Previous Next

Obilježen Dan šehida: Delegacija Općine Ilijaš obišla šehidska mezarja

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Općina Ilijaš upriliči su program obilježavanja ovog izuzetno značajnog dana. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić, vijećnice i vijećnici, porodice šehida, njihovi najbliži, te predstavnici Muftijstva obišli su mezarja i šehitluke, a ovom prilikom proučene su dove i položeno cvijeće na mezarja Misoča, Stari Ilijaš, Lješevo, Breza, Crna Rijeka i Solun.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da danas odajemo počast našim najboljim sinovima, onima koji su dali svoje živote za slobodu Bosnu i Hrecegovinu i koji su omogućili da slobodno živimo u svojoj domovini.

"Drugi dan Bajrama obilježava Dan šehida, za naš Bošnjake vjerovatno najmoralniji i najvažniji datum koji treba obilježiti. Ponosan sam na građane koji su došli u ovolikom broju na šehitluke u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i u Brezi kako bi iskazali odgovornost prema ovom datumu i odali počast našim najboljim sinovima. Ovdje dolazimo da izvučemo pouke iz onoga što su šehidi uradili – dali su najveću žrtvu, svoje živote za našu slobodu i našu domovinu. Mi moramo čuvati njihov amanet i moramo se dalje boriti za naš narod i za državu BiH koja nikada neće biti ostavljena na miru. Uvijek će je neko napadati i osporavati i imamo i danas takvu situaciju. Zbog toga uvijek moramo dati odgovor na takve događaje, a ti odgovori zapravu jesu jedinstvo, snaga, mudrost i hrabrosti", poručio je načelnik Fazlić.

Predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić zahvalio se svima koji su danas odali počast šehidima obilazeći mezarluke.

"Dan Šehida je dan koji je prepun pomiješanih i teških emocija, prvenstveno radosti jer je Bajram, naš najdraži i dugo očekivani praznik, a zatim i tuge jer smo ostali bez svojih najmilijih. Meni, kao djetetu šehida, je velika i posebna čast da im na ovaj ili bilo koji drugi način odam počast i iskažemo svoju zahvalnost za sve ovo što su nam ostavili i omogućili. Najveća zahvala je svakako dragom Bogu što nam je podario snagu da budemo jaki svih ovih godina, i da budemo uzorni nasljednici onih najčasnijh i najhrabrijih. Neka dragi Bog podari džennet našim šehidima i neka ih zasluženo nagradi, a nama svima želim da njihovu žrtvu nikada ne zaboravimo", kazao je Zildžić.

Također su delegacije Općine Ilijaš i Koordinacija boračkih udruženja Ilijaša obišle šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima. Na svim navedenim mezaristanima položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba