• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Subota, 09 Lip 2018 11:23

naslovnadann„Ne šuti, ne zatvaraj oči, govori“ slogan je pod kojim je obilježen ovogodišnji Dan nestalih općine Ilijaš. Program je upriličen na Centralnom spomen obilježju, sa početkom u 10:00 sati, gdje su članovi porodica nestalih, sugrađani i predstavnici boračkih udruženja i lokalnih vlasti poslali snažnu poruke „da se neće umoriti u traganju za istinom i svojim najmilijim“. Neumorno se traga za još 46 osoba sa područja općine Ilijaš, koje su zarobljene, svirepo ubijene i skrivene u grobnice, o kojima se još uvijek šuti. Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih majka je koja još uvijek traga za svojim sinom.

„Nama je svaki dan težak, ali ovaj nam je posebno težak jer je na ovaj dan najviše naših očeva, braće, majki odvedeno i ubijeno. Oni nisu nestali. Nakon što su ubijeni, sakriveni su. Skrećemo javnosti pažnju na njih pod sloganom „Ne šuti, ne zatrvaraj oči, govori“. Ja tražim kosti svoga djeteta već 26. godina. Imam majku Ševalu koja je tražila svoja tri sina i muža. Preselila je na ahiret i nikad ih nije našla. Kada bi vlast htjela, oni bi se pronašli, jer znamo da mora postojati pisani trag. Putem reginalne koordinacije potpisali smo sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem Zakon o nestalim osobama, te sa Hrtvatkom i Srbijom, a srpski i hrvaski član predsjedništva BiH to nisu htjeli potpisati. Međutim taj zakon nikad nije implementiran. Oni žele da se ne sazna istina. Nakon mene, tragat će moja djeca“, kazala je Zekija.zakadann

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo pretužan dan za ilijašane jer nose tugu i bol a ilijaška mladost roni suze za svojim najmilijim.

„Danas smo se okupili da pošaljemo poruku svima onima koji nam mogu pomoći da pronađemo naše najmilije. Zaista je to jedan civilizacijski zadatak. Ovo je period u godini kada je 92. u Ilijašu život ubijan. Oni koji nam mogu pomoći, a to ne rade, i dan danas ubijaju taj život. Ubijaju život porodica koje traže svoje. Oni zaslužuju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije, da znaju gdje će im doći proučiti Fatihu. Mi ćemo istarajati u ovoj borbi“, kazao je načelnik Fazlić.nacelnikdn

Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš poručio je da oni koji su ovo planirali i uradili u ime onih politika koje su to uradile, i dan danas sjede u tim istim institucijama.

„Moramo ispravno razumjeti procese u zemlji. Ne smijemo optuživati jedni druge. I odavdje poručujemo svim odgovornim za ova zlodjela, da ćemo tražiti svoje najmilije sve dok ih ne pronađemo. Oni koji su planski ovo radili, naravno da je njima cilj da se ne pronađu. Ne očekujem da će nam pomoći. Ali vjerujem da će Allah dragi otkriti pravu istinu. Danas je dan zarobljenih sa područja Ilijaša od 92.-95- godine. Na obilježavanju gdišnjice masakra koji se desio u Lješevu, govorio sam o terminima koje smo mi, kao predstavnici boračkih udruženja i u svakodnevnom vokabularu uveli u govor na način da smo počeli da relativiziramo činjenice koje su se dešavale od 92.-95. godine. Termin „porodice nestalih“ ne možemo koristiti. Jer nije nestao neko ko je planski odveden u logor, mučen, ubijen, čije su ruke vezane žicom, i koga smo našli u grobnici Žerovanj. Mi moramo voditi računa da pravim jezikom nazivamo stvari onako kako su se one desile. Često čujemo za naše majke da su „izgubile jednog, dva ili pet sinova“. Nisu ljudi predmeti da ih mi izgubimo. Oni su svirepo ubijeni i zatrpani u grobnice na području općine Ilijaš. Mi i danas tragamo za njima. Nažalost, taj proces institucije nisu dovele do kraja. Mi ćemo ustrajati u ovome, jer kazat ću ironično da mi njih tražimo samo 26 godina. A ako bude trebalo, tražit ćemo ih još 126 godina”, kazao je Dević.

Povodom Dana nestalih općine Ilijaš, učenici osnovnih škola pročitali su literarne radove kroz koje su iskazali svoju bol i razumijevanje događaja od 92.-95. godine na ovim prostorima. Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na Centralnom spomen obilježju. Nakon programa na Centralnom spomen obilježju, upriličena je protestna šetnja gradom. Također, poslije podne namaza proučen je Tevhid u džamiji Stari Ilijaš.

 
Obilježavanje Dana nestalih općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 08 Lip 2018 05:46

dannestalihplakatUdruženje porodica nestalih u subotu 9. juna 2018. godine obilježava Dan nestalih općine Ilijaš.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

- 10:00 sati - Okupljanje na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ispred Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović";

- Obraćanje Općinskog načelnika i gostiju;

- Čitanje literarnih radova učenika;

- Protestna šetnja učesnika gradom;

- Tevhid poslije podne namaza u Džamiji Stari Ilijaš.

Pozivaju se građani da svojim prisustvom doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog važnog događaja.

 
Sastanak načelnika i predstavnika Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa KS Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 07 Lip 2018 13:54

sastanak nermina dacicU kabinetu općinskog načelnika održan je radni sastanak sa direktorom Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Nerminom Dacićem.

Sastanku su pored načelnika prisustvovali pomoćnica u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić i šefica odsjeka za geodetske poslove i katastar Općine Ilijaš Nizama Mališević, te saradnici direktora Zavoda Mirha Šabanović i Pavle Mašić.

Tema sastanka bila je izrada Projekta sanacije, konzervacije i revitalizacije historijskog područja Starog grada Dubrovnika.

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa je po Javnom pozivu Federalnog ministarstva kulture i sporta dobio grant za izradu pomenutog projekta. Cilj sastanka je bio da se Općina Ilijaš upozna sa dosadašnjim aktivnostima na izradi projekta, te je dogovoren okvir za buduću saradnju na izradi i implementaciji projekta.

Predstavnici Zavoda istakli su da se radi o vrijednom historijskom lokalitetu, koji je od ranog srednjeg vijeka, kasnog srednjeg vijeka, preko perioda osmanske uprave, sve do početka 20. vijeka predstavljao važno središte na ovom području.

Prema nepotvrđenim podacima u neposrednoj blizini Starog grada Dubrovnika nalaze se ostaci iz neolitskog perioda. Također, uzimajući u obzir činjenicu da kanjon rijeke Misoče spada u kategoriju prirodnog naslijeđa sve dovoljno govori da se radi o značajnom turističkom i ekonomksom potencijalu koji treba iskoristiti, a ovaj projekat je upravo baziran tako da bude samoodrživ.

 
Završetak radova na osiguranju pružnog prelaza u Ilijašu do kraja jula Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 06 Lip 2018 13:57

zbghU toku su radovi na signalizaciji i semaforizaciji pružnog prelaza Alića han u Ilijašu koji će omogućiti sigurniji drumski i željeznički saobraćaj. 

Radovi su rezultat prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa na poslovima osiguranja putnog prelaza Alića han između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste KS i Željeznica FBiH, u vrijednosti 360.000,00 KM.

Učešće Općine Ilijaš u projektu je 90.000,00 KM, a Direkcije za ceste KS 180.000,00 KM. Razliku dogovorene vrijednosti finansirat će Željeznice FBiH. 

Izvođač radova je firma STEP, a rok za završetak 110 dana, odnosno kraj mjeseca jula.

Ranije su završeni građevinski radovi, tačnije rekonstrukcija, proširenje i uređenje ceste šireg obuhvata pružnog prelaza Alića han, a vrijednost projekta je cca 320.000,00 KM. Implementator i investitor projekta bila zeljeznice2je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo.

"Postojeće osiguranje znak STOP i Andrijin krst nisu adekvatni s obzirom na to da se radi o regionalnoj cesti i magistralnoj pruzi na kojima je pojačan intenzitet saobraćaja. Nova oprema koje će biti ugrađena je najmodernija, sofiticirana, u skladu sa svim željezničkim standardima. Ispravnost funkcinisanja će se vršiti na Željezničkoj stanici Podlugovi. Prvi put se radi uređaj koji će biti povezan sa cestovnim semaforima. Osiguranje ovom zaštitom povećat će sigurnost željezničkog i drumskog saobraćaja, vozovi se neće zaustavljati ispred prelaza, skratit će se i vrijeme zadržavanja vozila", rekao je direktor Sektora elektro-tehničke djelatnosti Željeznica FBiH Mustafa Kubat.

 
Općina Ilijaš podržala Projekat škole plivanja za 196 učenika Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 06 Lip 2018 11:47

skola plivanja1Učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa područja Ilijaša dio su ovogodišnjeg projekta obavezne škole plivanja koju u periodu od 4. juna do 22. juna, prema nastavnom planu, provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

Školu plivanja za 196 učenika iz četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš, pored resornog ministarstva podržala je Općina Ilijaš sa 4.000, 00 KM, kao i roditelji djece sa 3.920,00 KM.

Učiteljica Alma Mamela kazala je za Radio Ilijaš da su djeca oduševljena prvim danom i boravkom na Olimpijskom bazenu. "Prema Nastavnom planu i ove godine zahvaljujući Ministarstvu realiziramo Školu plivanja, koja je obavezna za sve učenike. Moramo pohvaliti i Općinu Ilijaš, koja je ovo savršeno organizirala za djecu, kao i roditelje koji su podržali projekat. Imamo 58 djece, već su prvog dana određene grupe i nivo plivačkog znanja. Škola će trajati 10 dana i djeca će zaista uživati, uz to što će naučiti plivati ili poboljšati svoje plivačke vještine", kazala je Mamela.

skola plivanjaNaglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće Školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja.

“Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva“, rekao je ministar Kazazović, te dodao da se ovim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

“Ovim pilot projektom prelazimo na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj. Pored stručnog sportskog osoblja Bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku“, naveo je direktor Peštek, te iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao i svim opštinama na podršci bez kojih projekt ne bi bio održiv.

Projekt Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1547
mod_vvisit_counterJuče1816
mod_vvisit_counterOva sedmica10443
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33220