• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
“Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića” – ostavio je bogato naslijeđe pisane riječi Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 22 Lis 2018 05:46

44382219 2440969982610035 7206108524504416256 n„Oktobar je mjesec knjige. Oktobar je mjesec u kojem se lišće i sva priroda zaogrnu zlatnim ogrtačem. Svoj izgled upotpune detaljima u smeđoj, narandžastoj i crvenoj boji. I izgledaju tako bogato i raskošno. U jednom takvom oktobraskom danu, tačnije 20. rođen je bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović.”

Nakon što je preselio na bolji svijet 2011. godine, iza njega je ostalo bogato naslijeđe pisane riječi, kojeg se Ilijašani s ponosom sjećaju. Tim povodom, BZK “Preporod” Ilijaš u saradnji sa SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, organizovala je književno veče ”Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića”. U prepunoj sali Općine Ilijaš, ove večeri preovladavale su emocije, ljubav prema djelima bh. velikana Ibrišimovića, ali i sjećanja koja će pamtiti članovi porodice, prijatelji i saradnici koji su imali čast lično poznavati Nedžada. Doc.dr. Adijata Ibrišimović Šabić, predaje rusku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Večeras je govorila u ulozi kćerke Nedžada Ibrišimovića. Kroz suze govorila je o liku i djelu svog oca, ali i književniku kojeg će pamtiti generacije.

„Prvi put javno ću govoriti o nekim svojim sjećanjima na rahmetli oca i o svom doživljaju njegovih djela. Svakom piscu treba posvetiti pažnju. Svojim Vječnikom, Nedžad je uspio da u bosanskom jeziku nadraste taj bosanski jezik i da ga izvede u onaj rang lijepih svjetskih velikih jezika. To je inače zasluga naših velikih književnika, posebno Nedžadov roman „Vječnik“. On je pisac koji je ispitivao književne sisteme. Svakim svojim novim djelom, otvarao je nove prostore literature. I to je ono zapravo čemu mi trebamo posvećivati pažnju i čemu se trebamo vraćati. Veza oca i najstarije kćerke je zaista 44548626 2440967445943622 4581335571900661760 nposebna. Vrlo je to emotivna veza. Ja sam bježala od književosti ali ona me dočekala, negdje iza ćoška. Mnogi u meni prepoznaju Nedžada. Ja sam i u tome prepoznala njega. Posebno sam ponosna na svog oca“, istakla je doc.dr. Ibrišimović-Šabić.

Profesor bosanskog jezika u SŠC „Nedžad Ibrišimović” Muriz Kučinar govorio je o poznanstvu sa Nedžadom, ali svoje emocije i ljubav prema Nedžadovoj pisanoj riječi vrlo često i sam prenosi na papir.

„Bila je čast poznavati Nedžada. Družili smo se. Zadnje dvije-tri godine imali smo zadatak da naučimo ljude da čitaju. Koliko smo uspjeli u tome, jedini sudac je vrijeme koje će otkriti jesmo li uspjeli u tome. Moj zadatak je večeras bio da sa učenicima pripremimo recitale. Cilj nam je da Nedžada ne zaboravimo. Veliki ljudi se pamte tek kad prestane kucati srce junaka. Na nama je da njegujemo i nikad ne zaboravimo našeg Nedžada Ibrišimovića“, rekao je profesor Kučinar.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Aida Kahriman-Krhan, u ovoj književnoj večeri, bila je u ulozi moderatora. Vrlo vrijedno radila je sa učenicima i kolegama, kako bi večerašnje sjećanje na Nedžada Ibrišimovića bilo dostojanstveno, onako kako zaslužuje bh. književnik Ibrišimović.

„Dvadesetog oktobra 1940. godine rođen je veliki književnik Nedžad Ibrišimović. Na bolji svijet je preselio 2011. godine. Mi ga se rado sjećamo u Ilijašu i vjerujemo da će ove književne večeri prerasti u tradiciju. Ovo je lijep susret između Preporoda Ilijaš i SŠC „Nedžad 44512394 2440966499277050 2253582237997989888 nIbrišimović“ započelo je prošle godine kada smo organizirali prvo književno veče „Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića“. Večeras smo govorili o ljepoti pisane riječi, o Nedžadovom životu, o njegovim djelima. To je intelektualac i svi koji su ga poznavali zaista su počašćeni. Zadnje godine života proveo je u Ilijašu, živeći skromno kako to rade svi veliki ljudi. Poslat ćemo poruke važnosti čitanja i pisanja o čemu je i Nedžad govorio. Vječnik Nedžad Ibrišimović duboko će ostati u našim sjećanjima, kako našim tako i budućim generacijama“, istakla je profesorica Kahriman – Krhan.

Muzičko-zabavni program izveli su učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović”. Mnogobrojni posjetitelji, ali i prisutni članovi porodice Nedžada Ibrišimovića, uživali su u recitalalima, uz obećanje da će se ponovo sresti 20. oktobra naredne godine.

Izvor: radioilijas.ba

 
Realizacija projekta sadnje drveća i ukrasnog grmlja u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 18 Lis 2018 11:42

sadnja drveca i ukrasnog grmlja kjkp parkU toku je realizacija projekta sadnje drveća i ukrasnog grmlja u parku ispred SŠC "Nedžad Ibrišimović", te u ulicama 126. Ilijaške brigade, Hašima Spahića i Bosanki put. 

Radi se o projektu čiji je cilj poboljšanje ekološke i estetske slike gradske jezgre Ilijaša.

Projekat podrazumijeva sadnju 30 sadnica školovanog visokog rastinja, 10 sadnica četinara i 340 ukrasnih grmova.

Riječ je o projektu koji se realizira na području cijelog Kantona Sarajevo u vrijednosti od 200.000,00 KM.

Federalni fond za zaštitu okoliša finansira 120.000,00 KM, a KJKP "Park" 80.000,00 KM. Planirana sredstva za općinu Ilijaš su 18.900,00 KM.

Izvođač radova je preduzeće KJKP "Park" Sarajevo.

 
Program obilježavanja 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 16 Lis 2018 13:57

stupni-doProgram obilježavanja 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša:

19. oktobra 2018. – petak

• 19:00 sati – Promocija knjige “Batonove priče” – autora Saida Štete, prostor MZ Stupni Do, organizator “Preporod” Vareš.
21. oktobra 2018. – nedjelja

• 10:00 sati – Memorijalni malonogometni turnir – stadion ispred OŠ Vareš, organizator MZ Stupni Do. Prijava ekipa mpže se izvršiti do 19.10.2018. godine u Općini Vareš, ured broj 15 ili na telefon 061/362-193

22. oktobra 2018. – ponedjeljak

• 10:00 sati – Okupljanje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš – sala MSŠ “Norbat 2” Vareš, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 10:00 sati – Mimohod sjećanja, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 11:00 sati – Obilazak mezarja žrtava u Varešu – mezarje Glavica, organizator Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93” Vareš,

• 12:30 sati – Učenje Tevhida – Čaršijska džamija u Varešu, organizator Medžlis Islamske zajednice Vareš,

• 18:00 sati – Komemorativna akademija – Sala općine Vareš, organizator MZ Stupni Do, “Preporod” Vareš.
23. oktobra 2018. – utorak

• 08:00 sati – Obilazak mezarja žrtava u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju, organizator Medžlis Islamske zajednice Vareš,

• 08:00 sati – Marš mira “Trasa spasa Stupni Do”, organizator MZ Stupni Do,

• 11:30 sati – Polaganje cvijeća na spomen-česmu, prigodno obraćanje i obilazak mezarja žrtava u Stupnom Dolu,

• 13:00 sati – Tevhid – džamija Stupni Do.

 
Književno veče “Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića “ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 16 Lis 2018 13:51

NedzadU subotu 20. oktobra 2018. godine, u 18:00 sati, u sali Općine Ilijaš, BZK “Preporod” Ilijaš organizuje književno veče ”Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića”.

Gosti književne večeri su doc.dr. Adijata Ibrišimović–Šabić, profesor Muris Kučinar, te učenici SŠC Ilijaš. Moderator je Aida Kahriman–Krhan.

 
Svečana akademija povodom obilježavanja 24. godišnjice pogibije heroja Hašima Spahića Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 14 Lis 2018 19:25

IMG 1081Svečana akademija u povodu sjećanja na majora Hašima Spahića upriličena je u kino sali Ilijaš, u organizaciji JOB-a Ilijaš. Prošle su 24 godine od herojske smrti Hašima Spahića, ali njegova djela ostat će dugovječna. Akademiji je prethodilo polaganje cvijeća mnogobrojnih delegacija na centralnom spomen obilježju šehidima općine Ilijaš. Sidik Bećirović, predsjednik JOB-a Ilijaš zahvalio se svima koji su došli obilježiti ovaj značajan datum, ne samo za Ilijaš nego za cijelu BiH.

„Žao mi je što nas nema još više i što nas nije bilo više i jučer. Nemojte da zaboravljamo. Ako mi zaboravimo ono što smo radili od 92. - 96. To nas ponovo može stići. Ne dozvolite da naša djeca imaju isti put koji smo imali mi. Zapošite sebi u kalendare važne datume kojih se sjećamo i koga se sjećamo. Kruna obilježavanja pogibije komandanta Hašima Spahića je Svečana akademija koju su upriličili učenici OŠ „Hašim Spahić“ u saradnji sa učenicima OŠ „Stari Ilijaš“ i SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Svečana akaedmija je jedna vodilja i svjetlost na kraju tunela jer smo počeli zaboravljati, a to je veoma opasno. Poruka je da ćemo na ovaj način sačuvati od zaborava naše velikane i IMG 1046važne događaje“, poručio je Bećirović.

Iljko Barić, član komande 126. Ilijaške brdske brigade, prijatelj, kolega, saborac Hašima Spahića istakao je herojsku ulogu koju je imao major Spahić u odbrani BiH.

„Mi smo bili višestruke kolege. Sreća i nesreća je bila da smo bili i kolege u ratu. Teren ilijaške općine je bio veoma težak. Tu su se odvijale vrlo teške bitke. Hašim Spahić kao komandant je objedinjavao svu organizaciju odbrane, od Lješeva do općine Olovo. Bio je to vrlo ispresjecan teren koji nije kontrolisala samo jedna strana nego obje tada zaraćene strane. Moralo se i bez osnovnih sredstava veze i komunikacija uspostavljati kontrola nad jedinicama koje su bile u dejstvima. Sa Hašimom sam se viđao često. On se našao u jednoj veoma odgovornoj ulozi. Imao je pod komandom četiri brigade, dva - tri bataljona. Obavljao je svoju dužnost vrlo predano. On je na kraju i položio život za BiH“, kazao je Barić.

Enes Durak, komandant 126. Ilijaške brigade u svom obraćanju prisutnima je kazao da ga ponesu posebne emocije kada govori o Hašimu Spahiću.

„Bio je to čovjek koji je živio i volio BiH. Čovjek koji je sve posvetio odbrani. Oni koji su ga poznavali, znaju da je bio jednostavan, vojnik, da je bio neko ko je podredio i porodicu za opstanak BiH, Bošnjaka i svih onih koji su ovu državu smatrali svojom. Odgovorno tvrdim da je svoj život dao zbog činjenice da ga u višim komandama nisu razumjeli. Zašto je to tako?! Moševičko brdo i Čemerska planina su bili značajni objekti u srednjoj Bosni, koji u slučaju IMG 1064prelaska u ruke četnika bi okrenuli rat. Zbog toga je, po svaku cijenu htio da Čemerska planina ostane u posjedu Armije BiH. U tom nastojanju dao je i svoj život. Molim vas da rahmetli Hašima držite u svojim srcima kao čovjeka koji je sve podredio borbi i opstanku BiH“, istakao je komandant Durak.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, zahvalio se svima koji nose odgovornost za našu historiju, za naše stanje i našu državu.

„Jučer ujutro me jedan prijatelj pozvao na telefon. I pita me gdje sam. A ja sam mu odgovorio tamo gdje ti, moj prijatelju i stotine drugih već godinama ne dolazite. Bio sam na mezaru Hašima Spahića. Ovo je opomena i poziv da ne smijemo zaboraviti ime Hašima Spahića. Ozbiljni narodi pamte svoju historiju i povlače pouke. Hašim nije više živ. Ali živa su njegova djela. Njegovo djelo je sloboda, njegovo djelo je mir. Njegovo djelo je država BiH. Posebno me raduju mlade generacije koje ukazuju da preuzimaju sjećanja i da počinju pamtiti sve ono što se dešavalo.“, istakao je načelnik Fazlić.

Uz prigodan program i poziv da se ne zaboravi herojska uloga majora Hašima Spahića, završena je Svečana akademija u povodu 24. godišnjica pogibije ilijaškog velikana.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas381
mod_vvisit_counterJuče1917
mod_vvisit_counterOva sedmica381
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33883