• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obavijest o podnošenju zahtjeva za poljoprivredne podsticaje Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 02 Stu 2017 08:31
poljoprivreda-370x223Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ilijaš da su u skladu sa članom 6. Pravilnika o  načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji  (“Službene novine Federacije BiH“, broj.32/17 ) nositelji poljoprivrednih gazdinstava dužni da do 15.11.2017. godine izvrše prijavu plana proizvodnje za narednu godinu na svojim gazdinstvima kako bi blagovremeno mogli podnositi zahtjeve za federalne podsticaje u 2018. godini.
       Prijavu  plana animalne i biljne  proizvodnje klijenti mogu izvršiti u nadležnom ministarstvu za poslove poljoprivrede Kantona Sarajevo- protokol na predviđenom obrascu( PPP).
 
Posjeta delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja grobljima povodom blagdana Svi sveti Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 01 Stu 2017 11:47
svsveti1Katolici 01. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.
 
Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH
 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
 
svsveti2"Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sv. Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije", kazao je Nijaz Spahić.
 
Načelnik  Općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je da je ovaj dan prilika da se oda počast ljudima,  pripadnicima jedinica Armije BiH koji su dali živote za današnju slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.
 
"Oni su u ključnom trenutku stali u odbranu svoje države i ovom prilikom upućujemo pijetet prema njima i upućujemo sućut njihovim porodicama u nadi da ćemo izgraditi bolji život i suživot i da će generacije koje dolaze imati puno bolje i ljepše uslove za život", kazao je načelnik Fazlić.
 
svisveti3 Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.
 
Za potrebe Udruženja "BUDI MI DRUG" Općina Ilijaš obezbijedila sredstva za kupovinu vozila Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 31 Lis 2017 14:19
13SjednicaOV 066Općinski načelnik Akif Fazlić, simboličnom predajom ključeva, predsjednici Udruženja roditelja ometenim u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Melihi Mešetović uručio je specijalizovano vozilo za djecu članove ovog Udruženja. 
Svečana predaja ključeva upriličena je u prisustvu Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mahira Devića, Pomoćnice načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanje Zagorac – Jozić, djece, i roditelja Udruženja roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Ilijaš. 
 
Riječ je o adaptiranom vozilu za osobe s invaliditetom za koje je Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila 25.000,00 KM. 
 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, Mahir Dević Mahir čestitao je ovom Udruženju na dosadašnjem radu, te dodao: "Mi, ispred lokalne politike i zakonodavnog organa, u svakom slučaju pokušavamo uvijek da izađemo u susret ovakvim projektima i zaista nas raduje bilo koja vrsta inicijative koja dolazi od strane ovog udruženja. 
Sretni smo da iz dana u dan ovo Udruženje sve više napreduje i naravno danas je poseban i svečan dan. Jedno ovakvo vozilo je njima bilo zaista potrebno, kako za prijevoz djece koja trebaju da budu svakodnevno u centru, tako i za organizaciju izleta, eventualno godišnjih odmora, tako da je sigurno ova insvesticija 13SjednicaOV 064potpuno opravdana. I u narednom periodu ćemo se truditi da pomažemo rad ovog Udruženja. Redovan rad ovog Udruženje se finansira iz Budžeta, ali ovakve sistemske i dobro osmišljene projekte ćemo uvijek podržati. Imamo dobru saradnju škola sa područja Općine Ilijaš sa ovim Udruženjem, što ćemo i u budućnosti održavati, kako bi ovih naših 50-tak korisnika centra na svaki mogući način bili integrisani i u odgoj i obrazovanje kao i sva ostala djeca".
 
Udruženje roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “BUDI MI DRUG”, osnovano je 2006.godine u svrhu pomoći djeci sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. Udruženje dobrovoljno okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama, stručne saradnike kao i druge zainteresovane osobe koje žele dati svoj doprinos u radu Udruženja. Udruženje broji 55 članova različitog uzrasta i različitog tjelesnog i mentalnog oštećenja od dvije do četrdeset godina starosti.
 
13SjednicaOV 026Predsjednica Udruženja Meliha Mešetović, je naglasila da je ove godine Udruženje iniciralo nabavku kombi vozila  i zahvalila se Općini Ilijaš koja je odobrila novčana sredstva za njegovu nabavku. 
"Vozilo će se koristiti kako za izlete tako i organizovanje odlazaka na more i za svakodnevne potrebe, odvoz i dovoz djece od kuće do udruženja i nazad.
Mi u sklopu našeg udruženja radimo kreativne radionice, imamo fizikalni tretman, na tretman hipoterapije odlazimo u Visoko, a trenutno smo uključeni u projekat "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH", koji sprovodi UNDP. 
Na tretman hipoterapije odlazimo dva puta sedmično, slavimo rođendane družimo se, igramo, organizujemo radionice kuhanja čitanja, pisanja. Još jednom želim da se zahvalim Općini Ilijaš, Općinskom načelniku što je prepoznao rad ovog Udruženja i  olakšao ovoj djeci njihov svakodnevni život", rekla je Meliha Mešetović.
 
Oduševljenje i sreću nabavljenim vozilom nisu krili roditelji i djeca, članovi Udruženja kojim će ovo vozilo uveliko olakšati svakodnevni dolazak u prostorije Udruženja. 
 
13SjednicaOV 038Dževada Čelik, majka dječaka s posebnim potrema istakla je da: "nama u Udruženju nabavka ovakvog vozila puno znači. Stanje u Udruženju se svakodnevno popravlja i jako smo zahvalni Općini Ilijaš. Ponosni smo na ovaj grad, na načelnika i sve ostale koji svakodnevno pomažu djeci s poteškoćama u razvoju. Ovoj djeci bi trebalo više usluga defektologa i psihologa da olakšaju i djeci i roditeljima. Mi roditelji smo 24h uključeni u rad sa ovom djecom i nama znači puno kad možemo negdje dovesti svoje dijete 8 sati. Oni se tako socijalizuju, druže, odlaze na izlete, imaju sportske i druge aktivnosti". 
 
U saradnji sa JU”Djeca Sarajeva” Udruženje je dobilo na korištenje bez naknade prostor od 100m2. Prostorije su bile potpuno devastirane, u izuzetno lošim sanitarno-higijenskim uslovima i nisu imale nikakvu funkciju.  Prostor je adaptirala Općina Ilijaš u toku 2014. godine, a sve u cilju integracije djece s posebnim potrebama u društvo. 
 
Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu iznosi 15.990.000,00 KM Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 31 Lis 2017 13:08
13SjednicaOV 001Trinaesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas. Njenim radom je predsjedavao Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.  
Na samom početku sjednice vijećnici su većinom glasova podržali Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu koji iznosi 15.990.000,00 KM.  
Budžet Općine Ilijaš izmijenjen je u mjesecu junu 2017. godine i iznosio je 14.993.600,00 KM, a od momenta donošenja Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš desile su se promjene koje su uticale na strukturu i visinu prihoda odnosno rashoda u Budžetu.  

Zabilježen je porast u iznosu od 22% za povećanje na poziciji Prihoda po osnovu poreza, povećanje na poziciji neporeznih prihoda – prihodi po osnovu komunalne naknade za 14%, odnosno prihodi po osnovu rente i uređenja građevinskog zemljišta za 18%, prihod po osnovu naknade za izgradnju skloništa za 33%, te prihodi po osnovu tehničkog pregleda građevina za 77%, uvećani su prihodi po osnovu tekućeg priliva od strane 13SjednicaOV 018kantone za 45%, a smanjen prihod po osnovu kapitalnih transfera od kantona za 7%. Općinski načelnik Akif Fazlić je pri iznošenju uvodnih napomena po ovoj tački istakao: "Osnov za pokretanje izmjena i dopuna Budžeta su izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo koji treba da se usvoji na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a koji tretira dva značajna projekta za Općinu Ilijaš. Jedan projekat je nastavak rekonstrukcije puta na Vlaškovu do granice sa općinom Vogošća u iznosu od 600.000,00 KM i drugi projekat izgradnja filter postrojenja za vodoopskrbni sistem iz kojeg se snabdijeva Srednje. Očekujemo da Skupština usvoji rebalans i da se ovi projekti implementiraju. Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš iznosi 15.990.000,00 i u stalnoj raspodjeli sredstava došlo je do nekoliko ključnih raspodjela. Planirano je značajno povećanje sredstava za nabavka zemljišta u Industrijskoj zoni "Luka"  potpisali smo Ugovor za nabavku zemljišta, pored Gradskog stadiona u Ilijašu u površini od 6,5 dunuma, i ovaj kompleks će se prostirati do Gnionice. Izvršili smo prestruktuiranje kad se u pitanju sredstva za realizaciju putne infrastrukture, zbog procedura javne nabavke nećemo moći realizovati projekat OKFŠ-a ove godine, tako da smo smanjili taj iznos. 7.000,00 KM smo planirali za područnu školu u Ljubnićima, a prijedlog se odnosi na povećanju budžetske rezerve. Dodatnih 73.000,00 KM je planirano za projekte putne infrastrukture". 
13SjednicaOV 006Usvojena je i Odluka o povjeravanju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdijevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu općine, kojom se JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš povjeravaju na upravljanje i korištenje: vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Nišića koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Junakovac“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Crne Rijeke koji se opskrbljuje
pitkom vodom sa izvorišta „Jasikovac" i "Kokočevo vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Donjih Čevljanovića koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Crepala“ i „Ajkunino Vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Srednje koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Sokolina“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja MZ Dragoradi koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Petnjik“,"Tuk", "Javor" i "Korita". JKP „Vodostan“doo Ilijaš u snabdijevanju 13SjednicaOV 019vodom i održavanju općinskih objekata za vodosnabdijevanje ima prava i dužnosti da: uredno snabdijeva pitkom vodom, osim u slučajevima više sile, vrši opravku i održavanje vodovodnog sistema bez saglasnosti korisnika, odgovara za ispravnost vodovodnog sistema i kontroliše higijensku ispravnost vode, preuzme sve troškove tekućeg održavanja i troškove električne energije,
kreira i osigurava razvojne potrebe vodosnabdijevanja za novim količinama vode, vrši realizaciju priključaka na vodovodnu mrežu u skladu sa odredbama Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvodnju otpadnih i atmosferskih
voda  uvažavajući kapacitete izvorišta i vodovodnih sistema te zaključi ugovore sa potrošačima i vrši naplatu isporučene vode.
Vijećnici su podržali i Odluku o dopunama Odluke o pogodnostima za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu kojom se zadužuje Općinski načelnik da putem 13SjednicaOV 007Službe za privredu i finansije Općine Ilijaš izvrši usklađivanje Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za ostvarivanje prava na pogodnosti za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu.  
 
Usvojena je i Odluka o odobravanju prodaje motornog vozila u vlasništvu Općine Ilijaš, marke ŠKODA Octavia. Prodaja će se vršiti putem javnog oglasa, a početna prodajna cijena iznosi 2.500,00 KM. 
Vijećnici su podržali Odluku o usvajanju i Odluka o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle" – Ilijaš. Naime, Općina Ilijaš je utvrdila interes za izgradnju kompleksa stambenih objekata na lokalitetu Sovrle, a na zahtjev investitora "BOSNIMA INTERNATIONAL FOR TURISM" d.o.o. Sarajevu, a u cilju rješavanja potreba za novom stambenom izgradnjom i daljeg usmjerenog razvoja područja Općine. Planirana je izgradnja 47 novih objekata, od čega je: 45 individualna, 1 objekat u funkciji društvene infrastrukture i jedan vjerski objekat. Ukupna površina obuhvata je 2,6 ha. 
Na današnjoj sjednici podršku vijećnika dobila je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "PDI-Bosna", Regulacionog plana "Centar Ilijaš" i Regulacionog plana "LUKE" – Ilijaš po skraćenom postupku. 
 
13SjednicaOV 010Usvojen je i Zaključak o ponovnom podnošenju tačke na Dnevni red prije isteka roka od šest mjeseci Prijedlog Regulacionog plana "Gornji Kadarići", Prijedlog Odluke o provođenju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" i Prijedlog Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" te je planirano da se ova točka uvrsti na dnevni red za sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš koja će se održati u mjesecu novembru 2017.godine.
 
Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2016/2017. godini je primljena k znanju. 
 
Regulacija rijeke Misoče u naseljima Mlini i Donja Misoča Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 30 Lis 2017 11:51
MisocaU cilju zaštite naselja od poplava i ove godine Vlada Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš su kroz svoje budžete obezbjedile sredstva za uređenje riječnih korita.
Na osnovu potpisanog Sporazuma o sufinansiranju projekata između Ministarstvo privrede KS i Općine Ilijaš u 2017. god. realizuju se dva projekta, koji ustvari predstavljaju nastavak ranije započetih projekata i to:
 
1. Regulacija rijeke Misoče u naselju Mlini na potezu od profila P3 do profila P7 u dužini od 90m, koji obuhvata uređenje jedne strane obale rijeke podizanjem armiranog betonskog zida.
2. Regulacija rijeke Misoče u naselju Donja Misoča na potezu od profila P8 do profila P16 u dužini od cca 220m koji obuhvata uređenje lijeve i desne obale rijeke sa kamenom oblogom, izgradnjom 1 kaskade i silazne rampe u korito rijeke kako bi se po potrebi moglo vršiti čišćenje nanosa iz samog korita.
U skladu sa potpisanim Sporazumom  Općina Ilijaš je provela postupak odabira izvođača , tako da je za projekat Regulacije rijeke Misoče u Naselju Mlini, ugovor je zaključen sa firmom TB "Inžinjering" d.o.o. Breza, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 78.697,50 KM.
Za projekat Regulacije rijeke Misoče u naselju Donja Misoča, ugovor je zaključen sa firmom "Bosman" d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 240.634,75 KM. 
Nadzor nad izvođenjem radova provodi Zavod za izgradnju KS.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas901
mod_vvisit_counterJuče1591
mod_vvisit_counterOva sedmica901
mod_vvisit_counterOvaj mjesec15749