• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Čestitka povodom Međunarodnog dana žena Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 08 Ožu 2019 06:51

 

8 martOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju čestitku povodom Međunarodnog dana žena u kojoj se navodi:

"U ime Općine i u svoje lično ime upućujemo najiskrenije čestitke sugrađankama Ilijaša povodom Međunarodnog dana žena, praznika koji svojom simbolikom afirmira sveukupno društveno bogatstvo žene, čineći je posebnim faktorom u napretku naše zajednice.

Sigurni smo da ćete u predstojećem vremenu, kao naše majke, sestre, supruge, vijećnice i dalje biti aktivnim sudionicama zajedničkog puta ka boljem i ljepšem Ilijašu.

Zato, neka vam ovaj praznik bude snažan poticaj za uključenje u sve sfere društvenog života, kako bi sadašnjim, baš kao i budućim generacijama u općini Ilijaš obezbijedili bolje uslove života i rada."

 
Održano općinsko takmičenje iz fizike za učenike ilijaških osnovnih škola Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 07 Ožu 2019 13:45

 

opcinsko takmicenje fiika 2019U prostorijama OŠ „Podlugovi“ održano je općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta fizika za učenike osmih i devetih razreda. I ove godine učestvovalo je po tri učenika iz svih pet ilijaških osnovnih škola.

U kategoriji devetih razreda učenici OŠ “Hašim Spahić” zauzeli su prva tri mjesta i to Ismail Džafić prvo mjesto, Emil Nevaljalović drugo i Medina Porić treće mjesto.

Prvo mjesto u ekipnom plasmanu za učenike devetih razreda osvojila je OŠ "Hašim Spahić", drugo mjesto zauzeli su učenici OŠ "Podlugovi", a treće OŠ "Stari Ilijaš".

Prvo mjesto na ovogodišnjem općinskom takmičenju iz fizike za osme razrede pripalo je učenici  OŠ “Stari Ilijaš“ Ajseli Šehić, drugo mjesto osvojio je Benjamin Mahmutović iz OŠ "Podlugovi, a treće mjesto dijele učenice Merjema Osmanović iz OŠ "Podlugovi" i Amila Demirović iz OŠ "Hašim Spahić".

Ekipnu pobjedu u kategoriji osmih razreda osvojila je OŠ "Podlugovi", drugo mjesto OŠ "Stari Ilijaš" i treće mjesto OŠ "Hašim Spahić".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

 
Učesnici projekta „ECO Karst“ uživali u posjeti Bijambarama Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 07 Ožu 2019 06:58

 

ecokrast bijambareU organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u okviru projekta „ECO Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“, održana je radionica na Bijambarama.

Posjetitelji, učesnici projekta obišli su ljepote ovog pejzaža, a nakon obilaska Bijambarske pećine upriličena je posjeta firmi BioHalilović i upoznavanje sa radom destilerije i prerada bilja do stvaranja cijenjenih ekološki i organski proizvedenih krema, eteričnih ulja, čajeva i drugih proizvoda.

O važnosti ovog projekta za lokalnu zajednicu i za same Bijambare govorio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Ovo je jako važan projekat koji obuhvata sedam zaštićenih područja i sedam država Dunavskog sliva. Bitna je razmjena iskustava jer su ovdje učesnici iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Interes lokalne zajednice je da lokalno stanovništvo bude aktivno uključeno u projekat, da Zaštićeno područje dobije ekonomsku valorizaciju, uključivanje ljudi koji su pokrenuli biznise ili mala poduzetništva i ovo područje treba da otvori tu mogućnost i kroz ostale sadržaje da privuku što više gostiju čime se stvara i tržište za proizvode koje pravi lokalno stanovništvo. U tom smislu Općina Ilijaš podržava ovaj projekat, želimo da on dobije svoju konkretizaciju i zajedno ćemo sa predstavnicima Javne ustanove raditi na tome", rekao je Fazlić.

Cilj ovog projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, podižući i identifikujući svijest o ekosistemskim uslugama kroz povećanje broja probiodiverzitetskih poduzetnika. Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i KJU za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.

"Nakon dvije godine ovaj projekat se privodi kraju. Mi smo posjetili sva zaštićena područja u ovih sedam zemalja, preostala je Slovenija gdje će biti ecokrast bijambare fazlic deliczavršni skup u junu. Mi smo najzadovoljniji saradnjom sa Općinom Ilijaš, primjer sinergije lokalne zajednice i Zaštićenih područja. Projekat je htio da pokaže benefite koji mogu zaštićena područja razvijena sa dobrom i kvalitetnom ponudom doprinijeti lokalnom stanovništva. Mi smo imalii nekoliko radionica sa lokalnim stanovništvom i nagradit ćemo najaktivnije posjetom Sloveniji kako bi afirmisali svoj proizvod po uzoru na Evropsku uniju jer je Slovenija u eko turizmu otišla korak dalje. Naše Bijambare svakim danom sve više imaju karakter eko turizma, u ovoj vazdušnoj banji na 950 metara nadmorske visine, jer svi oni koji dođu vrate se sa par stotina novih elektrocita u svom krvnom sustavu", kazao je Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Oko 50 posjetilaca izrazili su veliko oduševljene bogatstvom prirode i ljepotom područja Bijambara, Krivajevića, Nišića i Crne Rijeke, a posebno gostoprimstvom i edukacijom u firmi BioHalilović vlasnice Mejre Halilović. Ona kaže da više treba ulagati u poljoprivredu i da treba raditi jer se od svog rada može uvijek živjeti.

"Ovakvi projekti pomažu kroz partnerstvo, razmjenu iskustava, upotrebu znakova u Zaštićenom području. Projekat educiranja i prireme projekata za apliciranja za sredstva pomoći će svima jer je svaka edukacija korisna ne samo nama nego i kooperantima, čak i jedna rečenica može biti korisna. Uvijek ima ideja, mi predlažemo, ali potrebno je ulagati više u poljoprivredu, posebno u ovim područjima gdje ta grana baš i nije profitabilna", zaključuje Halilović.

Tokom budućih sastanka bit će organizovano niz radionica gdje će učesnici razmjenjivati znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.

Izvor: radioilijas.ba

 
U JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš provoden nadzorni audit HACCP sistema Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 06 Ožu 2019 12:15

 

Vodostan-IlijasU JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš proveden je prvi nadzorni audit implemantiranog HACCP sistema, od strane certifikacijske kuće “Bureau Veritas” .

Audit je obuhvatio segmente prikupljanja, obrade, kontrole i distribucije vode za javno snabdijevanje korisnika, isporuku vode korisnicima, održavanje opreme, labaratorijsku kontrolu, kontrolu mjerne opreme, ljudski resurse i druge segmente u procesu obrade i isporuke vode.

“Prošlo je godinu dana od uvođenja standarda kvalitete u naše preduzeće koji nam je pomogao da standardiziramo naše operativne procedure i uspostvimo preventivni i korektivni sistem samokontrole, sve s ciljem isporuke zdravstveno ispravne vode našim korisnicima. Svjesni da su veliki rizici u našem poslovanju svakodnevno prisutni, između ostalog i zbog činjenice otvorenog vodozahvata, naša je obaveza da se poduzmu svi koraci kako bi se ti rizici isključili ili sveli na minimum. Sistem samokontrole HACCP je odličan alat kojim postižemo naše ciljeve. Pored preventivne kontrole procedurama su propisane i korektivne akcije a dosljednom primjenom se stalno uviđa mogučnost za kontinuirano definisanje, pračenje i mjerenje s ciljem poboljšanja cjelokupnog poslovnog procesa”, kazala je direktorica Belma Zukić.

Auditor certifikacijske kuće “Bureau Veritas” gospodin Brene Novaković istakao je:

“U okviru trogodišnjeg certifikacijskog ciklusa izvršen je redovni godišnji nadzorni audit HACCP sistema JKP Vodostan Ilijaš. HACCP sistem u kompaniji JKP Vodostan je održavan i unapređivan u periodu od zadnjeg certifikacijskog audita u skladu sa preporukama definisanim u okviru Codex Alimentarius Commision. Vidljiva je jasna opredijeljenost rukovodstva da sve resurse angažuje u svrhu osiguranja sigurne i zdravstveno ispravne vode za javno snabdijevanje stanovništva. Tokom audita nisu identifikovane neusaglašenosti u sistemu a brojna unapređenja koja se odnose na infrastrukturu i sveukupni sistem kontrolisanja i praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće doprinijela su poboljšanju efikasnosti i efektivnosti HACCP sistema”.

 
Održano općinsko takmičenje iz matematike Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 05 Ožu 2019 13:42

 

takmicenje matematika 1U prostorijama JU OŠ "Hašim Spahić" održano je općinsko takmičenje iz matematike za učenike VII, VIII i IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš.

U kategoriji sedmih razreda učenica OŠ "Stari Ilijaš" Ines Jozić osvojila je prvo mjesto, Fatima Džafić učenica OŠ "Hašim Spahić" drugo i Husejn Bajraktarević iz OŠ "Stari Ilijaš" treće mjesto. U ekipnoj kategoriji najbolji su bili učenici OŠ "Stari Ilijaš".

Učenica osmog razreda OŠ "Hašim Spahić" Amila Demirović zauzela je prvo mjesto, Ajsela Šehić iz OŠ "Stari Ilijaš" drugo, a treće mjesto osvojila je Ilhan Smajić iz OŠ "Đulistan". Ekipnu pobjedu u kategoriji osmih razreda osvojila je OŠ "Stari Ilijaš".

Kada su u pitanju učenici devetih razreda najuspješniji je bio učenik OŠ "Hašim Spahić" Šaćir Mešetović, drugo mjesto osvojio je Emir Fazlić učenik OŠ "Podlugovi", a treće mjesto dijele Harun Omanović i Sendin Pašović iz OŠ "Hašim Spahić". Prvo mjesto ekipno u kategoriji devetih razreda osvojila je OŠ "Podlugovi".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

Takmičenja se održavaju u svim općinama KS u isto vrijeme, a zadatke za takmičenje pripremaju savjetnici Prosvjetno – pedagoškog zavoda.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas533
mod_vvisit_counterJuče2193
mod_vvisit_counterOva sedmica4885
mod_vvisit_counterOvaj mjesec38504