Tu noć sam završila u hitnoj. Zamislite kako je pretraživati smetlište da tražite ljudske kosti. Svake godine sve je teže. Ponavljam, niko se mnogo ne zauzima da ih pronađemo, da i mi kao porodice možemo otići na mezar, da proučimo fatihu. Da nađemo bar jednu kost.
Teško je živjeti sa komšijama koji znaju, a prave se kao da se ništa nije desilo. Pošaljem im poruke na facebook, blokiraju me. Nema ljudskosti da proradi savjest kod takvih. Imam podršku Općine Ilijaš. Nikad nisam tražila podršku od načelnika da je nisam dobila. Ali Općina mi ne može mnogo pomoći. Može Vijeće ministara BiH. Ništa me ne zanima više osim gdje su kosti naše djece. Pojedini dođu iz KS, pruže nam ljudsku podršku. Ja svoj život nemam osim ove borbe“, kazala je Zekija.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da ne smijemo odustati od borbe dok se ne pronađu tijela sve i jednog ilijašanina koji se vodi kao nestali.
„Mi u Ilijašu nosimo tu jednu težinu, bol. Nosimo civilizacijsku obavezu da neizostavno svaki dan brinemo i radimo na tome da dođemo do bilo kakvih informacija i podataka o 45 lica koja se još vode kao nestali i za kojima tragamo godinama. Zaista pokazujemo da nećemo odustati. Svi napori koje naše loklano Udruženje porodica nestalih vodi ja im kao načelnik čestitam na svemu tome. Ta borba pokrenula je jednu širu aktivnost koju vode institucije zadužene za to. Generalno javno mnijenje postaje sve jače i taj uticaj prenosi se u pozitivnom smislu na javne institucije u aktivnostima za pronalazak ljudi. Mnogo toga u zadnje dvije godine se ozbiljnije radi. To daje nadu svima nama da ćemo doći do lica za kojima tragamo. Na Međunarodni dan nestalih pozivamo sve aktere da svi zajedno ne odustajemo i da iskoristimo i najmanju šansu da dođemo do nestalih osoba. Napominjem još jednom da nećemo odustati na svemu što radimo na ovom putu i kao lokalna politika zajedno sa našim Udruženjem dat ćemo sve da konačno dođemo do toga da nađemo naših 45 ilijašana“, kazao je načlenik Fazlić.

Tokom agresije na našu zemlju, 1992.-1995., u BiH je nestalo gotovo 35.000 osoba, a još se traga za više od 7.500 nestalih.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba