• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Poziv za prijave ideja za pokretanje biznisa ili unapređenje postojećeg u širem području Bijambara Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 25 Lis 2018 07:52

Bijabmare pozivKantonalna javna ustanova za zaštićena područja objavila je Poziv za iskazivanje interesa za učešće u aktivnostima za razvoj poduzetništva i podršku osnivanju preduzeća.

Šire područje Bijambara predstavlja potencijal za razvoj širokog spektra biznisa koju su povezani sa očuvanjem prirode. JU Zaštićena prirodna područja KS organizuje aktivnosti podrške pokretanja i razvoja poslovnih ideja iz oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane, tradicionalnih zanata te prerade i obrade drveta.
 
Poslovna ideja se treba realizovati u širem području zaštićenog pejzaža Bijambara (mjesne zajednice Kamenica i Srednje, sa naseljenim mjestima Kamenica, Krivajevići, Duševine, Nišići, Krčevine, Zlotege, Buljetovina i Hadžići) u sljedećim oblastima:

- turizam (smještaj, usluge vodiča, sportski turizam, kampovi, seoska domaćinstva, rekreativni turizam, adrenalinski turizam);
- poljoprivreda i proizvodnja hrane (proizvodnja voća i povrća, voćnih i povrtnih prerađevina, meda, pčelinjih proizvoda, mliječnih i mesnih proizvoda, prerada šumskih plodova i aromatičnih/ljekovitih biljaka);
- tradicionalni zanati (proizvodnja vune i proizvoda od vune, suveniri, tradicionalni alatai)
- prerada i obrada drveta (drvene igračke, namještaj, stolarija, brvnare).

Sva fizička i pravna lica koja prijave poslovnu ideju imaće pravo na ostvarivnaje sljedećih oblika podrške:

- mentorsku podršku u definiranju i razvoju biznis ideje

- unapređenje poslovne ideje sa biznis planom

- trening iz oblasti poduzetništva

- obuka za pisanje projektnih aplikacija i potraživanje finansijskih sredstava za razvoj poslovanja.

Najbolje poslovne ideje će biti nagrađene sa:

- studijskim putovanjem na kojem će imati priliku da predstave svoju poslovnu ideju i učestvuju u aktivnostima razmjene ideja iz drugih zaštićenih područja

- izradom vizuelnog identiteta proizvoda/usluga i web stranice.

Za prijavu na poziv potrebno je popuniti prijavni obrazac i dostaviti isti putem pošte na adresu JU "Zaštićena područja KS", Branilaca Sarajeva 28/1, 71000 Sarajevo.

Prijavni obrazac možete preuzeti u Općini Ilijaš i u najbližoj mjesnoj zajednici.

                                                                       alt

                                                                Prijavni obrazac

Javni poziv ostaje otvoren do 21. novembra 2018. godine.

 
Konkursi za dodjelu stipendija Fondacije Hastor i Fonda IKRE Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 25 Lis 2018 06:50

Konkurs Fonda IKRE za dodjelu stipendija djeci boraca - branitelja Bosne i Hercegovine sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini može se pronaći na linku: http://www.stipendije.ba/stipendija/konkurs-fonda-ikre-za-dodjelu-stipendija-djeci-boraca-branitelja-bih-sa-podrucja-kantona-sarajevo-u-sk-2018-19-godini

Konkurs ostaje otvoren do 08. novembra 2018. godine. 

Konkurs i prijavni obrazac za dodjelu stipendija Fondacije Hastor za redovne studente - upisane prvi put u akademskoj 2018/2019. godini je na linku: http://fondacijahastor.ba/konkurs/?page=prijavni-obrazac-studenti&fbclid=IwAR3R6sq6bhJ7z10agvKTnivTpRei12CUkVYfqSKmX7-8S4zZMzgwQ1ZNOII

Rok za prijave je 16. novembar 2018. godine.

 
Obilježena 25. godišnica stradanja Bošnjaka Stupnog Dola Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 24 Lis 2018 06:17

stupniU Stupnom Dolu kod Vareša obilježena je 25. godišnjica stradanja Bošnjaka. U jutro 23.oktobra 1993. pripadnici specijalne postrojbe Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, ubili su 38 civila. Među njima 17 žena i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvoipogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić. U ovom stravičnom zločinu 11 osoba su žive zapaljene i izgorjele u jednoj od kuća. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Istog dana, u Varešu je zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, a sedam osoba je ubijeno među kojima i starica Esma koja je imala 80 godina. 

Imena ubijenih pročitana su na obilježavanju 25. godišnjice zločina. Tišinu su prekidali jecaji porodica koje su ostale da se okupljaju svakog 23. oktobra kako bi svjedočile o onome što se dogodilo 1993. godine, a vrisak glumice Elme Fetić iz Vareša prolamao se brdima u kojem su mnogi mještani Stupnog Dola u naletu neprijatelja pronašli spas.

Predsjednik Mjesne zajednice Stupni Dol Emir Likić je kazao da Vareš stupnidonije doživio veće stradanje u jednom danu te da je ubijanje, silovanje, paljenje i pljačkanje bilo sastavni plan da se zastraše Hrvati, a da se Bošnjacima očita lekcija o hrabrosti HVO-a.

“Moramo pronaći snagu za oprost i pomirenje, ali zaboravu ne smijemo dati priliku. Moramo napominjati na ono što se dogodilo ovdje, jer Stupni Do živi s dubokim ranama u prošlosti”, kazao je Likić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je prisustvovao danas u Stupnom Dolu obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina. Kazao je da je primjereno da svaki čovjek oda počast onima koji su nevino ubijeni, a onaj ko nije u stanju da se pokloni nevinim žrtvama ne pripada ljudskom rodu.

U svom obraćanju citirao je i riječi Alije Izetbegovića koji je u jednom javnom obraćanju kazao kako se treba prisjećati prošlosti i tražiti odgovornost, ali da se ne smije živjeti u njoj.

“Upravo ta poruka Alije Izetbegovića rješava sve probleme koje naša djeca danas imaju i zbog čega idu van BiH. Ona nam je bitna zbog budućnosti naše djece”, poručio je Marošević.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da je na svima odgovornost pronaći izvršioce ovog zločina, a to je potvrdio i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović.

“Nećemo zaboraviti šta se dogodilo u cijeloj BiH od 1992. do 1995. godine. Ovdje smo da poručimo da ćemo tragati za istinom i zahtijevati pravdu ovog gnusnog zločina. U ovom slučaju, kao i u daferovićmnogim, morat ćemo otvoriti neka pitanja sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, jer je više nego evidentno da se dvojna državljanstva zloupotrebljavaju za bijeg od zločina. Ona se ne smiju upotrebljavati za to i zbog toga sam najavio inicijativu za osnivanje centra za istinu i pravdu. BiH će ići dalje”, kazao je Džaferović.

Program u Stupnom Dolu završen je učenjem Ya sina na mjesnom mezarju gdje je ukopana većina stradalih, a tevhid proučen u džamiji nakon podne-namaza.
Kako bi se prikrili zločini pred međunarodnom zajednicom, Rajić je pokrenuo lažnu istragu s pogrešnim informacijama čiji je cilj bio sakriti pravu prirodu zločina u selu.
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. godine zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. Sud je izdao takvu kaznu jer je Rajić priznao krivnju i iskazao kajanje, a pušten je nakon dvije trećine kazne nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Izvor: radioilijas.ba

 
Rekonstruisan i asfaltiran put u MZ Malešići Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 23 Lis 2018 13:18

malesici podrucna skolaZavršeno je asflatiranje lokalnog puta u naselju Malešići čija je vrijednost 129.074,50 KM.

Projekat je finansirala Općina Ilijaš i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Dužina asfaltiranog puta je 350 metara širine 4 metra, kao i 150 metara širine 3 metra, te je dodatno proširen i asfaltiran dio ispred područne škole u Malešićima.

Također je izvršena sanacija oštećenja na lokalnom putu za Beroviće u vrijednosti cca 13.000,00 KM i sanacija makadamskog puta u Gornjim Malešićima u vrijednosti 1.700,00 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio kako je cilj da svaka mjesna zajednica ima karakteristike urbanog naselja, a u tome je jako bitan dobar partnerski odnos savjeta mjesnih zajednica i Općine.

"Ovo je jedan od projekta urbanizacije naselja na našoj općini. U ovoj godini realizirano je nekoliko infrastrukturnih projekata, od rekonstrukcije puta, izgradnje kanalizacione mreže, izgradnje i instaliranja nove rasvjete. Sve su to projekti koji poboljšavaju uslove za život građana. Moje je zadovoljstvo što sam danas na ovom mjestu i drago mi je vidjeti Malešiće koji imaju sve karakteristike naselja u kojem je ljepše i ugodnije živjeti. Imamo namjeru nastaviti sa ovakvom vrstom projekata u narednom periodu i zaista želimo da svaka malesici nacelnikmjesna zajednica ima karakteristike urbanih naselja, gdje je sva saobraćajna i komunalna infrastruktura izgrađena.

Također, ovu priliku želim iskoristiti da se zahvalim Vladi KS i resornom ministarstvu koji su udružili sredstva sa Općinom Ilijaš te smo brzo i kvalitetno realizirali projekat. Bitno je naglasiti da aktivan i dobar partnerski odnos savjeta mjesnih zajednica i Općine uvijek ubrzava realizaciju projekta i čini ih kvalitatnijim. Kada se mjesna zajednica uključi lakše se definišu prioriteti i brže se realizuju projekti“, kazao je načelnik Fazlić.

Mirsad Hamzić, predsjednik MZ Malešići posebno se zahvalio načelniku Općine Ilijaš kao i svim njegovim saradnicima i službama koji su omogućili rekonstrukciju puta koji je jedan od važnih puteva na području ove mjesne zajednice.

„Drago mi je da smo se danas okupili kako bismo otvorili dionicu puta u MZ Malešići. Zapravo radi se o dionici koja povezuje školu i i naselje Gornje Malešiće sa dijelom naselja Donji Malešići. Posebno bi se zahvalio načelniku i svim službama koje su učestvovale u implementaciji ovog projekta. Želim naglasiti da smo ovim projektom obuhvatili i dio puta koji vodi prema mezarju u Malešićima. Ne mogu a da ne spomenem još nekoliko projekata koji su se realizovali u ovoj godini završena je ulična rasvjeta, kanalizaciona mreža, 1200 metara sekundarnog cjevovoda u sklopu vodosnabdijevanja u naselju Gornji Malešići. Svi ovi projekti pružaju građanima bolje uslove za život", rekao je Hamzić.

Stanovnici MZ Malešići su također zadovoljni poboljšanjem uslova života.

"Ovdje živim od 2009. godine i mogu kazati da su se desile velike malesici asfaltiran put 1promjene. Napravio se novi put, imamo rasvjetu, uspostavljen je sistem kanalizacije. Moje komšije i ja smo zadovoljni", rekao je Murat Kovač, stanovnik naselja Malešići.

Muhamed Memić, sekretar Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo iskazao je zadovoljstvo jer je realizacijom ovog projekta omogućen bolji pristup mezarju u naselju Malešići.

„Danas sam ovdje da podijelim zadovoljstvo i sreću sa stanovnicima koji žive na ovom području. Želim izraziti zadovoljstvo u ime Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo na ovom projektu koji će sigurno olakšati vjerske obrede muslimana koji žive ovdje. Zadovoljan sam i zahvalan načelniku Općine Ilijaš koji je prepoznao da stanovnici trebaju imati olakšan pristup lokalnom mezarju“, kazao je Memić.

Navedenom asfaltiranju je prethodio projekat izgradnje dijela kanalizacione mreže u naselju Malešići dužine 953 metra. Projekat je u potpunosti finansiranla Općina Ilijaš u vrijednosti 99.030,81 KM.

 
Uspješno završene radionice u okviru projekta “Mladi za mlade pokreću aktivizam” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 22 Lis 2018 05:52

mladi za mlade pokrecu aktivizamKoalicija za borbu protiv mržnje “Zanemari razlike”, u saradnji sa OSCE misijom u BiH, Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo, Omladinskom organizacijom “Iskoristi dan-Carpe Diem” iz Ilijaša te Crvenim križem Ilijaš, realizovala je projekt pod nazivom “Mladi za mlade pokreću aktivizam”.

U prostorijama Biznis centra općine Ilijaš, 13. i 20.10.2018. godine održane su radionice za mlade u okviru kojih su učesnici obrađivali teme volonterizma i tolerancija te sterotipi i predrasude. Edukatorice radionica bile su Nina Peleksić i Naida Mehanović iz Koalicije “Zanemari razlike”.

Tokom radionice učesnike je posjetio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je pozdravio sve prisutne, održao motivacioni govor te se zahvalio radionica biznis centar organizatorima što su izabrali da ovakve vrste radionica realizuju u saradnji sa omladinskim organizacijama iz Ilijaša.

“Ponosni smo na mlade ljude koji su svojim aktivizmom i učesšćem na radionicama pokazali da mladi itekako žele da doprinesu poboljšanju svoje lokalne zajednice ali i društva u cjelini. Cilj naše organizacije te djelovanja i jeste da okupljamo mlade ljude, da zajedno radimo na radionica biznis centarumrežavanju i jačanju omladinskog aktivizima u Ilijašu. Zahvaljujemo se svima koji su učestovali u realizaciji ovog projekta, prije svega Misiji OSCE-a u BiH i našim partnerima a zatim i Srednjoškolskom centru “Nežad Ibrišimović” te Općini Ilijaš”, kazala je Elma Čutura, predsjednica OO “Iskoristi dan-Carpe Diem”.

Kao jedan od produkata uspješne saradnje mladih jeste i ilustrativni prikaz urađen na zidu Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”. Prijedog volontera OO “Iskoristi dan-Carpe Diem”, Harisa Čuture pod nazivom “Volontiraj i budi superheroj” izabran je kao najbolji od učesnika radionice dok je volonter CK Ilijaš, Faruk Rizvo pripremio idejno rješenje grafita te iscrtao grafit uz podršku Eldara Šehića, predsjednika mladih CK Ilijaš, javljaju iz Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe diem”.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas298
mod_vvisit_counterJuče1917
mod_vvisit_counterOva sedmica298
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33800