Previous Next

Svečanost povodom završetka radova na obnovi Područne škole u Dragoradima

Povodom završetka radova na rekonstrukciji Područne škole u Dragoradima delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem, predsjedavajućom Općinskog vijeća Ilijaš Almom Omerović i pomoćnicom načelnika u sektoru obrazovanja Sanjom Zagorac – Jozić, te ministricom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidom Muminović – Hota posjetili su ovu školu koja se nalazi u najudaljenijoj mjesnoj zajednici općine Ilijaš.

Domaćini otvorenja bili su uposleni i direktorica OŠ "Srednje" Dženita Čehajić – Kulo. Također prisutni su bili i direktor JU "Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš" Nermin Hodžić, direkotrica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, te vijećnici u Općinskom vijeću Ilijaš.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u vrijednosti od 80.000 KM i Općina Ilijaš u vrijednosti 18.000 KM.

Radovi na projektu su podrazumijevali sanaciju mokrih čvorova, podnih površina u hodnicima i učionicma, detaljno krečenje površina, vanjsko uređenje - ograđivanje dvorišta, kao i uređenje pristupne staze.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je ovom prilikom kazao da se kvalitet života mora mjeriti upravo u rubnim područjima općine Ilijaš i KS.

"Mjesna zajednica Dragoradi je na granici općine Ilijaš i KS prema Republici Srpskoj. Proces povratka bio je jako važan i ovdašnji stanovnici su heroji povratka. Vratili su se u porušene kuće i u selo bez infrastrukture. Nije bilo struje, vode, školski objekat je bio neuslovan, postojali su samo makadamski putevi. Angažmanom lokalne zajednice i svih koji su učestvovali u obnovi život se vratio. Asfaltiran je put do Dragorada, davno je riješeno elektrosnabdjevanje, imamo vodovod kojim upravlja JKP "Vodostan" Ilijaš. Škola je nakon rata djelomično obnovljena kako bi nastava mogla otpočeti, a danas je doživjela potpunu obnovu. U blizini škole izgrađena je i sportska ploha. Organizovan je javni prijevoz učenika i sa aspekta funkionisanja društvenih djelatnosti može se kazati da smo postigli zavidan nivo. Naravno imamo i problema, prije svega tu mislim na funkcionisanje javnog gradskog prijevoza. U toku ljetnog raspusta kada nema učeničkog prijevoza onda građani imaju problem. Također tu je i problem nedostatka timova porodične medicine u ambulanti u Gajevima", rekao je načelnik Fazlić.

Ministrica Muminović – Hota izrazila je zadovoljstvo što su se realizacijom ovog projekta obezbjedili kvalitetniji uslovi za odvijanje nastave.

"Drago mi je što smo omogućili kvalitetne uslove za odvijanje nastavnog procesa. Obrazovanje je uvijek i svuda važno, a posebno je bitno da u ovako lijepom ambijentu osiguramo najbolje standarde za učenje i podučavanje. Ovim nismo dobili samo bolje uslove za nastavni proces, nego škola može postati dobar multifunkcionalan prostor koji će se koristiti za ljetnu školu i školu u prirodi. Niz je ideja kako se prostor može dobro iskorisiti, a ovakakv ambijent pruža itekako dobre mogućnosti", kazala je ministrica Muminović – Hota.

Direktorica OŠ "Srednje" Dženita Čehajić – Kulo kaže kako je ova škola prepoznatljiva po specifičnosti djelovanja i rasprostranjenosti školskih objekata. Pored centralnog objekta u Srednjem ova škola ima i tri područne škole u Kamenici, Gajevima i Dragoradima.

"Učenici ovu školu pohađaju do četrvtog razreda. Nažalost suočeni smo sa malim brojem učenika, ali to nas ne spriječava da i dalje ulažemo u naše objekte kako bismo poboljšali uslove u odgojno – obrazovnim ustanovama", kazala je direktorica Čehajić – Kulo

Denis Dilberović je stanovnik Dragorada i jedini učitelj u kombinovanom odjeljenu razredne nastave u PŠ Dragoradi.

"Područnu školu pohađa osam učenika, a i za narednu godinu je planirano također osam. Nastava se odvija u jednom kombinovanom odjeljenju. Od septembra će tu biti učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda. Školski prijevoz je organizovan preko Ministarstva obrazovanja KS i to odlično funkcioniše.
Mi u mjesnoj zajednici Dragoradi imamo 100 domaćinstava. U zadnje vrijeme puno toga se popravilo, od putne infrastrukture, školskog objekta i sportske plohe. Veliki problem za stanovnike Dragorada predstvalja javni gradski prijevoz. Ne postoje registrovane autobuske linije prema Dragoradima. Obraćali smo se Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, ali ovaj problem nismo riješili. Nadam se da ćemo uskoro riješiti ovo bitno pitanje, jer za nas putevi i autobuske linije znače život"
, rekao je Dilberović.

Za podršku projektima uručene su zahvalnice ministrici i općinskom načelniku.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba