Previous Next

Delegaciju Općine Ilijaš u posjeti Općini Trebnje u Sloveniji

 Delegaciju Općine Ilijaš na čelu sa Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem jutros je u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Trebnja (Slovenija)  Alojzij Kastelić sa saradnicima. Pored gradonačelnika Kastelića i načelnika Fazlića, sastanku su prisustvovali i njihovi pomoćnici za privredu i finansije, društvene djelatnosti, poslove civilne zaštite, te direktori javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova kulture.
 
Ilijaš i Trebnje su pobratimljene općine još iz vremena bivše zajedničke države, tačnije od 1977. godine. Uzajamne posjete i komunikacija dviju općina evo već nekoliko godina su obnovljeni, a ovogodišnji susret u Trebnju upriličen je na poziv gradonačelnika Alojzija Kastelića u povodu Dana Općine Trebnje. Današnji susret trebao bi pomoći unaprjeđenju saradnje i ostvarenju  zajedničkih projekata.
 
Nakon kraćeg predstavljanja i upoznavanja sa članovima delegacija, razgovarano je o širokom spektru djelatnosti dviju lokalnih zajednica koje dijele zajedničke karakteristike, poput razuđenosti prostora i izazova u domenu komunalne infrastrukture, izgradnje školskih objekata, podrške obrazovanju i udruženjima civilnog društva, realizacije projekata poslovnih zona, podrške poljoprivrednim proizvođačima, zaštite okoliša-posebno vodozahvatnih područja, prečišćavanja otpadnih voda, organizacije dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, kao i razvoja kulturnog i sportskog života.
 
U nastavku donosimo  izjave načelnika Fazlića i gradonačelnika (župana) Kastelića.
 
Izjava Kastelić

 
Načelnik Fazlić podsjetio je da je Općina Ilijaš imala bratske veze i saradnju sa općinama Trebnje, Velika Gorica i Obrenovac još od sedamdesetih godina. Rat je prekinuo te veze, a komunikacija i saradnja nastojala se ponovo uspostaviti što se uspjelo sa općinom Trebnje, čija delegacija je boravila u Ilijašu 2019. godine na obilježavanju Dana Općine Ilijaš, kada je svečano potpisano obnavljanje Povelje o bratimljenju.
 
Izjava Fazlić 

 
Načelnik Fazlić dodaje da je cilj ove posjete dodatno unapređenje saradnje u svim sferama.
 
Izjava Fazlić

Delegacija Općine Ilijaš večeras u 19 sati prisustvovat će i Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Trebnja u povodu Dana Općine.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba