Previous Next

Održano općinsko takmičenje iz predmeta tehnička kultura

U prostorijama OŠ "Podlugovi" održano je pojedinačno i ekipno općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta tehnička kultura za učenike V, VI, VII, VIII i IX razreda. Na takmičenju je učestvovalo 20 učenika iz četiri ilijaške osnovne škole koji su na školskim takmičenjima pokazali najbolje rezultat i dobili priliku da predstavljaju svoju obrazovnu ustanovu. Takmičare i takmičarke je pozdravila i upoznala ih sa propozicijama takmičenja stručna savjetnica za pitanje mladih, obrazovanje i NVO sektor u Općini Ilijaš Enisa Mešetović, a potom se obratio i direktor OŠ "Podlugovi" Edin Šehić. Takmičenje se sastojalo od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio podrzumijevao je testove znanja koji obuhvataju materiju iz nastave tehnike i tehničke kulture za odgovarajući razred po važećim udžbenicima. Praktičnio dio podrazumijevao je izradu praktičnog rada prema crtežu koji je dodijeljen na dan takmičenja.

U kategoriji petih razreda učenica OŠ "Stari Ilijaš" Selma Ademović zauzela je prvo mjesta, drugo mjesto osvojio je učenik OŠ "Srednje" Ahmed Šehić, a učenica Emsela Ćatić iz OŠ "Hašim Spahić" treće mjesto. Prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za šeste razrede osvojila je Ilhana Nuhanović iz OŠ "Podlugovi", drugo mjesto Amina Muslić iz OŠ "Stari Ilijaš", a treće mjesto učenik Nur Šerak iz OŠ "Hašim Spahić". Prvo mjesto u kategoriji sedmih razreda osvojio je učenik Almin Delić iz OŠ "Srednje", drugo mjesto učenica OŠ "Hašim Spahić" Merjema Rožajac i treće mjesto učenica OŠ "Podlugovi" Šejma Arnaut. Kada su u pitanju učenici osmih razreda najuspješniji je bio učenik Damir Hindija iz OŠ "Hašim Spahić", drugo mjesto osvojila je Ajša Klanco iz OŠ "Podlugovi" i treće mjesto učenica Ajna Šabanović iz OŠ "Srednje". Učenica Sumea Sokolar iz OŠ "Podlugovi" osvojila je prvo mjesto u kategoriji devetih razreda, drugo mjesto zauzeo je učenik OŠ "Srednje" Ilhan Fazlić, a treće mjesto učenica Amila Agović iz OŠ "Stari Ilijaš". Ukupni ekipni plasman je sljedeći: prvo mjesto OŠ "Podlugovi", drugo mjesto OŠ "Stari Ilijaš" i treće OŠ "Hašim Spahić".

Na kantonalnom takmičenju učestvovat će dvije ekipe i to iz OŠ "Podlugovi" i OŠ "Stari Ilijaš". Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja, koja će biti uručena nakon završetka takmičenja iz svih predmeta.

Previous Next

Obilježen Dan šehida: Časni i hrabri šehidi moraju biti primjer generacijama koje dolaze

Prisjećanjem na najhrabrije sinove, obilaskom mezarja i učenjem jasina u Ilijašu je obilježen Dan šehida. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Općina Ilijaš upriliči su program obilježavanja ovog izuzetno značajnog dana. Na centralnom spomen obilježju u Ilijašu cvijeće su položile brojne delegacije među njima je bio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić, te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević. Delegacije su obišli i šehitluke u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ovo dan kada se obilaze mezarluci, te da na taj način čuvamo od zaborava žrtvu koju su oni dali. "Naši šehidi pripadaju generaciji koja je napravila ono što ni jedna generacija Bošnjaka ranije nije. Oni su doprinijeli da danas imamo svoju državu. Oni su tu državu odbranili i dali nam šansu i perspektivu da danas živimo. Zbog toga je naša obaveza prema njima velika" kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić ističe da je posjeta mezarlucima, učenje Yasina i Fatihe, minimalno što možemo danas učiniti za naše šehide. "Po prirodi na neke riječi naviknemo, ne razmišljamo o njihovoj težini, važnosti i značenju. Želim napomenuti da je šehid svjedok dobrote i samožrtvovanja za vjeru i domovinu. Riječ šehid ima toliku veličinu i značenje koju svi moramo poštovati. Haram je da zaboravimo da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama, dali sve što su imali svoju mladost, svoju krv i svoj život. Svaki šehidski nišan nosi jaku poruku sa sobom, da budemo dostojni žrtve i onog što su oni bili, jer ova sloboda je skupo plaćena" rekao je Zildžić.

Previous Next

Bajramska čestitka Općinskog načelnika i Predsjedavajuće OV Ilijaš

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim sugrađanima/kama muslimanima i muslimankama, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Nakon mjeseca posta i odricanja, želim da praznične dane provedete u dobrom zdravlju i blagostanju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram je prilika da se sjetimo onih koji su položili svoje živote za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Prilika je i da se sjetimo porodica i majki svih šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, bolesnih, iznemoglih i onih kojima je potrebna naša pomoć i podrška.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, stoga pozivamo sve građane općine Ilijaš da se taj dan okupimo u što većem broju na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu i mjesnim mezaristanima u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, Crnoj Rijeci, Solunu i na šehidskom mezarjima I i II u Brezi te odamo poštovanje svim šehidima, poginulim i nestalim borcima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!“

Previous Next

Program obilježavanja Dana Armije RBiH

U ponedjeljak, 15. aprila 2024. godine u Ilijašu će biti upriličeno obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

  • 16:30 – Polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu
  • 17:00 – Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš u sali Općinskog vijeća Ilijaš

Pozivamo sve građane općine Ilijaš da zajednički obilježimo ovaj historijski dan.

Previous Next

Održano općinsko takmičenje iz fizike

U prostorijama JU OŠ "Podlugovi" održano je općinsko takmičenje iz fizike za 24 učenika i učenice VIII i IX razreda iz četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš. Takmičare i takmičarke je pozdravila i upoznala ih sa propozicijama takmičenja stručna savjetnica za pitanje mladih, obrazovanje i NVO sektor u Općini Ilijaš Enisa Mešetović, a potom su se obratili i predstavnik JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Semir Salihović i direktor OŠ "Podlugovi" Edin Šehić.

U kategoriji osmih razreda prvo mjesto je osvojila učenica OŠ "Podlugovi" Namira Jugović, drugo mjesto učenik OŠ "Stari Ilijaš" Arman Duračak i treće mjesto učenica OŠ "Podlugovi" Amna Čivić. U kategoriji devetih razreda učenica OŠ "Hašim Spahić" Amina Rožajac osvojila je prvo mjesto, učenik OŠ "Srednje" Muhamed Osmanović drugo mjesto i učenica Ilma Marukić iz OŠ "Hašim Spahić" treće mjesto.

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja, koja će biti uručena nakon završetka takmičenja iz svih predmeta.

Previous Next

Tradicionalni prijem za 40 članova šehidskih porodica povodom Ramazanskog bajrama

Povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama i Dana šehida u Biznis centru je upriličen tradicionalni prijem i podjela hedija za 40 članova šehidskih porodica sa područja općine Ilijaš. Prijem je organizovala Općina Ilijaš u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš. Prijemu su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić i članovi Udruženja.

Na samom početku prisutne je poselamio predsjednik Udruženja Midhat Zildžić te im poželio dobro zdravlje u nastupajućim bajramskim danima. "Ovo je još jedan Bajram u nizu koji dočekujemo bez naših najdražih, bez naših očeva, sinova, braće i muževa. Prazninu u našim srcima koju nosimo svih ovih godina ne može ništa popuniti, a vrijeme koje prolazi našu bol ne može izliječiti. Šehidske porodice najbolje znaju koliko im je nepravde učinjeno samim tim što su ubili njihove najmilije zato što su bili ponosni Bošnjaci muslimani. Moja najveća želja, a sigurana sam i želja svih prisutnih, je da se sačuva dostojanstvo i da se cijeni žrtva. Mi se i dalje moramo držati zajedno, boriti i biti podrška jedni drugima u svakom segmentu života. Obaveza nam je da prenesemo istinu generacijama koje dolaze o stradanjima, zločinima i genocidu kako bi sačuvali kulturu sjećanja i da se nikada nikome ovo ne ponovi. Ove skromne hedije su znak pažnje da porodice šehida nisu same i da nikad neće biti zaboravaljene.

Načelnik Akif Fazlić pozvao je šehidske porodice i građane općine Ilijaš da se odazovu obilježavanju Dana šehida. "Osim radosti i ibadeta koju nam donosi Ramazanski bajram prisutno je sjećanje i ponos na naše šehide. Iz Ramazana izađemo duhovno najčistiji i baš u tim danima dostojanstveno odajemo počast našim šehidima. Moramo biti ponosni na generacije kojima su pripadali naši šehidi, jer su upravo oni stvorili nešto što niti jedna generacija Bošnjaka ranije nije, a to je naša država, identitet i jezik. Koristim priliku da vam čestitam predstojeći Bajram i da vas pozovem da zajedno drugog dana Bajrama obiđemo mezaristane i odamo počast našim šehidima."

Članovi porodica šehida i poginulih boraca naglasili su kako im je bitno znati da neko misli na njih i suosjeća se sa njihovim bolom. Sabaheta Fazlić iz Lješeva majka je šehida, koji je poginuo u 21. godini na Nabožiću 1993. godine. "Ovo je prvi put u 30 godina da me se neko sjetio. Nikada ništa nisam tražila i puno mi znači ovaj poziv."

Kao i prethodnih godina, i ove godine je povodom Dana šehida, organizovan je prevoz autobusima za obilazak mezarja u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi, kao i prevoz autobusima za obilazak mezarja u Crnoj Rijeci i Solunu. Program obilježvanja može se vidjeti ovdje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba