• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Općina Ilijaš uvodi standard ISO 9001:2015 Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 06 Lis 2017 11:12
ISO 003U Općini Ilijaš danas je održana druga edukacija na temu: "Tranzicije na novi standard ISO 9001:2015". Obuka će trajati dva mjeseca, kroz koju će uposlenici Jedinstvenog općinskog organa proći tranzicijske tečajeve i radionice, na kojim će dobiti detaljne informacije o novoj reviziji norme ISO 9001:2015 i putem prektičnih radionica proći područja najvažnijih promjena. Edukaciju provodi g. Nijaz Alispahić ispred Agencije QS Sarajevo.
Kao osnovni razlozi revizije ISO 9001 navode se: usklađivanje sa globalnim promjenama, olakšavanje integracije sa ostalim standardima, olakšanje implementacije u razne sektore poslovanja, prilagođavanje promjena u ISO 014okruženju i sl. 
Principi ISO 9001:2015 su usmjerenost na korisnika, liderstvo, angažman ljudi, procesni pristup, poboljšavanje, donošenje odluka na osnovu činjenica i upravljanje odnosima. 
Uvođenje novog ISO 9001:2015 bi trebalo da dovede do realnog pojednostavljenja i unaprjeđenja sistema menadžmenta u Jedinstvenom općinskom organu.  
Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave, njegovom poboljšanju, a u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. 
 
Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 05 Lis 2017 06:34
Povodom Svjetskog dana učitelja, Općinski načelnik g. Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Mahir Dević uputili su čestitku u kojoj se navodi:
 
DanUcitelja"Poštovani učitelji, učiteljice, poštovani nastavnici i profesori:
 
Uz zahvalnost što svoje vrijeme, strpljenje i znanje ulažete u djecu Ilijaša, čestitamo vam Svjetski dan učitelja uz vjeru da zajedničkim radom i partnerstvom možemo djeci Ilijaša osigurati ne samo kvalitetno školovanje već i sigurne temelje za budućnost.
 
Vaš poziv je jedan od najodgovornijih, jer direktno utičete na izgradnju moralnih vrijednosti i kompetencija od kojih zavisi budućnost naše zemlje i naše općine. U svom radu držite se vrijednosti koje ste ponijeli od prošlih generacija, ali dozvolite djeci da izgrade svoj integritet i svoj način razmišljanja. Vi , dragi učitelji, branite našu zemlju od neznanja i zato vam od srca hvala.
 
Zahvaljujemo vam se na svim postignutim rezultatima u dosadašnjem radu sa djecom, uz želju da i dalje stručno i sa ljubavlju obavljate svoj posao učitelja. Neka škole Ilijaša i dalje budu ponos naše općine, a  naša djeca neka, zahvaljujući vama, postanu stručnjaci  i cijenjeni ljudi".
 
Direktorica Osnovne muzičke i baletne škole "Novo Sarajevo" u posjeti Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 04 Lis 2017 14:01
UNDPMZMRakovo 003Direktorica Osnovne muzičke i baletne škole "Novo Sarajevo" Elma Alajbegović sa svojom saradnicom posjetila je danas Općinskog načelnika Akifa Fazlića i pomoćnicu načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanju Zagorac-Jozić. Na sastanku su istaknuti brojni primjeri pozitivne saradnje Općine Ilijaš i muzičke škole koji u konačnici daje izuzetne rezultate za učenike područnog odjeljenja Ilijaš koji izrastaju u vrsne muzičare. Posebnu zahvalnost direktorica  Alajbegović iskazala je zbog proširenja prostora za rad područnog odjeljenja u Ilijašu izgradnjom još jedne funkcionalne učionice.
Općinski načelnik je čestitao menadžmentu ove škole na trudu i entuzijazmu koji svakodnevno ulažu i poželio puno sreće u daljem radu. 
Naime, osnovna muzička i baletna škola "Novo Sarajevo" otvorila je područno odjeljenje u Ilijašu 2005. godine, a trenutno odjeljenje pohađa 65 učenika na tri odsjeka: klavir, harmonika i gitara. Nekoliko učenika prve generacije ovog odjeljenja su već muzički pedagozi koji predaju u ovom odjeljenju ,dok je znatan broj učenika nastavio svoje školovanje u srednjoj muzičkoj školi i na muzičkoj akademiji.
 
MZ Mrakovo opremljena informatičkom opremom u sklopu projekta"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 04 Lis 2017 12:16
UNDPMZMRakovo 045Mjesna zajednica Mrakovo jedna je od šest mjesnih zajednica s područja Općine Ilijaš koja je uključena u Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.
 
Na Forumu građana ove mjesne zajednice, održanom 20.01.2017. godine, na temu: "Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici", građani su imali priliku predložiti projekte iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, sporta, socijalnih pitanja, korištenje informacionih tehnologija, kada je kao prioritet predložen projekat "Opremanje multimedijalnog centra u sklopu MZ Mrakovo IT opremom". 
UNDPMZMRakovo 026Prethodnih mjeseci vođene su aktivnosti na implementaciji projekta u kojim je Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mrakovo Mehmed Smajlović zajedno sa članovima Savjeta uzeo aktivno učešće i u sklopu Projekta pokazao da je mjesna zajednica Mrakovo spremna odgovoriti  svim izazovima i preprekama koje se postavljaju pri implementaciji projekata.
Kao rezultat projekta Mjesna zajednica Mrakovo dobila je moderno opremljenu multimedijalnu salu setom informatičke opreme, smart tablom i kancelarijskim stolovima i stolicama u vrijednosti od 22.100,00 KM, od čega je UNDP obezbijedio 17.000,00 KM, a Općina Ilijaš 5.1000,00 KM.   
Ovo je bila priliko da Općinski načelnik Akif Fazlić posjeti Mjesnu zajednicu Mrakovo kada je čestitao rukovodstvu mjesne zajednice na aktivnostima, te istakao da bez punog angažmana ne bi mogli doći do realizacije ovakvog projekata. 
"Mjesna zajednica Mrakovo je prva od šest mjesnih zajednica s područja Općine Ilijaš koja je realizirala svoj projekat u sklopu projekta "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH". Njihov projekat je dobio najveće ocjene, te je prvi realiziran. Dakle radi se o UNDPMZMRakovo 017projektu koji podrazumijeva nabavku informatičke opreme, koja treba da posluži daljoj edukaciji prije svega ljudima iz ove mjesne zajednice a i šire. Naravno ovo je prilika da sve strukture mjesne zajednice, nevladin sektor i svi drugi na adekvatan način koriste ovu opremu što i jeste suština. Kroz projekat je podržan i nevladin sektor koji će koristiti ovu opremu.   Općina Ilijaš će obezbjediti budžetsku podršku u smislu održavanja potrebnog repro materijala, jer nam je cilj da ovaj projekat bude održiv u punom kapacitetu. Ovaj projekat  pruža mogućnost cijelom nevladinom sektoru, lokalnoj samoupravi, mjesnoj zajednici da koriste opremu i dalje rade na unaprijeđenju mjesne zajednice, da dalje rade na kreiranju novih projekata, njihovom kandidovanju kroz procedure i zajedno u saradnji sa građanima određuju prioritete", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić. 
 
MZ Mrakovo broji 3700 stanovnika od kojih je 209 mladih, a ovim UNDPMZMRakovo 049projektom se žele stvoriti neophodni uslovi za što kvalitetniju edukaciju mladih uključujući i građane druge životne dobi, te aktivno uključiti i druge manjinske grupe. Ciljne grupe su žene, mladi, socijalno isključene grupe građana, nevladine organizacije. Prema riječima Predsjednika Savjeta MZ Mehmeda Smajlovića, u MZ se javlja potreba organizovanja timskog rada, strateškog razvoja MZ Mrakovo, a navedene aktivnosti želimo realizovati aktivnim uključivanjem građana u sve faze dostupnih projekata. 
 
"Ovaj projekat je izuzetno značajan jer smo mi na forumu građana, koji smo organizovali u protekloj godini dana, napravili listu prioriteta i ovaj projekat, ova multimedijalna sala koja prerasta u Društveni centar Općine Ilijaš dobila je najveći broj bodova. To nam je bio osnovni cilj, da građani ove mjesne zajednice dobiju što žele. Odlučili smo se za informatičku opremu putem koje ćemo vršiti edukaciju prije svega djece, mladih i ostalih, prvo u osnovnom pa onda i u nekom naprednom kursu. Građani su upoznati sa projektom, dolazili su i ranije u ovaj objekat koji je  izuzetno opremljen i pruža sve mogućnosti. U narednom periodu organizovat ćemo edukacije, a putem društvenih mreža ćemo obavještavati građane o našim aktivnostima, koje ovom prilikom i pozivamo da uzmu aktivno učešće u našim projektima", rekao je Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović.  
 
Partner u projektu je i omladinska organizacija "Iskoristi dan – Carpe UNDPMZMRakovo 039diem", koja također aktivno sudjeluje u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koja će održavati edukativne radionice u Mjesnoj zajednici Mrakovo. Projekat ima za cilj povećanje kvalitetnih edukativno-kreativnih sadržaja za djecu i mlade u mjesnoj zajednici, a  specifični cilj projekta je omogućiti značajnije korištenje prostorija mjesne zajednice u cilju osnaživanja i umrežavanja mladih, omogućiti kreativne sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i njihovih roditelja kao i doprinijeti povećanju informisanosti mladih u mjesnoj zajednici. Projekat će se implementirati u iznosu od 9.750,00 KM, od čega je UNDP obezbijedio 70%, a Općina Ilijaš 30% finansijskih sredstava. 
 
Predsjednica udruženja Iskoristi dan - Carpe diem" Elma Čutura je istakla da: "naš program jeste edukacije u mjesnoj zajednici gdje ćemo raditi radionice za mlade, vezano za prvo zapošljavanje, gdje ćemo proći različite segmente tog prvog nastupa, prvog intervjua. Također radit ćemo radionice za djecu gdje ćemo raditi različite sadržaje da ih odvojimo od kompjutera. Ovom prilikom pozivam sve mlade koji su zainteresovani da nam se jave na facebook stranicu  Omladinska organizacija Iskoristi dan – Carpe diem, a dalje ćemo se dogovoriti kako će oni moći učestvovati u ovom projektu. Početak realizacije projekta očekujemo početkom narednog mjeseca".
 
Također u sklopu projekta u mjesnoj zajednici Mrakovo bit će otvoren i Društveni centar koji će služiti kao adekvatan prostor za organizaciju i implementaciju kulturnih, društvenih, društveno poduzetničkih programa i aktivnosti. Centar će biti jedinstven prostor u ovoj sredini, usmjeren na zadovoljavanje potreba i pružanje mogućnosti prvenstveno građanima, udruženjima i mladim čime se doprinosi boljoj kvaliteti života u lokalnoj zajednici. 
 
Općinski načelnik upriličio prijem za ilijaške članove pionirske odbojkaške reprezentacije BiH Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 02 Lis 2017 14:02
odbojkasi 013Općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je prijem za najbolje odbojkaše Odbojkaškog kluba Ilijaš, koji su članovi pionirske odbojkaške reprezentacije BiH. Riječ je o Barić Ivanu i Kadrić Adinu, koji su u prethodnoj sezoni ostvarili zapažene rezultate u ovom sportu. Naime Ivan i Aldin su članovi pionirske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine  s kojom su učestvovali na Balkanskom prvenstvu za pionire koje je održano u Bugarskoj u junu 2017. godine, ostvarivši najbolji rezultat u ovoj konkurenciji do sad, plasmanom na četvrto mjesto.
Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić čestitala je ovim mladim ljudim na izuzetnim rezultatima koji su postigli i poželjela puno sreće i sportskih rezultata u odbojkasi 014daljem radu. Općinski načelnik se također, pridružio čestitkama. Izrazio je posebno zadovoljstvo što općina Ilijaš ima reprezentativce u nekoliko sportova. Obećao je  finansijsku podršku Općine Ilijaš i u budućnosti, u skladu sa mogućnostima općinskog budžeta.  
Na današnjem prijemu Općinski načelnik je uručio prigodne novčane nagrade Ivanu i Adinu.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas902
mod_vvisit_counterJuče1591
mod_vvisit_counterOva sedmica902
mod_vvisit_counterOvaj mjesec15750