Previous Next

Svečanom sjednicom OV Ilijaš obilježen Dan Armije RBiH

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. O važnosti ovog datuma govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ističući da je Armija RBiH na častan i dostojanstven način odbranila Bosnu i Hercegovinu u najtežim trenucima.

"Ovo je zaista značajan datum koji govori o suverenitetu naše države. Dakle, nakon što je BiH međunarodno priznata već 15. aprila 1992. godine došli smo u poziciju da formiramo slobodarsku Armiju koja je branila našu domovinu od agresije i koja je iznikla iz naroda te kroz četverogodišnju borbu jačala i na dostojanstven i civilizacijski način branila građane BiH. Koristim ovu priliku da čestitam pripadnicima Armije RBiH, komandnom kadru i svim građanima, koji ovu državu osjećaju svojom, Dan Armije RBiH. Jako je važno da i danas imamo Oružane snage BiH koje baštine sve tekovine Armije RBiH, te da su one jedina vojna formacija i garant mira, slobode i opstojnosti naše države i da idu putem uspostavljanja ozbiljnih standarda, prije svega mislim na NATO standarde. Nadam se da će kroz dogledno vrijeme, pridruženo članstvo, a potom i kroz sam ulazak u NATO dobiti odbrambeni mehanizam koji će odaganati brige kada je u pitanju mir u ovoj državi", poručio je načelnik Fazlić sa Centralnog spomen obilježja u Ilijašu.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš, koju je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Mešić, prisutnim vijećnicima i gostima su se obratili pripadnik diverzantsko-izviđačkog odreda "Džokeri" Nazif Carina i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Senad Šehić. U svom izlaganju Šehić se osvrnuo na vlastiti ratni put, na ulogu ARBiH tokom sukoba, te na važnost i doprinos pripadnika 126. brigade u borbi i odbrani domovine. Nazif Carina je potom kazao kako imamo obavezu da govorimo i prenosimo istinu o agresiji na našu domovinu i herojskoj borbi naše Armije, te se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali svečanu sjednicu.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Mešić poručila je kako 15. april simbolizuje jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji BiH. "Oni su najčasnijom borbom zabilježenom u novijoj historiji pokazali da neće dozvoliti nestanak našeg naroda i države. Da će na moralnim i časnim vrijednostima braniti svoju državu i svoj narod. Pored naših pripadnika danas je važno istaći i borbu naših žena koje su bile pripadnice Armije RBiH. Istakla bih 126. ilijašku brigadu ali i sve one koje su bile dio časne Armije RBiH. Želim im se zahvaliti što su nam omogućili nezavisnost i suverenitet", kazala je Mešić.

Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo 15. april – Dan Armije RBiH.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba