Previous Next

Obilježena manifestacija Misoča 92. "DANI POBJEDE"

Snažne patriotske poruke poslane su iz harema misočke džamije u povodu obilježavanja manifestacije "Dani pobjede" Misoča 92. Centralnoj svečanosti prethodilo je polaganje cvijeća na spomen česmi šehidima Misoče te klanjanje akšam namaza.

Mnogobrojnim prisutnim građanima na početku se obratio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je iskazao zahvalnost organizatorima na cjelokupnoj Manifestaciji.

„Zaista sam ponosan kako su Misočani organizirali ovu Manifestaciju koja traje tri dana. Obilježavanje 19. jula je jako važan datum za općinu Ilijaš i za Bosnu i Hercegovinu u smislu odbrane BiH. Jer moramo znati da je misočko ratište s početka agresije zaista bilo ratište koje je branilo slobodne teritorije. I kroz te odbrane stvorilo mogućnosti da se mnogi organizuju, Armija BiH i da do kraja rata uspijemo sačuvati i odbraniti državu. Iz Misoče je zaista mnogo pouka i poruka. Ja ću izdvojiti jednu a to je da mi moramo dati odgovor na sve. Mi moramo biti jaki i ne smijemo biti slabi. Mi smo oni koji odlučujemo o našoj sudbini. I zbog toga je važna poruka jer je Misoča tako nastupila. Heroji Misoče su 92. godine zarobili tenk. Ali ne samo to. Brilijantan je čitav period odbrane Misoče. Misoča je dala sedam zlatnih ljiljana i jednog od komandanata 123. ilijaške brigade i dosta heroja. To su ljudi na čijim djelima moramo nastaviti dalje i tražiti inspiraciju kako da gradimo i radimo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je načelnik Fazlić.

Salko Matoruga, predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije "Dani pobjede" Misoča 92., zahvalio se prvenstveno Misočanima ali i Općini Ilijaš koja 31. godinu podržava obilježavanje 19. jula.

„Hvala Općini Ilijaš koja nas prati 31. godinu u obilježavanjima 19. jula. Posebno hvala mojim Misočanima koji su bili najveća podrška u svemu ovom. Također, golemo je da su večeras sa nama i tri hafiza i veliko im hvala na tome. Misoča je mnogo dala u odbrani Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na sve ovo večeras. Nalazimo se preko puta šehidske česme na kojoj pišu 72 imena šehida, od toga sedam ljiljana, Misoča ih ne zaboravlja. Posebno mi je drago što je sa nama večeras mnogbrojna omladina i djeca i siguran sam da se žrtva šehida i svih onih koji su se borili za Misoču neće zaboraviti“, kazao je Matoruga.

Hafiz Nijaz Aganhodžić upriličio je historijski čaš o dešavanjima na misočkom ratištu na bazi historijskih činjenica.

„U jednom hadisu se kaže: „ Doći će vrijeme da će na vas sa svih strana napasti dušmani. Kao što zvijeri napadaju na svoj plijen“. Ja u ovom hadisu čitam 92. godinu, Bošnjake i našu lijepu Bosnu i Hercegovinu. Jer upravo se ovo Poslanikovo predviđanje nama tada ispunilo. Ali isto tako slijedom misli kao profesor teolog, nakon ovog hadisa sjetio sam se onog što je Allah rekao: „Koliko će biti malobrojnih skupina koje će pobijediti mnogbrojne skupine. Kada su mnogobrojni dijelovi Bosne i Hercegovine padali, jedna mala skupina Misočana se odvažila da pokaže zube neprijatelju. Oni su Allahovo predviđanje ispunili. Malobrojna skupina se suprotstavila brigadi. Pratite li koliko Evropa i Međunarodna zajednica pomažu Ukrajinu koja je u ratu trenutno. Pratite li koliko oni imaju rezultata nad ruskim agresorom. Šta mislite da su nas toliko pomagali. Ali ima Onaj koji je pomogao. Ovo mjesto ovdje je Allah dž.š pomogao. Oni koji su sve ovo prošli i prate i danas ratove u svijetu znaju da se bitke dobijaju u srcu. Vojnici Misoče i Armije Bosne i Hercegovine su imali jak motiv. I taj motiv nije mogla da sruši četvrta armija u Evropi potpomognuta embargom i cijelim svijetom. Naš šehid, Alić Fikret – Crni sa jednim projektilom pogađa tenk. Kada Allah pomaže, onda se dešavaju ovakve stvari. Ovo je mjesec kada Bošnjaci ne smiju hodati pognute, nego uzdigunte glave. Pobjednici pišu historiju. Naša Armija BiH i naš narod je napisao pobjedničku historiju. Nama danas trebaju oni koji će čitati ovu historiju. Trebaju nam i oni koji će imati pobjednički duh kao čitatelji ove historije. Ne kao oni koji se negdje stalno skrivaju unutar sebe i stalno stidljivo o tome razmišljaju. Zato ću vas zamoliti čitajte ovu pobjedničku historiju, molim vas učite iz ove pobjedničke historije i molim vas prenesite budućim generacijama ovu pobjedničku historiju“, kazao je Aganhodži.

Gost predavač mr. hafiz Ammar Bašić na samom početku čestitao je svima koji čuvaju sjećanje na one koji su svojim životima posvjedočili kako se voli i čuva domovina i kako se brane naše vrijednosti.

„A jedna od naših vrijednosti jeste naša vjera. Mi Bošnjaci muslimani moramo biti uvijek svjesni da će se naša vjera testirati dok smo živi. Mi smo kao narod mnogo iskušenja prošli. A ono što je najvažnije jeste da smo nakon tih iskušenja bivali jači, sposobniji, slobodniji i svjesniji ko smo i šta smo. Mi smo doživjeli 11 genocida u našoj historiji. Kao primjer navodim samo jedan događaj da su u Foči 42. godine vodili hiljadu Bošnjake jednog iza drugog. Svi znaju da idu u smrt i šute. Jedan od njih se odvaži da skoči i uspije da se spasi. I nakon toga je bilo onih koji su govorili šuti ne spominji to. Ne govori o tome. Mi smo zajedno. Bratstvo i jedinstvo. Naša država, sa njima živimo – možemo se dogovoriti. Prođe pedeset godina i isti onaj kojeg si smatrao dobrim komšijom opet stavi nož na naše vratove. Ovo je prvi put, a ova vaša manifestacija je samo dio mozaika kulture sjećanja koju čuvamo, da Bošnjaci ne zaboravljaju. To je preduslov državotvornog naroda. To je preduslov da se ne pomiješa historija. Mi kao narod moramo znati svoju prošlost, moramo čuvati sjećanje na gazije i šehide kao što vi ovdje čuvate. Svake godine, a prošlo ih je 31. nove generacije uče o svojoj prošlosti. Budimo ljude oko sebe. Danas ima Bošnjaka koji kažu da su sve tri strane jednake bile, koji hoće da mi pokažemo svoju širinu. Kome da pokažemo svoju širinu? Kad bi im sve u državi dali opet hoće da nas nema. Mi moramo da se probudimo. Da ne reagiramo nego da živimo svoje vrijednosti. Da znamo šta je naš put. Da se toga ne stidimo i nikom zulum ne činimo. Kad počnemo sebe poštovati, onda ćemo vidjeti kako nas poštuju oni koji žele da nas nema. I oni koji dolaze sa stane hoće da se u našoj kući pitaju. I zato povratak u prošlost mora nas podjećati da su šehidi dali živote za ovu zemlju i da su gazije dali svoje djelove tijela. I zato sebi moramo reći da želimo u ovoj zemlji živimo slobodni“, kazao je hafiz Bašić.

Prigodan program izveli su hafiz Madžid Aganhodžić i Muaz Aganhodžić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba