• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održana promocija knjige "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 09:48

 

promocija knjige semira spahicaU organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“ i pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš sinoć je u kino sali u Ilijašu upriličena promocija knjige "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića.

Promociji su prisustvovali istinski zaljubljenici Semirovih zapisa, koji je još jednom pokazao da organizuje prekrasne književne večeri. O romanu Semira Spahića govorili su pred brojnom publikom promotor prof. dr. Enver Kazaz i vlasnik izdavačke kuće Planjax doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac.

Književno veče je uljepšala i premijerno izvedena "Himna Katara", čiji je tekst pisao Semir Spahić, u interpretaciji Esme Bešlije i Berina Šehića.

Autor knjige "Posljednji bosanski Did" Semir Spahić istakao je da je knjiga pisana sedam godina i u knjizi opisuje prošlost Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je imao želju da postane bosanski Did.

"Riječ je o historijskom romanu koji govori o prošlosti Bosne i Hercegovine kroz događaje jednog čovjeka koji je cijeli život sanjao da bude bosanski Did, odnosno da bude prvi vjerski autoritet. Kroz sve te događaje i kroz sve što on proživljava mi zapravo proživljavamo historiju Bosne u tom periodu, a radi se zapravo o periodu šezdesetak godina pred dolazak Osmanlija u Bosnu i Hercegovinu. Knjigu sam pisao sedam godina jer je Bosna i Hercegovina historijski jako komplikovana država sa mnogo promjena vlasti i ratovanja, ali i historijske dinamike i zbog toga je jako teško pratiti nekom ko nije historičar po profesiji. Mnogo sam istraživao o historiji Bosne i Hercegovine i o historiji bogumila srednjeg vijeka. Drago mi je da sam došao do kraja rada i da se taj trud i rad isplatio. Izuzetno mi je drago što je promocija održana povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana reintegracije općine Ilijaš. Mogu slobodno kazati da sam ponosan na svoju knjigu i smatram da je zaista korisna i poučna. Iskreno se nadam da će ova knjiga pokrenuti neke ljude na razmišljanje i da se malo više zabavimo o historiji Bosne i Hercegovine", istakao je autor knjige Spahić.

Promotor prof. dr. Enver Kazaz iskazao je zadovoljstvo što je imao priliku semir spahic hajro planjacgovoriti o ovoj knjizi i o njenom autoru Semiru Spahiću koji je zaista dobar i vrijedan čovjek.

"Semir je napisao roman po obrascu pseudo historijskog romana čiji teorijski okvir nije potpuno poštovao nego je išao slobodom svoje kreacije. Mogu slobodno kazati da je vrlo vješt pripovjedač koji zna da drži pažnju i da kombinuje psihološku motivaciju. Ono što je Posljednji bosanski Did jeste roman koji spaja naše sa vremenom pred pad Bosne pod Osmansko carstvo. Roman ima nekoliko važnih zapleta u političkim borbama oko bosanskog prijestolja. Naravno ovo je roman koji osvjetljava horizont jedne dobre duše koja je prinuđena da bi ostvarila svoj ideal i napravi pakt sa političkim mišljenicima, poručio je prof. dr. Kazaz.

Izdavač knjige „Posljednji bosanski Did“ doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac priredio je prigodan tekst u povodu ovog događaja. Kazao je da ovu promociju ne smatra običnom promocijom i uobičajenom promotivnom preporukom, jer  je ovdje riječ o nečemu mnogo značajnijem.

"Knjigom "Posljednji bosanski Did" autora Semira Spahića naša izdavačka kuća ove godine proslavlja jubilej od 30 godina postojanja. Zaista mi je zadovoljstvo što smo baš mi izdavač ove knjige, a tema koju obrađuje Semir je štura i zaista nema knjiga sa ovakvom tematikom posebno što je obrađen period prije sto i dvjesto godina prije dolaska turaka. Želim naglasiti da je biblioteka u Kaknju kupac svakog izdanja po jednog primjerka i u srijedu sam poslao paket knjiga njima, a u petak sam dobio poziv od direktora biblioteke u Kaknju koji mi je kazao da je oduševljen knjigom Semira Spahića. Ja ga ovom prilikom želim nagovoriti da priredi roman za mlađu čitalačku publiku odnosno za omladinu. To bi zapravo bile četiri knjige koje bi bile ilustrovane i vjerujte da ovih dana razmišljam kako da uskoro krenemo u realizaciju tog projekta i samim tim da se ovaj roman približi mlađim generacijama, dakle učenicima osnovnih i srednjih škola, rekao je Planjac.

„Smještena na raskrižju različitih civilizacija i religija bili su neshvaćeni i progonjeni. Njihova posebnost je postala njihova tragedija. Sa svojom vjerom, nastali su bosanski Bogumili. Ovo je priča o posljednjem bogumislom Didu, koji nije uspio spasiti svoj narod“.  – Semir Spahić

Preporučujemo da potražite primjerak knjige "Posljednji bosanski Did".

Izvor: radioilijas.ba

 
Otvorena izložba dječijih radova Zimske likovne radionice Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 07:32

 

izlozba slika safija besirevicU sklopu bogatog programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u foajeu KSC i Radio Ilijaš postavljena je izložba radova nastalih tokom Zimske likovne radionice „Crtam, slikam KSC, Radio Ilijaš i Safa“.

Direktor KSC i Radio Ilijaša Benis Fazlić pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu na otvorenju izložbe.

"Ovom prilikom želim se zahvaliti profesorici Safiji na dosadašnjoj saradnji i pozivam je i na ubuduću saradnju. Ono što profesorica Safa radi sa djecom u toku zimskog raspusta imat ćete priliku da vidite u foajeu Kulturno - sportskog centra i Radio Ilijaša. Izložbu „Crtam, slikam KSC, Radio Ilijaš i Safa“ proglašavam otvorenom", rekao je Fazlić. 

Profesorica Safija Beširević također se obratila prisutnima. “Ovo je već peta godina kako imamo radionicu „Safa i JU KSC i Radio Ilijaš“. Voljela bih i u buduće da budem dio priče Radio Ilijaša, menadžmenta Radio Ilijaša i svih građana, a posebno naše djece. Želim da im ukrasim raspust i da razvijem kreativnost, kazala je Beširević.

Zimska likovna radionica ove se godine održala po peti put, a djeca su sa profesoricom Safijom Beširović mogla naučiti razvijati kreativnost i osloboditi maštu što se svakako vidi na izloženim fotografijama kojima su oduševljeni posjetitelji.

Izvor: radioilijas.ba

 
Čestitka povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 06:52

 

prvi mart cestitkaOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju građanima općine Ilijaš čestitku povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:

"Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine. Na taj dan, prije 27 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost kao suverene i samostalne države.

Također, 29. februar jedan je od najznačajnijih datuma iz novije historije općine Ilijaš. Prije 23 godine dio općine je reintegrisan u sastav Federacije BiH, a prognanim građanima Ilijaša vratila se nada u bolju budućnost.

Stoga, u ime Općine Ilijaš i u svoje lično ime, svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke povodom  1. marta – Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš."

 
Održana svečana dodjela stipendija za učenike i studente općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Velj 2019 22:16

53078685 1746745975426911 1667228320586006528 nTradicionalno u sklopu programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH upriličena je svečana dodjela stipendija za učenike i studente sa područja općine Ilijaš.

Prvi ugovori o stipendiranju u organizaciji Općine Ilijaš, dodijeljeni su školske 2001/2002. godine za osam učenika i 12 studenata.

Danas, 18 godina poslije, dodjeljeno je 260 ugovora o stipendiranju i to za 122 učenika i 133 studenta te pet ugovora dobitnika sportskih stipendija. Za ovu namjenu, iz budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 178.200,00 KM.

Ovim projektom Općina Ilijaš nastavila je davati podršku za obrazovanje mladim ljudima i u 2019. godini.

Stipendiranje za učenike i studente traje devet mjeseci, studentska stipendija iznosi 100 KM, učenička 50 KM, a sportska 80 KM.

"Jedan od prioriteta Općine Ilijaš jeste ulaganje u obrazovanje i mlade ljude odnosno ulaganje u budućnosti. Zato smo večeras tu, da dodjela stipendija-Nacelniknagradimo znanje i uspjeh. Večeras smo ovdje da svi zajedno potaknemo mlade ljude da istraju u svom obrazovanju te učine našu lokalnu zajednicu još boljom", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ugovore o stipendiranju dodijelili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac - Jozić. Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima Općina Ilijaš dodjelila je i novčane nagrade.

Svečanost je upotpunio svojim izvedbama tamburaški orkestar Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“ – područno odjeljenje Ilijaš.

 
Svečano otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Velj 2019 13:36

 

devic mahir otvorenje filter postrojenja sokolinaU povodu 23. godišnjice reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH upriličeno je svečano otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević na samom početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu prisutnim građanima i gostima, čestitavši svim zaslužnim na uspješnoj realizaciji ovog kapitalnog projekta, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima određeni period pokušavali su pronaći način za izgradnju filterskog postrojenja na Sokolini.

Nakon rekonstruisanog filter postrojenja na Karašnici, nastavljeno je u istom smjeru kako bi se i građani naselja Srednje mogli snabdijevati zdravstveno ispravnom vodom.

Vrijednost projekta iznosi 510.000 KM, a finansiran je od strane Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 300.000 KM, dok je preostali dio od 210.000KM finansirala Općina Ilijaš predviđenim Budžetom za 2018. godinu.

Više o kapacitetu i značaju ovog filter postrojenja kazala je direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić.

"Radi se o filter postrojenju kapaciteta 15 litara u sekundi, sa mogućnošću nadogradnje za dodatnih 7,5 litara u sekundi ukoliko to razvojne potrebe općine budu zahtijevale.

Na ovom lokalitetu postoji još nekoliko nekaptiranih izvorišta koji bi se mogli uvesti u sistem vodosabdijevanja. Značaj ovog projekta je i činjenica da se sa novim padavinama pojavljivala i mutnoće vode. Izgradnjombelma zukic otvorenje filter postrojenja sokolina postrojenja stvoreni su tehničko – tehnološki uslovi za uklanjanje suspenzija i drugih bio nerazgradivih čestica iz vode.

Svi parametri i procesi koji se odvijaju na ovom postrojenju prate se kontinuirano 24 sata na Karašnici u Ilijašu, uz zvučne signale i alarme ukoliko dođe do bilo kakvih poremećaja", kazala je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš rekao je više o budućim planovima na poboljšanju vodosbdijevanja svih stanovnika općine Ilijaš.

"Ovaj projekat je definisan operativnim planom i strategijom razvoja općine Ilijaš i to je dokaz da mi u Općini Ilijaš radimo planski. Realizacija je započela prošle godine i uspjeli smo na efikasan način završiti projekat izgradnje taložnice i riješiti gorući problem vodosabdijevanja naselja Sredenje.

Sa vodovoda Sokolina snabdijevaju se objekti osnovne škole Srednje, ambulanta u Srednjem i veliki broj domaćinstava. Izgradnjom taložnice dugoročno je riješena distribucija vode svima njima.

Kapacitet vodovoda Sokolina je veliki i mi imamo planove da ovaj vodovodni sistem dalje razvijamo i gradimo novu primarnu mrežu. Ove godine planiran je i završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, za koju je zukic fazlic presjecanje vrpceizdvojeno 1.700.000,00 KM i završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica", rekao je Fazlić.

Na samom kraju prisutni su imali priliku posjetiti objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić presijecanjem vrpce i pritiskom tastera pokrenuli filter u rad.

 

 

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas614
mod_vvisit_counterJuče2193
mod_vvisit_counterOva sedmica4966
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38585