• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Poklon učenicima za Dan državnosti BiH: Otvorena fiskulturna sala u OŠ „Hašim Spahić“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 17:13

PRESJECANJE VRPCE OTVORENJE SALERealizacijom 700 000 KM vrijednog projekta izgradnje fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Hašim Spahić“ riješio se višegodišnji problem odvijanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a ta savremena dvorana otvorena je i poklonjena danas za Dan državnosti BiH učenicima i nastavnicima na korištenje.

"Drago mi je da je ovo primjer kako se efikasno radi, prvo je u ovom objektu urađen projekat energetske efikasnosti, zatim izgradnja ove sale koja će vrijednim učenicima i nastavnicima dati odlične uslove za rad. Uz jednu dobru koordinaciju Općine Ilijaš, direktora škole i Vlade KS i uz realno sagledavanje mogućnosti ovo su vrijedni projekti koji se mogu realizirati i naravno planirati neki novi", kazao je premije Vlade KS Adem Zolj.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević kazao je da je ovo divan poklon učenicima za Dan državnosti BiH.

46507316 1115617498607457 7088597587925663744 o"Posebno je drago da svi projekti iz oblasti obrazovanja teku po predviđenoj dinamici i područna škola u Bioči je završena i uskoro ćemo planirati i tu svečanost. Ja želim da se zahvalim premijeru KS Ademu Zolju i ministru finansija Jasminu Halebiću, načelniku Fazliću, direktoru ove škole, roditeljima i nastavnicima i svima koji su doprinijeli na bilo koji način da danas imamo jedan ovakav objekat, jednu ovakvu reprezentativnu fiskulturnu salu", naveo je Dević.

Zahvalnost svima za podršku ovom vrijednom projektu izrazio je i direktor OŠ „Hašim Spahić“ Mirsad Kustura.

"U posljednje dvije godine u ovaj objekat uloženo je više od milion i po KM novca Vlade KS i Općine Ilijaš i ova škola je tako učinjena veoma funkcionalnom. Tako da danas djeci, omladini, sportistima, rekreativcima, svim građanima Ilijaša poklanjamo ovu fiskulturnu salu", kazao je Kustura.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da su najljepši oni projekti vezani za 46725845 772442589769564 8664751698230640640 nobrazovanje, za bolje uslove rada i školovanja djeci i nastavnom osoblju.

"Želim čestitati svim učesnicima na uspješnoj realizaciji, jer je ovo rezultat efikasnog rada. Projekat je počeo prije deset mjeseci i u tom vremenu urađene su i sve neophodne pripreme i uveden izvođač radova i zaista mi je drago da ovim poklonom djeci možemo čestitati Dan državnosti BiH", kazao je Fazlić.

Firma „M Design“ d.o.o Sarajevo radila je idejni i glavni projekat Fiskulturne sale, Općina Ilijaš provela je proceduru javne nabavke – otvoreni postupak, firma „Fazum gradnja“ izvođač je radova, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Recitalima, literarnim sastavima, nastupima ritmičke, plesne, folklorne i drugih sekcija učenici i nastavnici Osnovne škole „Hašim Spahić“ oblježili su dvije svečanosti - Dan državnosti domovine i otvorenje dugoočekivane fiskulturne sale koju će, osim njih, koristiti i brojne buduće generacije.

Izvor: radioilijas.ba

 
Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana državnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 16:49

FB IMG 1542988235376Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“ počelo je zvanično obilježavanje Dana državanosti BiH u organizaciji Općine Ilijaš. Potom je program nastavljen svečanom sjednicom Općinskog vijeća u zgradi Općine Ilijaš. 

Gost predavač na svečanoj sjednici bio Amir Duranović doktor historijskih nauka, docent na oblastima Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline i Svjetska i bosanskohercegovačka historija novog vijeka i savremenog doba na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Duravnović je ukazao na činjenicu da je u uslovima II svjetskog rata, periodu destrukcije globalnih razmjera, postojala grupa ljudi koja je uspjela ostvariti nešto što se zove društveni dogovor i obnoviti ideju države BiH na način da njeni građani žive ravnopravno na svakom njenom dijelu.

"Trebalo je proći vremena da to što je usvojeno kao deklaracija 1943. godine postane dio političke i zakonodavne prakse, odnosno da zaživi. FB IMG 1542988243738Savremena historija BiH ima svoj uspon, od obnove državnosti 1943. godine, ekonomskog i društvenog oporavka u poslijeratnom periodu do završe faze izgradnje države, odnosno stjecanja neovisnosti u 90-im godinama 20. stoljeća i kada je opet kao žrtva fašizma morala da se brani.

Trebamo biti zadovoljni saznanjem da smo u prilici obilježavati Dan državnosti BiH, bez obzira što postoje određena politička i društvena neslaganja oko toga. To će vjerovatno trajati upravo zato što smo u 90-im godinama imali jedan veliki društveni lom u odnosu na prethodni društveno - politički poredak i trebat će vremena da se izgradi nova vrsta društvenog dogovora o tome kako želimo da vidimo BiH. Trebaće puno energije, vremena, truda, zalaganja, ali ima nešto što je iznad toga, a to je ideja da svi u ovoj državi možemo živjeti ravnopravno i zadovoljno i to je nešto za što se vrijedi zalagati", rekao je dr. Duranović.

FB IMG 1542988241154Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je nemjerljiv značaj ovog datuma za našu domovinu.

"Dan državnosti BiH je najvažniji datum za našu domovinu i njene građane. Ovo je prilika da se podsjetimo i odamo priznanje i počast našim bližim precima koji su 1943. godine donijeli rezuluciju koja je značila baštinjenje vrijednosti antifašizma, o opredjeljenju građana BiH da žive u jednoj državi.

Ono što je najvažnije donijela je odluku o principima na kojima će ta država počivati, i organizirati se. Ti principi su značili potpunu ravnopravnost svih naroda u BiH i taj princip je prošao historijsku provjeru na kojima je BiH imala socijalni, ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj do agresije. Nažalost poslije agresije, novo uređenje nije napravljeno na tim principima.

Želim podsjetiti na riječi rahmetli Alije Izetbegovića, koje je rekao u New Yorku 1997. godine kada je dobio nagradu za demokratiju, da Bosna FB IMG 1542988204761nije parče zemlje na Balkanu ona je ideja, vjera da u njoj mogu živjeti narodi različitih vjera, različitih kulturnih tradiciji i na tom osnovu treba graditi budućnost i ustavno - pravni poredak i ako to uspijemo BiH će biti mjesto prosperiteta i svi njeni građani ostvarit će svoje životne snove", kazao je Fazlić.

Na kraju sjednice dodjeljene su diplome i nagrade za pobjednike literarnog konkursa za učenike osnovnih škola sa područja općine Ilijaš od VI do IX razreda o temi “Bosno, domovino, mati”. Pobjednice literarnog konkursa su Almedina Herić - I mjesto, Emina Pušina - II mjesto i Ajla Bukva - III mjesto.

 
Takmičenjem “Znanjem gradi BiH” obilježen Dan državnosti BiH u PBK Lješevo Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 14:55

djecU prostorijama Perzijsko-bosanskog koledža Lješevo danas je održana priredba povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, ali i takmičenje pod nazivom „Znanjem gradi BiH“. Svečanom priredbom učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema domovini i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum.

Kompletan program protekao je u dobrom raspoloženju zahvaljujući učenicima koji su odličnim izvedbama upotpunili nadolazeći praznik. Ovakvim programom za Dan državnosti, generacije što dolaze uče o svojoj zemlji, i na taj način usađuje im se ljubav prema domovini. Djeca svojim učešćem u ovakvim manifestacijama iskazuju dječiju ljubav prema istoj. Priredbi su prisustvovali i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Nejre Dervišević i Muhameda Fejzića. Direktor Perzijsko-bosanskog koledža Haris Alihodžić pozdravio je sve prisutne i čestitao im Dan državnosti, a zatim govorio o najznačajnijim detaljima takmičenja „Znanjem gradi BiH“.

„Takmičenje pod nazivom „Znanjem gradi BiH“ je zapravo takmičenje koje se tradicionalno održava evo već osamnaestu godinu povodom Dana državnosti BiH. Cilj takmičenja jeste da se razvije patriotizam, zajedništvo među mladima ali i razmjena ideja i iskustava djeca, kao iprofesora iz cijele BiH. Ovaj projekat je započeo davne 2000. godine i kao što vidite traje i dan danas. Ove godine imamo preko 15 prijavljenih škola koje učestvuju iz cijele BiH. Takmičenje će biti iz Matematike i Bosanskog jezika. Očekujemo zaista dobre rezultate, ali i korisno druženje. Kao do sad najbolji takmičari bit će nagrađeni vrijednim nagradama.Osim takmičenja organizovano je i predavanje za nastavnike i prigodan kulturno-zabavni program za goste“, kazao je Alihodžić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo posebna prilika kako bi se iskazalo poštovanje prema jedinoj domovini BiH, ali i ukoliko nastavimo raditi ovako ima nade da se izgradi naša lijepa BiH i na taj način će se obezbjediti bolji život svima nama.

„Smatram da je jako bitno podsjetiti se šta je to ishod odluke ovog značajnog dana da bi se proglasio Dan državnosti naše zemlje, a to je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine. Tada je nacelnik pbkdonesena jedna jako važna odluka kojom je potvrđena državnost BiH. Ovaj dan nas obavezuje na trajno djelovanje i očuvanje naše domovine. Ovo je posebna prilika kako bi se iskazalo poštovanje prema jedinoj domovini BiH. Da bi gradili našu državu na principima zaista je potrebno nekoliko stvari, a te stvari su prije svega patriotizam, toleranciju i znanje. Ovo je ustanova koja ove principe gaji i zbog toga mi je jako drago. Osoblje ove škole uči našu djecu kako da odrastu i posjeduju dobre karakterne osobine. Ukoliko nastavimo raditi ovako imamo nade da izgradimo našu lijepu BiH i na taj načim možemo obezbjediti bolji život svima nama“, istakao je načelnik Fazlić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje ovako jednoj ceremoniji, koja ga je kako i sam kaže vratila u dane njegove mladosti.

„Moram priznati da je ova današnja ceremonija i mene malo vratila u dane mladosti. Ambijent i atmosferu koju osjećam zrači jednom zdravom energijom. Ovi učenici, nastavnici i roditelji zaista mogu biti ponosni što u ovoj kući znanja stiču svoje osnovne pretpostavke za život u ovako teškim vremenima. Obilježavanje 25. novembra veoma je značajno jer je domovina nešto što se voli, štiti i čuva, a ko ne bi čuvao takav dragulj kao što je Bosna. Moram kazati da mi je žao što predstavnici vlasti BiH, odnosno oni koji ne priznaju ovaj praznik smatraju da historija BiH kao države počinje u Dejtonu. Zbog toga ih uvijek treba podsjećati da je Dejtonski sporazum zaustavio rat i potvrdio već postojeću državnost i nezavisnost BiH“, rekao je Softić.

Svake godine, učenici pomenute škole nastoje da kroz brojne školske sekcije 25. novembar učine svečanim kako to dolikuje našoj domovini. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine. Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca. Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz preko 25 škola iz cijele BiH.

Izvor: radioilijas.ba

 
U Ilijašu održana svečana akademija UABNOR-a povodom Dana državnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 07:04

slika-2Povodom Dana državnosti BiH i 75. godišnjice ZAVNOBiH-a Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš organiziralo je svečanu akademiju. Prije početka akademije upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na spomen obilježju palim borcima NOR-a 1941. – 1945. i historijski sat u Alića gaju. Na ovom lokalitetu je sahranjeno 700 žrtava fašizma. Zatim je cvijeće položeno na spomen obilježju palim šehidima kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Manifestaciji obilježavanja 25. novembra prisutvovali su, pored organizatora i čelnici Općine Ilijaš, općinskih udruženja, Udruženja UABNOR-a susjednih gradova, učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Ilijaš te građani Ilijaša. Na Spomen kosturnici Alića gaj prisutnima se obratio Omer Mujalo, koji je još jedini živi učesnik NOR-a u našem gradu te u kratkim crtama opisao ratni put tadašnjih boraca i onih koji su dali svoje živote za domovinu.

O značaju obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

„Veoma je važno da se različitim svečanostima i programima obilježava Dan državnosti BiH kako u općini Ilijaš, tako i u cijeloj zemlji. Ovo je svakako, uz Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma naše države. Ovaj dan nas obavezuje na trajno
djelovanje i očuvanje naše domovine. U to vrijeme na ZAVNOBiH-u smo obnovili državnost BiH i usvojili civilizacijsko dostignuće koje se zove antifašizam. Zaista se trebamo potruditi da gradimo našu državu, jer bez jedinstva i ravnopravnosti svakog čovjeka na ovoj teritoriji zaista se pokazuje da su perspektive sve manje. Trebamo se truditi da bi sljedeće generacije bile sretne i da imaju jednu prosperitetnu državu“, rekao je načelnik Fazlić.

Prisutnima je Dan državnosti čestitao i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Ilijaš Selver Herić, te se zahvalio svima koji su došli da uveličaju današnju svečanost.

„Danas ćemo obilježiti Dan državnosti BiH koji je 25. novembra 1943. godine donesen na ZAVNOBiH-u, da bi nekoliko dana poslije toga to potvrdio AVNOJ koje je tada bilo najveće zakonodavno tijelo. U to vrijeme nam je vraćena državnost koju su nam oduzeli 1943. godine u vrijeme Osmanskog carstva. Stanovnici BiH trebaju biti zahvalni drugu Titu što je tada donio odluku da BiH ima svoju državnost i samim tim bude na nivou Srbije i Hrvatske. U svim gradovima smo organizovali svečane akademije, a evo danas je došao na red i Ilijaš.", kazao je
Herić.

Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić istakao je kako je važno da se svake godine obilježava ovaj dan, a posebno omladina, koja treba da baštine vrijednosti svoje domovine BiH.

„Imamo sreću što smo uvijek u rukovodstvu, posebno kada je u pitanju izvršna vlast u ovom gradu uvijek imali podršku od svih poslijeratnih načelnika općine. Ono što mi je jako važno da je općinsko udruženje Ilijaš krenulo u svoju organizaciju na pravi način. Iz tog razloga građani Ilijaša imaju obavezu da glasnije nego do sada govorite i isčupate iz historije ono što se dešavalo 1941. godine. Vrlo je značajno da se svake godine obilježava ovaj dan kako ne bi zaboravili našu historiju jer mi smo dobili temelje državnosti i državu Bosnu i Hercegovinu i mi zato nastojimo da to ne padne u zaborav jer neki u ovoj zemlji pokušavaju da promijene historiju. Prve puške na ovom terenu pukle su u Ilijašu i o tome se treba više govoriti i mogu slobodno kazati da su ovo mjesta i prilike da to radimo“, istakao je Čomić.

Obraćajući se velikom broju građana, gostiju i zvanica, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je uz ostalo podsjetio da je 25. nacnovembra 1943. godine, na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrđena državnost BiH, kao države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana, te je naglasio da je ZAVNOBIH tekovina svih građana BiH.

„Ovog 25. novembra navršava se 75. godina od dana kada su u Drugom svjetskom ratu zasjedali vijećnici ZAVNOBIH-a, pripremajući se za AVNOJ koji je uslijedio četiri dana kasnije u Jajcu. Tada je u Mrkonjić Gradu donesena rezolucija u kojoj je, između ostalog, stajalo po prvi put u historiji BiH, predstavnici Srba, Muslimana i Hrvata BiH, ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu. Izuzetno sam sretan što je ova naša omladina večeras pokazala kroz program koji su pripremili kako se zaista voli svoja zemlja“, rekao je Fišo.

Ugledni univerzitetski profesor Mirko Pejanović u svom izlaganju upoznao je prisutne sa značajem 25. novembra kao historijskog datuma za BiH.

„Tada su narodi u BiH odlučili da njihova država bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s granicama iz srednjovjekovne Bosne. Na tom zasjedanju zapravo je samo obnovljena državnost BiH koja je izgubljena 1463. kada je pala pod Osmansku vlast. U jeku rata u cijelom svijetu, pod velikim pritiskom nađen zajednički jezik i BiH je opstala u svojim granicama koje ima i danas“, naglasio je Pejanović.

U kulturno - umjetničkom programu ovogodišnje svečane akademije, učestvovali su i učenici osnovnih škola na području općine Ilijaš i SŠC “Nedžad Ibrišimović“. Oni su recitalima, pjesmama i citatima poznatih i uglednih književnika, pjesnika i muzičara još jednom podsjetili na sve prirodne ljepote, gradove, stećke i opširnu bosanskohercegovačku kulturu.

Izvor: radioilijas.ba

 
Održana Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana Banovac Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 21 Stu 2018 08:25

04613263359392Nakon što je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj dana, 30. oktobra 2018. godine utvrdilo Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac, u Biznis centru je održana Javna rasprava.

Prvi Javni uvid na Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac održan je 9. novembra 2018. godine.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović pozdravila je sve prisutne i ukratko predstavila materijal koji je bio predmet Javne rasprave.

„Današnja prezentacija je zapravo prezentacija Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana Banovac. Općinsko vijeće je 30. oktobra 2018. godine usvojilo nacrt ovih planova i shodno zakonskoj proceduri i isti je stavljen na javni uvid i Javnu raspravu. Shodno zakonu o prostornom uređenju definisane su najmanje dvije prezentacije u toku uvida u plan koji traje 30 dana. Danas je održana prva prezentacija, druga će biti prezentovana 11. decembra 2018. godine, a do tada se podnose primjedbe, prijedlozi, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja i koji će nakon Javne rasprave biti proslijeđeno Općinskom vijeću na usvajanje. Služba za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove provodi Javni uvid i Javnu raspravu u ime općinskog načelnika, dok će prezentaciju prezentovati planeri Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji su i radili plan”, istakla je Avdibegović.

Zainteresovani građani, pravna i fizička lica, vlasnici nekretnina i drugi zakoniti korisnici prostora u obuhvatu Regulacionog plana Banovac, mogli su da izvrše uvid u Nacrt plana, da se uključe u Javnu raspravu, te da dostave pismene prijedloge, primjedbe i sugestije. Isti su se dostavljali Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE
Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas0
mod_vvisit_counterJuče1298
mod_vvisit_counterOva sedmica3699
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20160