Previous Next

Općinski načelnik Akif Fazlić prisustvovao izložbi i promocija knjige “Stari gradovi u BiH”

U okviru programa obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina u organizaciji Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik Ilijaš, 10. juna 2022. godine u prostorijama Biznis centra održana je promocija knjige te otvorenje izložbe "Stari gradovi u BiH“, kojima je prisustvovao i Općinski načelnik Akif Fazlić. 

U svom obraćanju, Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je Fondaciji na projektima koje realiziraju, a kroz koje afirmišu općinu Ilijaš. “Mi smo očekivali da ćemo u dužem vremenskom periodu dođi do veće podrške viših nivoa vlasti, ali nažalost to se nije desilo, međutim to će biti naše opredjeljenje u budućnosti da se projekat restauracije Starog grada Dubrovnika bude podržan od takvih izvora finansiranja, a Općina Ilijaš trajno ostaje opredjeljena za ovaj projekat. Zahvaljujem svima vama koji aktivno učestvujete i pomažete u tome, sve više ljudi se uključuje i očekujem da će Fondacija sa svojim tijelima dodatno angažovati ljude entuzijaste, stručnjake  i da ćemo imati šta ostaviti generacijama koje dolaze poslije nas”, kazao je načelnik Fazlić, kome je u znak zahvalnosti uručena kniga “Stari gradovi u BiH”.
 
Ferhad Mulabegović, urednik i jedan od autora knjige “Stari gradovi u BiH” pojasnio je ulogu i nastanak ICOMOS BiH, te naglasio da je naučnu građu sakupljao 20 godina, od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.  Izložba i knjiga sadrži kratki opis i historijske vrijednosti gradova, ilustrativne fotografije o njihovom izgledu, kao i tlocrte gradove. Knjiga je prvi put objavljena prije deset godina, te je sada doživjela i svoje drugo izdanje. Izdavač je ICOMOS uz podršku UNESCO-a.
 
Nakon prikazivanja dronskih snimaka Starog grada Dubrovnika autora Zlatana Filipovića, predstavili su se i vitezovi iz Stoca u svojim nošnjama, sa mačevima, tobolcima, oklopima i strijelama. U nastavku programa Nataša Bartula, autorica romana “Dubrovnik, grad Nabožićki” predstavila je ukratko knjige nastale u vrijeme korone autora prijatelja Dubrovnika, te naglasila vrijednost i važnost revitalizacije i valorizacije Starobosanskog grada Dubrovnika i nekropole stećaka Kopošići, kao neprocjenjivog kulturno-historijskog i prirodnog blaga Bosne i Hercegovine.
 
Izložba “Stari gradovi u BiH” ostaje otvorena do 14.juna 20202. godine u Biznis centru Ilijaš za sve zainteresirane posjetitelje.
 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba