Previous Next

Održan nastavak 33. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

U ponedjeljak, 08. januara 2024. godine održan je nastavak 33. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš. Sjednicu je vodio dopredsjedavajući OV Ilijaš Akif Bešlija.


Sjednica je nastavljena od 11. tačke kojom je usvojena Odluka kojom Općina Ilijaš i Javna ustanova “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš”, čiji je osnivač Općinsko vijeće Ilijaš, regulišu međusobna prava i obaveze u predmetu ustupanja na korištenje infrastrukturnih objekata: antenski stub i kućica na lokaciji Karašnica, kojim će i narednih pet godina upravljati Ustanova. Obrazlažući ovu tačku pomoćnica načelnika Sanja Zagorac Jozić kazala je da Ustanova upravlja domaćinski od 2013. godine i da zakupci nikada nisu imali primjedbe. Vijećnik Halid Dizdarević ukazao je na potrebu sanacije puta kod objekta i pristupa Antenskom stubu na Karašnici.

Potom je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o potvrđivanju rezultata izbora za predsjednike i članove Savjeta mjesnih zajednica na području općine Ilijaš. Naime, Esad Grbo je dao ostavku na poziciju člana Savjeta mjesne zajednice Ljubina. Novi član Savjet mjesne zajednice Ljubine je Vjekoslav Jurić, kojeg je Savjet MZ Ljubina predložio.

Potrebnu podršku dobila je Odluka kojom se odobrava prodaja neposrednom pogodbom neizgrađenog građevinskog zemljišta u K.O. Ilijaš Grad u vlasništvu Općine Ilijaš.

Vijećnici su primili k znanju Informaciju Službe civilne zaštite o mjerama zaštite i spašavanja i protivminskim akcijama za 2023. godinu. Pomoćnik načelnika Zdravko Barić kazao je da mine i dalje predstavljaju veliki problem na području općine Ilijaš i na projektima deminiranja radit će se još godinama. Istaknuo je i problem klizišta čiji je uzrok ljudski faktor, kao i zaštitu od poplava i uređivanje korita rijeka. Ukazao je i na stalni problem pronalska NUS.

Usvojen je na kraju sjednice, nakon iscrpne rasprave, Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine na lokalitetu Medojevići – Srednje. Odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama KS. Povod povlačenja Odluke je Građanska inicijativa potekla iz MZ Srednje u kojoj obrazlažu štetnost koju bi moglo izazvati davanje koncesije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obrazložio je da su građani, njih 291 potpisanih podnijeli inicijativu kojom ukazuju na štetnost, posebno sa ekološkog aspekta, ukoliko bi došlo do realizacije eksploatacije na ovom lokalitetu, te da je ta šteta veća od eventualne ekonomske dobiti, posebno gledano dugoročno. Načelnik i vijećnici prihvatili su inicijativu i Odluka je stavljena van snage.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba