• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Stu 2019 15:01

 

svecana sjednica 15212451525821541Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Ilijaš danas je održalo svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Program je počeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.

Svečanu sjednicu vodila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, koja je nakon intoniranja državne himne poželjela dobrodošlicu vijećnicima, općinskom načelniku i brojnim zvanicama među kojima su bili ovogodišnji uvodničar Miro Lazović,  zastupnici u Skupštini KS Mahir Dević i Bibija Kerla, direktori javnih preduzeća s područja općine Ilijaš, direktori škola, predstavnici boračkih organizacija, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i brojni drugi gosti.

- Čast je biti u općini Ilijaš i biti svjedok svih lijepih događaja i priredbi povodom obilježavanja 25. novembra. Cijelo jutro imamo manifestacije i priredbe povodom Dana državnosti  BiH. Raduje da su mladi naraštaji sve osvješteni i svjesni značaja svoje domovine i ljubavi prema njoj. Koliko je za Ilijaš značajan Dan državnosti govori i jutrošnja manifestacija u Perzijsko-bosanskom koledžu na kojoj je gost bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Izuzetno  mi je drago da je na ovogodišnjoj svečanoj sjednici  uvodničar Miro Lazović, što govori o ljepoti raznolikosti naše domovine.  fazlic lazovic devicDanas svi zajedno govorimo o istoj temi a to je da je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana i da zajedno pridajemo važnost ovom historijskom datumu. Najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. M Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Općinskog vijeća Ilijaš, i u svoje lično ime želim sretan 25. novembar - Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, kazala je predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.

Učenici IX razreda OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš Amin Stomornjak, Enid Kozić i Adnan Mešić potom su izveli  recital „Zapis o Bosni“ .

Nakon toga uvodničar Miro Lazović nekadašnji predjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine izrazio je zadovoljstvo što je ove godine u Ilijašu naglasivši da je Dan državnosti, pored Dana nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

- Predsjedništvo Republike BiH 1993. godine je prihvatilo 25. novembar koji se slavio kao Dan ZAVNOBiH-a i upravo 1943. godine državnost je potvrđena i nakon toga građena, da bismo 1992. godine doživjeli agresiju, ali zahvaljujući borcima i patriotima sačuvali smo državnost Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina još prolazi svoje tranzicione muke, ali kao što sam bio optimista 1992. godine i danas sam da će BiH opstati kao suverena i nezavisna država DSC 098812541851254151451bez obzira na sve probleme kroz koje prolazi, bez obzira na spoljne i unutrašnje protivnike, ali sam ovjeren da BiH ima budućnost. Mnogo je onih koji bi da negiraju državnost BiH, ali bez obzira na sve to, smatram da BiH mora postati dio evropskih savremenih država i ona će to biti, ja se nadam što prije, kazao je Lazović.

U svom govoru naglasio je potrebu mijenjanja Ustava BiH i njegovih diskriminatornih odredbi, imperativ provođenja presude Sejdić – Finci, odupiranje idejama podjela Bosne i Hercegovine koja nije sastavljena od entiteta nego entiteti ne mogu postojati bez države BiH, te uvjerenje da će BiH, prije ili kasnije,  postati članica NATO-a i Evropske unije.

Na kraju Svečane sjednice uručene su nagrade pobjednicima takmičenja JU KSC i Radio Ilijaš  „Djeca pjevaju domovini“, a pobjednica Iman Bašić otpjevala je pjesmu Jadranke Stojaković „Bistre vode Bosnom teku“.

 
Čestitka povodom Dana državnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Stu 2019 14:32

 

zastava bihPovodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, uputili su čestitku u kojoj se kaže:
 
"Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, u ime Općine Ilijaš te u svoje lično ime, upućujemo iskrene čestitke svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine. Obilježavanjem ovog datuma potvrđujedmo našu opredjeljenost, obavezu i odgovornost da čuvamo i gradimo domovinu Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu, suverenu i nezavisnu državu. Cijenimo da je to u najboljem interesu svih njenih građana i naroda. Naš je cilj moderna i prosperitetna država, država ravnopravnih naroda, članica EU i NATO-a."

 
Općina Ilijaš implementira projekat "Digitalni arhiv katastarskih podataka" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Stu 2019 14:26

 

digitalni arhiv 1Instalacijom softvera za katastar Katastar.ba na području Federacije Bosne i Hercegovine katastarski podaci jedinstvenog su formata, a spisi predmeta pohranjuju se u digitalnom obliku.

U želji da kompletna arhiva katastarskih podataka, pored analognog oblika koji se trajno čuva, bude pohranjena i u digitalnom obliku, Odsjek za katastar je u toku 2015. godine pokrenuo aktivnosti na skeniranju dokumentacije arhivirane prije instalacije softvera Katastar.ba.

Tako je u proteklom periodu skenirana i pohranjena u digitalnom obliku arhiva katastarskih podataka za period 1970. – 2013. godina što obuhvata zbirke isprava sa spisima promjena, planove starog premjera, skice aerofotogrametrijskog snimanja, elaborat izlaganja podataka za katastarske općine gdje je postupak izlaganja bio započet kao i spise predmeta novog premjera za katastarske općine gdje izlaganje podataka premjera i katastra na javni uvid još nije ni počelo.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove odabrala je Općinu Ilijaš kao jednu od četiri općine u kojima se provodi pilot projekat "Digitalni arhiv". U tu svrhu u Općini je instalirana serverska oprema koja predstavlja donaciju Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Novi server uređaji specifirani su i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će u budućnosti osigurati pouzdan, zaštićen, visoko dostupan i jednostavno proširiv katastarski informacioni sistem.

Server uređaji su namijenjeni prvenstveno za funkcionisanje katastarskog informacionog sistema, međutim također su određeni i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će zadovoljiti i potrebe rada drugih sistema za upravljanje podacima, kao što su sistemo Digitalnog arhiva (DA), Adresnog registra (AR) i Registra cijene nekretnina (RCN).

U cilju implementacije projekta "Digitalni arhiv" u prostorijama Općine održana je jednodnevna obuka uposlenika Odsjeka za katastar koju su održali uposlenici firme Gauss d.o.o. Tuzla. U toku obuke uposlenici katastra upoznali su se sa načinom pripreme i korištenja podataka koji su pohranjeni u digitalnom obliku kroz instalirani softver.

Digitalni arhiv je sistem koji omogućuje digitalno čuvanje dokumenata/podataka neovisno o njihovom formatu: tekst, video, CAD i raster. Digitalni arhiv distribuira podatke preko web interfejsa, a svi podaci su indeksirani što omogućuje brzu i jednostavnu pretragu po više kriterijuma.

Općenito, sistem Digitalnog arhiva koristi se centralno na nivou Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i lokalno na nivou katastarskih ureda u općinama. Katastarski uredi povezani su sa centralnom bazom podataka u Federalnoj upravi, tako da se prilikom unosa dokumenata u lokalnu bazu podataka oni redovno kopiraju u centralnu bazu podataka.

Digitalni arhiv je web aplikacija sa funkcionalnošću koja omogućava arhiviranje podataka na organizovan način, sa uključenim verzioniranjem, definisanje backup procedura, siguran i kontrolisan pristup podacima, upravljanje metapodacima, jednostavnu pretragu i filtere bazirane na metapodacima i jednostavnim prostornim upitima, export i import podataka i interakciju sa drugim podacima.

Digitalni arhiv sistem može pratiti aktivnosti korisnika i obezbjeđuje administratoru mogućnost izvještavanja.

 
Obilježen Dan državnosti BiH u Perzijsko - bosanskom koledžu Lješevo Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Stu 2019 11:19

 

pbk priredba direktor djeca 2Svečanim otvorenjem manifestacije „Znanjem gradi BiH“ u prostorijama Perzijsko - bosanskog koledža upriličeno je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH. Bogatim kulturnim i zabavnim programom učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema svojoj domovini BiH i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum ali i poželjeli dobrodošlicu brojnim eminentim gostima koji su prisustvovali.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dočekan je uz aplauz i izuzetno organizovan prijem menadžmenta ove odgojno – obrazovne ustanove. Također, svojim dolaskom ovaj historijski dan uveličali su i ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari, Munira Subašić predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, Irfan Nefić komandir PU Ilijaš i mnogi drugi predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u općini Ilijaš i BiH. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana.

pbk priredba dzaferovic 1Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović  istakao je znanje kao ključni prioritet mladih generacija u građenju prosperitetnije države BiH.

„Prije svega želim vam čestitati Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da ako Bog da, sljedeće godine obilježavamo ovaj značajan dan u puno boljem stanju. To je zadatak svih nas koji činimo vlast unutar BiH. Drago mi je da sam pozvan na današnju manifestaciju jer se radi o odgojno – obrazovnoj ustanovi koja obilježava značajne datume iz naše prošlosti. Nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo u BiH. U ovoj ustanovi se 25. novembar obilježava na način koji je za svaku pohvalu. Obilježava se takmičenjem u znanju. Znanje je nešto što nam je u sadašnjosti, ali i u budućnosti najpotrebnije. Bez znanja osoba je bezlična i podložna raznim oblikovanjima. Za mlade ljude najvažnije je znanje“, kazao je Džaferović.

Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari čestitao je prisutnima Dan državnosti, te poželio Bosni i Hercegovini postojanost, mir i napredak.

"Bosna i Hercegovina, kao i svak druga država, ukoliko želi da ima svijetlu i budućnost punu nade, treba težiti obrazovanju generacije, graditelja budućnosti i u biću svoje mladeži i adolescenata razvijati vrijednosti poput imana – vjerovanja, predanosti, odgovornosti, pbk priredba fazlic 1patritizma i altruizma. Izuzetno mi je drago što je ustanova Perzijsko – bosanski koledž prije dvije decenije osnovana sa takvim ciljemi što na tom putu ima brojna postignuća i uspjehe", rekao je Heidari.

Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, pored čestitke za Dan državnosti BiH, uputio je i čestitku povodom jubileja 20. godišnjice uspješnog rada ove odgojno – obrazovne ustanove.

„Perzijsko – bosanskom koledžu želim čestitati na organizaciji i načinu na koji obilježavaju Dan državnosti BiH. Pod prepoznatljivim nazivom „Znanjem gradi BiH“ koji je najbolja poruka mladim ljudima kako da gledaju na perpektivu naše države. Naravno, posjeta člana Predsjedništva BiH i ambasadora Islamske Republike Iran govori o značaju i vrijednosti ove manifestacije. Općina Ilijaš je sretna zbog takve posjete. Zaista, naša želja je da svi doprinosimo jačanju i napretku naše domovine, da obezbijedimo prosperitet mladim ljudima kroz stalni progres, i proces u EU i NATO“, kazao je Fazlić.

Edita Zgrčo, učenica drugog razreda BPK i jedna je od učesnica današnjeg takmičenja i kulturno – zabavnog programa koja na najljepši način pokazuje ljubav prema domovini – znanjem.

pbk priredba 2„Svim svojim srcem i dušom trebamo doprinijeti našoj domovini i da dokažemo da je volimo kroz znanje i učenje“, kazala je Edita.

Haris Alihodžić, direktor Perzijsko – bosanskog koledža kazao je da je ovo jedinstven način obilježavanja Dana državnosti BiH.

„Imamo takmičare iz cijele BiH. Učenici se takmiče u znanju, razvijamo patriotizam prema BiH, razmjenjujemo iskustva i to zapravo i jeste glavni cilj manifestacije. Učenici su se jako trudili i zadovoljni smo današnjom organizacijom i posjetom“, kazao je Alihodžić.

Svake godine, učenici PBK nastoje da kroz brojne školske sekcije 25. novembar učine svečanim kako to dolikuje našoj domovini. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine. Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca - direktora, pedagoga, nastavnika i roditelja. Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz preko 25 škola iz cijele BiH. Ovakvim programom za Dan državnosti, generacije što dolaze uče o svojoj zemlji, i na taj način usađuje im se ljubav prema domovini.

 
Materijali za XXXVI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXXVI sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXXVI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1208
mod_vvisit_counterJuče2416
mod_vvisit_counterOva sedmica1208
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38058