Previous Next

Turistička valorizacija Starog Grada Dubrovnika u Ilijašu: Održan sastanak sa federalnom ministricom okoliša i turizma i kantonalnim ministrom privrede

Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanaka sa federalnom ministricom za okoliš i turizam Nasihom Pozder i ministrom za privredu Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem na temu turističke valorizacije graditeljske cjeline Stari Grad Dubrovnik u Ilijašu. Sastanku su prisustvovali i prof.dr. Vjekoslava Sanković Simči, potpredsjednica Stručnog savjeta Fondacije Starobosanski Grad Dubrovnik, predsjednik Fondacije Starobosanski Grad Dubrovnik Perica Mijatović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.


Tokom sastanka razgovarano je problematici i potencijalima lokaliteta Stari Grad Dubrovnik u Ilijašu, realizovanim aktivnostima u proteklim godinama, kao i planovima za naredni period.

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se prisutnim na iskazanom interesu i podršci, te kazao da Općina Ilijaš ulaže dugogodišnje napore u cilju zaštite nacionalnih spomenika na području općine Ilijaš. „Godinama unazad Općina Ilijaš aplicira na različite javne pozive te izdvaja i vlastita finansijska sredstva, kako bismo revitalizirali i zaštitili naše nacionalne spomenike. Smatramo da je vrijeme da zajedno radimo i na turističkoj valorizaciji Stari Grad Dubrovnik u Ilijašu, ali i nastavimo sa radovima na revitalizaciji. U tom smislu, potrebna nam je podrška, kako kantonalnim nadležnih ministarstava i ustanova, tako i federalnim. Veoma sam zadovoljan ishodom našeg sastanka, obećanom podrškom i definisanim koracima za naredni period“, rekao je načelnik Fazlić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je značaj zajedničkog pristupa u procesu turističke valorizacije Grada Dubrovnika u Ilijašu, te čestitala Općinskom načelniku na zalaganju u cilju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. “U cilju turističke valorizacije Starog Grada Dubrovnik Federalno ministarstvo okoliša i turizma pružit će svu neophodnu podršku i pomoć koja nam je na raspolaganju. Tokom sastanka definsali smo jasne pravce djelovanja u narednom period i vjerujem da ćemo zajedničkim pristupom napraviti značajne korake u promociji i zaštiti naših nacionalnih spomenika. Općina Ilijaš je zaista jedna od rijetkih općina koja se bavi zaštitom, ali i ulaganjem u svoje kulturno-historijsko naslijeđe, i zbog toga vam upućujem čestitke ali i zahvalnost”, istakla je ministrica Pozder.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović još jednom je iskazao afirmativan stav Vlade Kantona Sarajevo, nadležnih ministarstava KS ali i Turističke zajednice KS u cilju podrške realizaciji projekata i aktivnosti koji će doprinijeti revitalizaciji i promociji ovog lokaliteta. “Kao što sam isticao i na prethodim sastancima, Ministarstvo privrede KS i naši resursi, kao i resursi Turističke zajednice KS stoje na raspolaganju za projekte graditeljske cjeline Stari Grad Dubrovnik u Ilijašu. Ovo je zaista jedna izvrsna priča ne samo za općinu Iljaš, nego za cijeli Kanton Sarajevo, i nepohodno je da zajedno sa nadležnim federalnim nivoom uložimo maksimalne napore da uradimo sve da zaštitimo i oživimo to područje. Danas smo saslušali projektne ideje i planove Općine Ilijaš i Fondacije, i zaista smo imali jedan produktivan sastanak“, rekao je ministar Mijatović.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac Jozić predstavila je prisutnim sve realizovane aktivnosti i projekte koje je Općina Ilijaš, u saradnji sa nadležnim ustanovama i ministarstvima realizovala u proteklim godinama na ovom lokalitetu, te ih upoznala i sa adminstrativnim zaprekama, koje vrlo često usporavaju proces revitalizacije Starog Grada Dubrovnika.

Predsjednik Fondacije Starobosanski Grad Dubrovnik Perica Mijatović upoznao je prisutne sa radom Fondacije, kao i aktivnostima i budućim planovima koje Fondacija provodi u cilju promocije lokaliteta. Kao pozitivan primjer istaknuta je Manifestacije Dana spomenika i spomeničkih cjelina, koja se svake godine organizuje na lokalitetu Kopošića i Starog Grada Dubrovnika, kao i terenske posjete školaraca iz susjednih općina. Zaključeno je da je, u cilju realizacije ovakvih i sličnih aktivnosti, nepohodno obezbjediti uslove za postavljanje izložbi na lokalitetu, prostora za predavanje I određene vrste edukacijskog centra.

Prof.dr. Vjekoslava Sanković Simči, potpredsjednica Stručnog savjeta Fondacije Starobosanski Grad Dubrovnik, istakla je važnost ponovog pokretanja procesa uvrštavanja lokaliteta Kopošići na UNESCO-u listu svjetske baštine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba