• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Radovi asfaltiranja u Mrakovu Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 02 Lis 2014 10:39

IMG 0203Dobri vremenski uslovi koji vladaju ovih dana pogoduju brojnim infrastrukturnim radovima na području općine Ilijaš.Nakon Luke ,Lješeva i Ljubnića danas su nastavljeni radovi asfaltiranja puta u Mrakovu .Mjesna zajednica Mrakovo je primjer dobre saradnje lokalne zajednice i stanovništva ovog područja.Taj vid saradnje daje veoma dobre rezultate

- Radi o rekonstrukciji i modernizaciji puta dužine oko 1000 metara.Ukupni putni pravac koji će biti realiziran ovim projektom je 2700 metara ,za ostali dio smo aplicirali prema Ministarstvu za raseljena lica BiH.Dionicu koja se danas asfaltira u dužini od 1000 m ,isključivo finansira Općina Ilijaš ,a vrijednost projekta je 105,000 KM-rekao je načelnik općine Akif Fazlić.IMG 0200

Brojni građani su danas iskazali svoje zadovoljstvo urađenim poslom.

-Veoma smo zadovoljni i nadam se da će se i dalje nastaviti ovakvi projekti-kazala je Mahira Selimović-Beslija ,stanovnica Mrakova.

Naredne sedmice ,ukoliko vremeski uslovi dozvole, realizirat će se projekti asfaltiranja na području MZ Srednje i Dragoradi.IMG 0201

 
Uskoro izgradnja sportske plohe u Starom Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 02 Lis 2014 08:45

nacelnikDanas je u Kabinetu Općinskog načelnika potpisan Sporazum o sufinansiranju radova na izgradnji sportske plohe u Starom Ilijašu, kojim se Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo obavezuje sufinansirati izgradnju sportske polohe u Starom Ilijašu u iznosu od 20.000,00 KM, a iznos od 15.742,00 KM sufinansirat će Općina Ilijaš.
Sporazum su potpisali u ime Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo Ministar g. Ivica Šarić, a u ime Općine Ilijaš Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
Ministar Šarić je rekao: "već duže vrijeme imam izvanrednu saradnju sa Općinom Ilijaš. U cijelom Kantonu Sarajevo se kontinuirano radi na izgradnji sportskih dvorana, sportskih ploha. Konstantno razmišljamo o mladim ljudima, kako ih skloniti s ulice".
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je sufinansiralo izgradnju sportske dvorane u Ilijašu.

Općinski načelnik je na ovom sastanku zahvalio Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, lično Ministru g. Ivici Šariću koji pomažu realizaciji projekata na području Općine Ilijaš.
"Rješili smo imovinske odnose, dobili građevinsku dozvolu i evo sad krećemo u projekat izgradnje sportske plohe u Starom Ilijašu. U posljednje 2 godine MZ Stari Ilijaš je postigla preobrazbu otvarenjem škole u Starom Ilijašu, rekonstrukcijom ceste a evo sad i izgradnjom sportske plohe postiže se značajan tempo razvoja.
Ilijaš u segmentu sporta značajno napreduje, pojedini ilijaški klubovi su ušli u Premier ligu, iz dana u dan imamo sve više registrovanih sportskih udruženja, a naš interes je da ta udruženja okupljaju našu djecu, pravilno ih vaspitaju a Općina Ilijaš to kroz Budžet podržava" rekao je Općinski načelnik.

Izgradnjom sportske multifunkcionalne plohe rasteretiti će se postojeći sportski kapaciteti, osigurati preduvjeti za unaprjeđenje sporta na području Općine Ilijaš i samim time stvoriti će se bolji uslovi djeci i klubovima na području Općine Ilijaš.  Nema sumnje da će postojanje ovakvog sportskog kompleksa biti opravdano masovnošću  klubova, sportaša ali i djece koja se rekreativno bave sportom.


 

 
Zlatne medalje za naše atletičare Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Srijeda, 01 Lis 2014 15:59

krosProteklog vikenda na Ilidži je održan kros osnovnih i srednjih škola ,a učešće je uzela i ekipa OŠ „Podlugovi“ pod vodstvom prof: Edhema Kadrica,prof,Mirze Bektica,prof:Ikbala Čatića.

Učenici  su postigli odlicne rezultate i to:

Zeriina Salihović   disciplina  800m  I-mjesto  i zlatna medalja

Adnan Alić  disciplina 800m  I-mjesto i zlatna medalja

Ilhan Bulbul  800m  14  mjesto

Rijad Kubat   800m 16 mjesto

Lejla Bećirović  800m  8  mjesto

 

 
Radovi na lokalnim putevima u Luci, Lješevu i Ljubnićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Srijeda, 01 Lis 2014 09:11

asfalt1Ovih dana završeni su, ili su još uvijek u toku, radovi na nekoliko lokalnih saobraćajnica na području općine Ilijaš. Radi se prije svega o putu za novu industrijsku zonu Luka za koji je definitivno riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa i koji će uskoro biti u potpunosti završen. Nakon što je urađena podloga puta, jučer je izbetoniran most dužine 20 metara, što u praksi znači da će se odmah nakon ovoga put moći koristiti za potrebe industrijske zone, ali i građana Luke. Sam put je dužine 360 metara i spajat će dvije industrijske zone: Željezara i Luka, ali i grad Ilijaš sa naseljem Luka.
- Ovim smo otklonili i posljednju prepreku koja je mogla stajati pred budućim investitorima u ovoj industrijskoj zoni, jer dosad postojeći put za Luku zbog nadvožnjaka nije dozvoljavao saobraćaj teškim kamionima. Složen projekat mosta, moderna trasa puta i imovinsko pravni odnosi učinili su da nas je ova dionica koštala preko 600 hiljada KM, a sredstva su obezbijeđena na način da smo od Federalnih GSM licenci dobili 200 hiljada, od Ministarstva privrede KS nešto više od 200 hiljada i ostali dio iz Budžeta Općine Ilijaš – pojasnio je načelnik Akif Fazlić, koji je jučer obišao gradilišta.asfalt3
Jučer je asfaltiran i veći dio lokalnog puta prema Starom selu u Lješevu, ukupne dužine 700 metara, što uz nedavnih 300 metara čini kilometar novoasfaltiranog puta u ovom naselju. Za ovu dionicu puta Općina Ilijaš je uložila 57 hiljada KM vlastitih sredstava.
Naselje Ljubnići je u posljednjih nekoliko dana dobilo novih 800 metara asfaltiranog puta, i to na onim dijelovima koji su dosad bili u najlošijem stanju. Prva dionica od 400 metara izgrađena je u cjelosti sredstvima Općine Ilijaš, dok su ostale dvije dionice dužine po 200 metara asfaltirane sredstvima građana u visini jedne trećine a dvije trećine investirala je Općina. Ukupna investicija Općine Ilijaš u asfalt4Ljubnićima iznosi 80 hiljada KM uz sredstva koja su obezbijedili sami građani.

Tekst i slike : Radio Ilijaš

 
Valorizacija nekropole stećaka na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 30 Ruj 2014 14:28

SAM 1792Danas je Općinski načelnik g.Akif Fazlić održao radno-konsultativni sastanak sa prof.dr. Dubravkom Lovrenovićem i grupom zavičajnih entuzijasta na temu "Valorizacije nekropola stećaka na području Općine Ilijaš i njihovo uključivanje u turističku ponudu Grada Sarajeva".

G. Perica Mijatović je na početku sastanka naglasio kako Općina Ilijaš, po ocjeni eminentnih stručnjaka, ima najljepši spomenik srednjeg vijeka, stećak Kneza Batića, te kako se na lokalitetu Kopošića nalazi nekropola sa 34 stećka, koji imaju hronološki slijed i svoju povijest. Na području Bosne i Hercegovine ima oko 60.000 stećaka od kojih je svega 400 sa natpisima, uključujući tu i stećak Kneza Batića koji ima očuvan natpis izuzetne estetske i umjetničke ljepote.

Prof.dr. Dubravko Lovrenović je istakao da je nekropola stećaka u Kopošićima vrijedan historijski spomenik i arheološko nalazište. U cilju njene valorizacije neophodno je uraditi arheološko istaživanje na samom lokalitetu za što je predhodno potrebno uraditi Elaborat o arheološkom istraživanju, zatim Elaborat o uređenju nekropole. Sredstva za izradu navedenih Elaborata  treba planirati u Budžetu Općine Ilijaš za 2015.godinu. Navedene projekte istraživanja i uređenja nekropole potom treba kandidovati nadležnim kantonalnim i federalnim Ministarstvima kulture i sporta i na taj način obezbijediti sredstva za realizaciju ovih projekata.SAM 1793

Općinski načelnik se zahvalio prof.dr. Lovrenoviću i zavičajcima na konkretnim prijedlozima i istakao da u potpunosti podržava ovakav projekat, te je predložio da se za potrebna sredstva za izradu Elaborata dostavi aplikacija Općini Ilijaš, kako bi se moglo utvrditi koliko novca je potrebno planirati u Nacrtu Budžeta Općine za 2015. godinu.

Ovom prilikom pokrenuto je i pitanje pristupnog puta nekropoli, kako bi se učinila dostupnom posjetiocima i široj javnosti, te je definisano da je prioritetni put onaj koji vodi kanjonom rijeke Misoče kroz Zenik na Kopošiće i u narednom periodu Općina će angažovati projektantsku kuću koja će uraditi projekat sanacije ovog puta.
G. Mijatović je istakao da na području Općina Ilijaš, Vogošća, Breza i Vareš postoji oko 1100 stećaka i da bi bilo idealno povezati pristupnim putem ove stećke i na tom lokalitetu napraviti Stazu stećaka, koju bi u saradnji sa turističkom zajednicom i turističkim organizacijama uključili u turističku ponudu grada Sarajeva.

Općina Ilijaš je najbogatija stećcima u Srednjoj Bosni (oko 550 stećaka) i ako se uspiju očistiti i urediti lokacije, uraditi arheološka ispitivanja i utvrditi trenutno stanje stećaka na području naše općine, učiniti sve na njihovoj zaštiti i očuvanju, turističkoj promociji stećaka, podizanju svijesti ljudi o toj neprocjenjivoj povijesnoj i kulturnoj baštini to će zasigurno dati rezultate.


 

 
<< Početak < « 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas862
mod_vvisit_counterJuče1613
mod_vvisit_counterOva sedmica2475
mod_vvisit_counterOvaj mjesec53003