Previous Next

Održana radionica za mlade "Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo"

Učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” imali su priliku da prisustvuju soft skills radionici na temu “Kako uspješno napisati CV i motivaciono pismo”, koja je organizovana u okviru regionalnog programa YourJob BiH, a u saradnji sa Općinom Ilijaš.

Domaćin aktivnosti bila je Stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović, koja je mladima predstavila mogućnosti za izradu potvrde Pasoša kompetencija.

"Budući da se srednjoškolsko obrazovanje naših učenika i učenica bliži kraju, smatramo da je jako važno da se na vrijeme pripreme za tržište rada, ali i steknu kompetencije za apliciranje na različite studentske programe, razmjene, stipendije i slično. U svemu tome, potreban im je kvalitetan CV i nadam se da su danas usvojili osnovna znanja i vještine za pisanje istog. Danas smo našim učenicima predstavili i Pasoš kompetencija, kao instrument za sistemsko prepoznavanje i predstavljanje kompetencija svakog pojedinca s ciljem povećanja mogućnosti za zapošljavanje. Vjerujem da će mnogi od njih iskorisiti ovu mogućnost koju Općina Ilijaš nudi, te izraditi svoju potvrdu Pasoša komepetencija."

Najčešće nedoumice oko pisanja CV-a po pitanju zahtijevane forme, predstavljanja svoje ličnosti, dosadašnjeg radnog iskustva i obrazovanja, vannastavnih aktivnosti su otklonjene zahvaljujući profesionalnim savjetima i stručnim uputstvima koja su dobili na radionici. Učenicima je predočeno kako da istaknu svoje vrline, a da u tome ipak ne pretjeraju, kako da CV prilagode svrhi prijavljivanja i da vještine koje posjeduju potkrijepe činjenicama.

Učesnica projekta Amila Demirović kaže da je današnja radionica bila izuzetno korisna.

"Drago mi je da smo imali priliku da naučimo nešto novo jer većina nas nikada nije pisala CV. Također, imali smo priliku da se prijavimo na stranicu Evropske unije gdje smo preuzeli obrazac i napisali svoj CV. Također, naučili smo kako napisati motivaciono pismo i šta je važno u tim dijelovima", kazala je Amila.

Projekt Your Job, kojeg financira Europska unija, provodi Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik ima za cilj potporu zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore. Projektne aktivnosti su namijenjene mladima do 35 godina, koji traže zaposlenje ili dodatnu obuke koje bi im omogućile lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba