Previous Next

Završne riječi Tužilaštva u predmetu Ranko Draškić i drugi, optuženim za zločin u Lješevu

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine održano iznošenje završne riječi Tužilaštva u predmetu Ranko Draškić i drugi, koji su optuženi za za zločin u Lješevu.

Tužilac Adis Nuspahić naglasio je u svom izlaganju da je Tužilaštvo u ovom postupku donijelo dovoljno dokaza da se optuženi proglase krivim i osude za sve tačke optužnice, te da su oni počinitelji i odgovorni za zločin u Lješevu, kao i u Kadarićima, Luci. Zaključio je da su svi svjedoci i svjedočenja Tužilaštva nepobitni, povjerljivi i može im se vjerovati dok su svjedočenja odbrane kontradiktorna i u ulozi davanja alibija optuženima.

Nuspahić je naveo kako se Odbrane nisu bavile osporavanjem navedenog djela, nego samo ulogom optuženih, te dodao kako smatra da nisu uspjele dokazati da oni u tom napadu nisu učestvovali. Tužilac se pozvao na svjedočenja Slaviše Bogdanovića i Željka Tučića, koji su govorili o ulozi interventnih vodova i da je njihov zadatak bio da „protjeraju nesrpsko stanovništvo Ilijaša“, odnosno da „očiste selo“.

Govoreći o prvoj tački optužnice, koja se odnosi na napad i ubistvo 20 civila u Lješevu, Nuspahić se u pozvao na iskaze svjedokinje Zahide Masnopita, koji je pročitan u sudnici, te zaštićenog svjedoka A-1, koji je preživio strijeljanje u Lješevu. A-1 je, prema riječima tužioca, poznavao Manojlovića iz Ilijaša, a išli su u istu školu. Draškića, kako je naveo tužilac, je A-1 je znao iz Ilijaša, a optuženi mu je je stavio na vrat čakiju i prijetio da će ga ubiti, nakon čega se pridružio vojnicima koji su strijeljali civile na livadi.
Nuspahić je rekao kako je iz materijalnih dokaza vidljivo da su Draškić i Manojlović bili pripadnici Prve Ilijaške lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) a prethodno Teritorijalne odbrane, od aprila 1992. do marta 1996. godine.

Svjedok Marinko Vidović,čiji iskaz Odbrane prema nisu dovele u pitanje, kako je rekao tužilac, je potvrdio da je Draškić bio pripadnik Interventnog voda, te da je više svjedoka Odbrane i Tužilaštva reklo da je on bio komandant u vodu. Tužilac je govorio o ulozi Interventnih vodova u protjerivanju i zarobljavanju stanovnika Kadarića, rekavši kako je Draškić naredio, pozvavši se na svjedoke, da se zarobljeni civili prebace u Ilijaš gdje su bili zatvarani. Više svjedoka je, kako je naveo tužilac, potvrdilo da je Manojlović bio u Interventnom vodu Marinka Vidovića. „Uvjeren sam da će ih sud proglasiti krivim i adekvatno ih kazniti“, rekao je Nuspahić na kraju iznošenja završne riječi.

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Suđenje se nastavlja 20. septembra kada će Draškićeva Odbrana iznijeti završne riječi.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba