Previous Next

Održan radno-konsultativni sastanak u cilju daljne rekonstrukcije nacionalnog spomenika Stari Grad Dubrovnik

Na inicijativu Općinskog načelnika Akifa Fazlića, 21. maja 2024. godine održan je radno-konsultativni sastanak o temi pružanja stručne pomoći na rekonstrukciji nacionalnog spomenika Stari Grad Dubrovnik u Višnjici – općina Ilijaš.

Sastanku su prisustvovali Mirzah Fočo i Zijad Halilović, predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine; Robert Stergar, direktor Zavoda za zaštita spomenika FBiH; Mulija Tabak-Abedpour, predstavnica Federalnog ministarstvu prostornog uređenja; Perica Mijatović, Adnan Busuladžić i Edina Kamenica, predstavnici Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Ilijaš; Ramiz Mulaomerović, predstavnik firme NEIMARI d.o.o. Sarajevo i Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš.

Na samom početku prisutim se obratio Općinski načelnik Akif Fazlić, koje se zahvalio gostima na dolasku te istakao zadovoljstvo što su predstavnici svih relevantnih institucija uzeli učešće na sastanaku. “Danas smo organizovali sastanak kako bismo razmotrili cjelokupan status i poziciju projekta rekonstrukcije Starog Grada Dubrovnika te pokušali definisati hodogram potrebnih aktivnosti kako bismo nastavali sa implemetnacijom ovog projekta. Općina Ilijaš je putem većih nivoa vlasti obezbjedila značajna finansijska sredstva i uz podršku stručnih lica i instituacija želimo pristupiti daljoj realizaciji”, rekao je načelnik Fazlić.

Tokom sastanka razgovarano je i o dosadašnjim radovima na rekonstrukciji nacionalnog spomenika Stari Grad Dubrovnik, te su utvrđeni naredni koraci i aktivnosti, a koje će se realizovati u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Zavodom za zaštitu spomenika FBiH i drugim akterima od značaja za zaštitu ovog nacionalnog spomenika. Svi učesnici sastanaka iskazali su važnost koordinacije svih nivoa vlasti u procesu zaštite Starog Grada Dubrovnika, kao i opredjeljenost u njegovom očuvanju i pozitivnoj promociji.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba