Previous Next

Obilježen dan odlučujuće bitke za spas stanovnika Medojevića

Intoniranje himne, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je na spomen obilježju u Medojevićima obilježen 22. august, datum odlučujuće bitke za spas stanovništva Medojevića, kao i ostalih sela.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, istakao je da Općina Ilijaš podržava obilježavanje ovog i drugih važnih događaja, te da uskoro treba početi izgradnja spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Medojevića.

„S obzirom na to da je put prema Olovu bio presječen, nekoliko hiljada stanovnika u periodu između 18. i 22. augusta trebalo je preći put preko Medojevića. Četa Medojevići, jedinica koja je do kraja 1992. godine ostala ovdje, i zahvaljuljući njima, sva taj narod nekoliko stotina njih je uspješno preko ovoga prostora otišlo prema Brezi. Mi kao lokalna zajednica investiramo i podržavamo pisanje knjiga, biografija, monografija snimanje filmova na temu odbrambeno – oslobodilačkog rata, te izgradnji spomen obilježja kojih na području općine Ilijaš trenutno ima 42,“ kazao je Spahić.

Sudionik dešavanja Fikret Kovačević, dobitnik Zlatnog ljiljana održao je historijski čas, te posjetio šta se 22. augusta dešavalo u Medojevićima.

„Prije 30. godina četa Medojevići koja je u sastavu imala 128 boraca je bila ovdje sedam mjeseci u okruženju. Pomenuti dan koji se nalazi na ploči, 22. august, imali smo veliki priliv stanovništva iz okolnih sela. Ovdje se zbilo oko 1.500 ljudi i mi smo priskočili u pomoć iako smo bili napadnuti sa svih strana. Organizovali smo se, te išli u kolonama, niko nije bio ranjen i povrijeđen od tih izbjeglica kojih je bilo od Sokoca, Vuknića, Gira, Vukasovića i drugih sela i svi su prešli na sigurnu teritoriju. Imena ispisana na ovoj ploči su imena momaka koji su taj dan poginuli stvarajući koridor za prolazak ljudi, žena, djece i staraca na slobodnu teritoriju,“ kazao je Kovačević.

Udruženje boraca “Patriotska liga 91” Ilijaš i ove godine su se potrudili da na prigodan način obilježe još jedan značajan datum. Glavni cilj ovog obilježavanja je prenošenje istine o važnim dešavanjima iz odbrambeno – oslobodilačkog rata mlađim naraštajima, kako bi uzeli pouku, cijenili domovinu i žrtvu za nju podnesenu, te je njegovali, razvijali i čuvali.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba