• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 24. godišnjica napada na Crnu Rijeku Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 09 Stu 2017 17:58

 crnarijekanaslovnaTog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra  1993. godine  izvršen je agresorski  napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,  progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja  članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 24. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo polaganjem cvijeća na spomen obilježja, a nastavljen prigodnim historijskim časom i svjedočenjem preživjelih zarobljenika i obilaskom nekadašnjeg zatvora Solana-Jelik na Nišićima.

-Mi smo dužni da obilježavamo ovaj datum,a svi smo svjesni napada na ovu državu sa istih strana koje su ovdje napadali 93. godine. Mi evo treću obilježavamo godišnjicu  napada u Crnoj Rijeci, svaki dan treba govoriti istinu i istine ne treba nikoga biti stid i istina nije provokacija. Ova džamija je u ratu uništena i zapaljenja, kuće su izgorjele. Ono što se uradilo kosi se sa ljudskim umom, prekršena su sva pravila ratovanja, nadamo se da se rat nikada nikome i nigdje neće ponoviti, ali ukoliko dođe do rata nikada se više ne smiju uništavati materijalna dobra i činiti zločini prema živim bićima. Mi ćemo kod Solane, nakon što dobijemo sva imena stradalih i nakon što bude urađena fasada postaviti spomen ploču jer je tu boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih je bila maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ Vejsil Šehić.

Općina Ilijaš podržava ovakve manifestacije, puno je urađeno na infrastrukturi i izgradnji spomen obilježja, na pisanju monografija koje svjedoče o dešavanjima na području naše općine, te će nastaviti i dalje davati podršku.   To je ovom prilikom naglasio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Mi moramo izgraditi naše društvo i državu na istini o ratnom periodu, na istini o karakteru tog rata i to je jedini pravi put. Zato je važno da obilježavamo svaki događaj iz proteklog rata i ono što se desilo ‘93. godine ovdje jasno govori o tome, namjeri agresora da izvrši etničko čišćenje. Ovi skupovi treba da budu poruka za sve nas i da nas motivira da čuvamo i jačamo našu državu i njen ustavni poredak i da se angažiramo na njenom jačanju. Općina Ilijaš prati i aktivnosti udruženja i treba da ostavljamo materijalne tragove, što više obilježja, monografija, knjiga, filmova koji će svjedočiti o istini i tom periodu i svi koji mogu na tom planu nešto uraditi imat će punu podršku Općine Ilijaš, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Program je završen obilaskom i polaganjem cvijeća na lokalitetu Jelik Solana gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca, starci tog kobnog 09. 11.1993. godine. Tu je o svom stradanju svjedočio preživjeli Junuz Dovadžija.

Mene su odveli na punkt kad su me zarobili i tukli me dva sata, neki su govorili da me ubiju, drugi da im trebam za razmjenu. Uzimali su od ljudi zlato i pare kako im ne bi ubili sinove. Nakon što su me tukli, doveli su me ovdje na Solanu gdje sam bio tri dana, odveli su me na Kulu na Butmir, neke su odveli na Pale i tu sam bio godinu dana i onda sam razmijenjen kad je bila državna razmjena na Mostu bratstva i jedinstva, priča Dovadžija. 

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih  boračkih organizacija, zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 

 

 

 
Pregled postignutog napretka mjesnih zajednica uključenih u projekat "Jačanje uloge MZ u BiH" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 08 Stu 2017 12:37
sastanakhol1Općinski načelnik Akif Fazlić pristvovao je jučerašnjem sastanku koji je održan u hotelu "Holiday" u Sarajevo na temu: Srednjoročni pregled ostvarenih rezultata projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini", u koji je Općina Ilijaš i šest mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš aktivno uključena. Na samom početku sastanka prisutnim se obratila gđa. Barbara Dätwyler Schauer u ime Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, gđa. Marie Bergström u ime Ambasade Švedske u BiH i gdin. Sukhrob Khosmukhamedov ispred UNDP-a BiH, koji su govorili o značaju i vrijednostima ovog projekta. 
Sastanku su prisustvovali članovi Projektnog odbora, predstavnici ministarstava, Saveza općina i gradova FBiH koji su partneri u projektu, načelnici općina, koordinatori projekta ispred Jedinica lokalne samouprave, predstavnici mjesnih zajednica i organizacija civilnog društva.  
Voditeljica projekta ispred UNDP-a Majda Ganibegović prisutnim je prezentirala do sada realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate projekta, a potom su prisutni imali priliku čuti iskustva u realizaciji po jednog projekta u sastanakhol2Općini Pale, Nevesinje i Sanski Most. 
Kroz rad u grupe prisutni su imali priliku uzeti aktivno učešće na sastanku i razgovarati o ostvarenim rezultatima, izazovima, mogućim sistemskim promjenama i unaprjeđenju aktuelnih projektnih procesa. 
"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM koji implementira UNDP BiH u partnerstvu sa domaćim vlastima. Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana BiH u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti lokalnih vlasti i poboljšanju infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. 
 
Kada je u pitanju Općina Ilijaš, u sklopu ovog projekta do sada su implementirane brojne aktivnosti: izvršene su edukacije upravljačkih struktura mjesnih zajednica o pisanju projektnih prijedloga, informacionih tehnologija, te socijalne inkluzije, organizovani otvoreni sastanci i dijalozi rukovodstva Općine sa građanima, sa vijećnicima Općinskog vijeća Ilijaš, izgrađena dva dječija parka u Misoči i Ilijaš-gradu, opremljena multimedijalna sala u MZ Mrakovo, a u toku je i rekonstrukcija sportskog terena u MZ Srednjem, ograđivanje i asfaltiranje plohe oko Društvenog doma u Podlugovima te ugradnja i nabavka tri autobuske nadstrešnice u MZ Stari Ilijaš. 
U ove projekte je uloženo cca. 160.000,00 KM koji su zajednički sufinansirali Općina Ilijaš i UNDP. 
U projekat su također uključene i četiri nevladne organizacije sa područja Općine Ilijaš koje će imati priliku provesti svoje aktivnosti u vrijednosti od 9.700,00 KM.  
 
Asfaltiranje lokalnih puteva u MZ Mrakovo Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 08 Stu 2017 11:35
mrakovoJučer je završena rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnog puta u MZ Mrakovo u dužini od 350 m. Vrijednost radova je cca. 40.000,00 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš za 2017. godinu. Rekonstrukcijom ove dionice puta asfaltom su spojena naselja: Novo naselje-Gornje Mrakovo i Haluge.
 
Također u toku su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta Savića brdo – oštra krivina u dužini od 580 m. Vrijednost radova je cca. 55.000,00 KM, a sredstva su zajednički obezbijedili građani MZ Mrakovo u iznosu od 13.500,00 KM i Općina Ilijaš 41.500,00 KM. Projekti se realizuju putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš, a planirani su Programom rada MZ i Operativnim planom Općinskog načelnika za 2017. godinu.
mrakovo1Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović, zahvalio se Općinskom načelniku, nadležnoj službi i građanima koji su učestvovali u realizaciji ovih projekata, te izrazio zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti u mjesnoj zajednici Mrakovo za 2017. godinu i realizovani. Obzirom da je ostalo vrlo malo neasfaltiranih dionica puteva na području MZ Mrakovo, prema najavama g. Smajlovića fokus za narednu godinu će biti izgradnja javne rasvjete i komunalne infrastrukture u ovoj mjesnoj zajednici. 
Građani ovog dijela mjesne zajednice također su zadovoljni realizovanim projektima te se zahvaljuju Općinskom načelniku i Savjetu mjesne zajednice na implementaciji ovih projekata. 
 
Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
 
U Općini Ilijaš izgrađena dva nova dječija parka Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 08 Stu 2017 08:52
djecijiparkilijasMališani sa područja Općine Ilijaš će uskoro moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva potpuno novoizgrađena dječija parka. 
Naime, Općina Ilijaš jedna je od 24 Općine sa područja Bosne i Hercegovine, koja je uključena u projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". U projektu učestvuje šest mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš.
Radi se o projektu koji je iniciran i finansiran od strana Vlade Švicarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program ujedinjenih nacija u BiH zajedno sa domaćim vlastima. 
Jedan od ciljeva Projekta je demokratsko učešće građana i s tim u vezi svaka od ovih 6 mjesnih zajednica krajem prošle godine je organizovala Forume građana na temu "Šta nedostaje Vašoj mjesnoj zajednici?", na kojem su građani direktno imali priliku da iskažu želju koje bi to projekte željeli realizovati i uključiti u Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu. Građani mjense zajednice Misoča i Ilijaš-grad kao prioritetan projekat izabralii su izgradnju dječijih parkova. 
djecijiparkilijas2Nakon niz provedenih aktivnosti ovih dana završava se izgradnja dva dječija parka u mjesnoj zajednici Misoča i Ilijaš grad. 
Vrijednost izgradnje dječijeg parka u Ilijašu je 30.017,00 KM, a u mjesnoj zajednici Misoča 26.293,00 KM. Projekat su zajednički sufinansirali Općina Ilijaš u iznosu od 22.110,00 KM, a UNDP u iznosu od 34.200,00 KM. 
Narednih dana očekuje se tehnički prijem radova i zvanično puštanje parkova na korištenje najmlađim sugrađanima Općine Ilijaš. 
Partner u Projektu MZ Ilijaš-grad je i Udruženje roditelja djece ometene u djecijiparkmisocapsiho-fizičkom razvoju "Budi mi drug", koje će kroz Projekat organizovati fizikalni tretman, angažman logopeda i hipo terapije za djecu, članove ovog udruženja. 
 
Općina Ilijaš obezbjeđenjem prostora za igru, rast i razvoj djece stvara uslove za zdravije odrastanje naših najmlađih, te apelujemo na sve korisnike ovog dječijeg parka da čuvaju i štite parkovski mobilijar i za buduće generacije. 
 
Intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem: Svaka godina za Ilijaš uspješnija od prethodne Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 02 Stu 2017 15:02
nacelnickihg1Građevinska sezona je u finalnoj fazi, koji projekti asfaltiranja su završeni, koji su u toku ili planu, poseban osvrt na projekte Direkcije za ceste, Ministarstva privrede i Sarajevo-šuma kao i Općine Ilijaš?
 
Mi smo ambiciozno postavili plan da nam jedna godina nije bila dovoljna da realiziramo sve ono što je planirano. Za sve te aktivnosti obezbijedili smo finansijska sredstva kroz Budžet Općine Ilijaš ili viših nivoa vlasti, direkcija, fondova ili drugih institucija.  Ova godina bila je prije svega godina projekata iz sfere saobraćajne infrastrukture i opskrbnih sistema iz kojih se naši građani snabdijevaju vodom. I to su ključni projekti. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim kantonalnoj Direkciji za ceste i da im čestitam koja je svoj plan kada je u pitanju općina Ilijaš na određen način i premašila. Dakle, realizirano je više u odnosu na postavljene ciljeve. Završena je regionalna cesta u Lješevu u dužini 1300 metara, sa trotoarom i biciklističkom stazom. Zavšena je dionica puta od Malešićkog mosta do Donje Vogošće.  Jučer je bio drugi sloj asfalta od pružnog prelaza do Starog Ilijaša. Na tom potezu ostala je cesta kroz Stari Ilijaš i to će biti prioritet u narednoj godini. Završen je projekat asfaltiranja ceste Gornja Bioča-Ahatovići i time smo napravili alternativni pravac od naše općine do općine Novi grad. Kategorisana je kao cesta drugog reda i jako je  bitna za područje Bioče i ljudi koji žive na tom području. Urađen je jedan potez na području Gajeva. Na tom putu treba i dalje raditi. Ono št je bilo bitno u smislu prohodnosti urađeno je. Općina Ilijaš kroz svoje opsežne  projekte, obuhvatila je skoro svaku mjesnu zajednicu operativnim planom lokalnih cesta. Vrijednost tog projekta iznosio je oko 1,5 miliona KM. Ima još nekoliko putnih pravaca koji nisu realizirani i nadamo se da će nam vremenski uslovi to dozvoliti do kraja godine. Važno je spomenuti i rekonstrukciju puta Stari Ilijaš-Vlaškovo. Radi se o modernoj saobraćajnici i već sada mogu najaviti da će nastavak tog puta do općine Vogošće biti urađen u narednoj godini. Vrijednost i tog projekta će biti oko 600 000 KM.
 
Kako napreduju i kada se očekuje okončanje projekata izgradnje Gradske tržnice, Biznis centra, uređenja zgrade Doma zdravlja?
 
Tržnica je vrlo bitan projekat. Vrijednost projekta će sigurno preći 700 000 KM. Kroz finansijsku konstrukciju projekat je u punoj fazi  realiziranja i nadam se da će biti završen do kraja godine. Potaknut potrebom da imamo jedno mjesto na kojem će se promovirati sve ono što radimo u Ilijašu nazvali smo ga Biznis centar. Ali to će biti mjesto na kojem će se promovirati i sve druge aktivosti koje su bitne za našu Općinu. Realizacija tog projekta je u završnoj fazi. Prva faza rekonstrukcije objekat B u Domu zdravlja  je završena. Očekujemo početak druge faze i ovaj projekat finansiramo  u saradnji sa Budžetom KS.
 
Projekti rekonstrukcije  vodovodne mreže dugo je najavljivan i kao što smo imali priliku vidjeti realizira se, u kojoj je sada fazi i koliko novca je uloženo za tu svrhu?
 
Vrijednost projekata u toj oblasti je oko dva miliona KM. Najznačajniji projekat u ovoj godini koji realiziramo jeste rekonstrukcija i nabavka nove opreme za filter postrojenje na Karašnici. Vrijednost tog projekta je 970 000 KM. Kroz taj projekat obezbijeđujemo zdravstvenu ispravnost vode za 17 000 građana. Osim toga, ove godine intenzivno se radi na rekonstrukiji gradske vodovodne mreže kako bi smanjili gubitak vode. U 2018. godini ponovo na tom sistemu realizirat ćemo rekonstrukciju taložnice kao jednog od segmenta zdavstveno ispravne vode. Kroz rebalans Budžeta KS obezbijeđena su sredstva za nabavku filter postrojenja za vodoopskrbni sistem Sokolina iz kojeg se nabdijevaju vodom građani MZ Srednje. Vlada KS je utvrdila nacrt Budžeta za 2018. godinu. Nadam se da će Skupština usvojiti taj nacrt. U tom nacrtu je milion KM   za naš projekat vodoopskrbnog sistema Vrutak. Prva faza kojom ćemo riješiti pitanje vodozahvata voda i centralnog bazena kao osnov za dalje širenje vodovodne mreže za MZ Gajeve i za transport vode prema Nišićkoj visoravni.
 
Da li po planu teku i najavljeni projekti elektronabdijevanja ?
 
Elektrosnabdijevanje je ranijih godina za gornji kraj općine Ilijaš, u smislu sekundarnih mreža ali i onoga što su ti primarni vodovi stuje na to područje to je dobro riješeno. Ono što je problem za općinu Ilijaš jeste snabdijevanje grada i prigradskih naselja, ali zbog snabdijevanja industrijskih zona potrebno je riješiti  i dugoročno elektrosnabdijevanje izgradnjom trafostanice 110, koji je vrijedan 4,2 miliona KM. Elektroprenos je dobio potrebne dozvole i raspisan je tender za glavni projekat i izvođenje radova  i ukoliko se procedura završi do februara sljedeće godine, na proljeće se može početi sa izgradnjom tom energetskog objekta.
 
 U proteklom periodu mnogo se uradilo na unaprijeđivanju uslova infrastrukture kada su školski objekti u pitanju? Čime ste posebno zadovoljni i šta planirate u predstojećem periodu kada su u pitanju školske ustanove?
 
-Prošle godine milion i 200 000 KM uloženo  je u školske objekte u centralnim objektima u Ilijašu, Starom  Ilijašu, Srednjem i u Podlugovima . Ono što je ostalo i što nismo do kraja sagledali je problem područnih škola i tome ćemo dati poseban akcenat i na to ćemo posebno obratiti pažnju u budžetu za sljedeću godinu, a posebno mislim na škole u Ljubnićima, Bioči,Kamenici. Radili smo grijanje u Dragoradima i Malešićima i želimo da i tu napravimo uslove primjere današnjem vremenu.
 
Tokom cijele godine Budžet Općine Ilijaš bio je u suficitu, na sjednici Općinskog vijeća prije dva dana usvojen je rebalans, a uskoro će biti kreiran i nacrt za 2018. godinu, ostaje li na istom nivou kao ovogodišnji ili je moguće očekivati i njegovo povećanje s obzirom na dosadašnje pokazatelje?
 
–Porast budžeta govori o intenzitetu aktivnosti na području naše općine u sferi ekonomije, urbanizma, građenja, katastra donijeli su porast vlastitih prihoda Općine Ilijaš, kao i sredstva za viših instanci vlasti što me čini posebno zadovoljnim. Došli smo do nivoa Budžeta kojeg i ja nisam očekivao  što nas obavezuje u implementaciji i već pomalo osjećam problem kapaciteta za realizaciju ovog nivoa Budžeta za što ćemo morati napraviti poseban plan. Ja očekujem ovakav nivo Budžeta za 2018. godinu i uvijek težimo realnom planiranju, lahko je rebalansirati Budžet kada ide uzlaznom putanjom, ali nacrt budžeta treba planirati na realnim pokazateljima i osnovama.
 
Modernizacija saobraćajnica, nastavak projekata vodosnabdijevanja-privlačenje investitora, ulaganja u razvoj i modernizaciju industrijskih zona, poticaj zapošljavanja, izgradnja Gradskog stadiona i sportskog centra, rekonstrukcija trga ispred KSC-a i mnogi drugi manji projekti planovi su koje je načelnik Fazlić najavio za 2018. godinu.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas905
mod_vvisit_counterJuče1591
mod_vvisit_counterOva sedmica905
mod_vvisit_counterOvaj mjesec15753