• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U mjestu Sokolina obilježena 26. godišnjica od ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 17 Lip 2018 20:15

ahatoviciProšlo je 26 godina od kada su u mjestu Sokolina, kod Ilijaša, agresori na BiH, na veoma svirep, podmukao i zvjerski način ubili 48 nedužnih boraca iz Ahatovića, branitelja svoga naroda i domovine. Snage agresora 14. juna 1992. godine naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali tada je umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezeno u Sokolinu, gdje je većina njih na najsvirepiji način ubijena.

Poslije strašnih tortura koje su prošli u logoru Rajlovac gdje su preživjeli što ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od njih nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od strane agresora, da ih vode na razmjenu, biti posljednja vožnja autobusom, biti vožnja u smrt, samo zato što su branili svoje Ahatoviće, svoje porodice, narod i svoju BiH. Taib Delalić, pomoćnik načelika u Služni za boračka pitanja općine Novi Grad kazao je da su zločinci počinili ova strašna zlodjela u nakani da ubiju jedan narod u BiH, da ubiju Bošnjake.

„Mi ćemo uvijek sjećati ovog zločina koji je urađen. Momčilo Krajišnik je odgovarao po komandnoj dužnosti za ovaj zločin. Ali ovdje su ubijali zločinci koji su bili tada u SDS i četničkim paravojnim formacijama. Momčilo je bio njihov vođa, ali ovo su uradile komšije Srbi svojim komšijama Bošnjacima. Ubili su ih na zvjerski način, nenaoružane i bespomoćne. I ponovo će to uraditi ukoliko ne budemo jednistveni i organizovani “, kazao je Delalić.

ahatovici1Po dolasku u Sokolinu pripadnici agresora naredili su zarobljenicima da legnu ispod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Iz ovog masakra, od 56 zarobljenih preživjelo ih je osam, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina počinjenog u Sokolini.

Elvir Jahić, tada je imao 19 godina i jedan je od preživjelih. Danas je sto postotni invalid. Poslije borbi u Ahatovićima, zarobljen je kao pripadnik Drugog voda terotorijalne odbrane na brdu Ranovača.

„Vezali su nas žicom na Ranovači. Tu sam ranjen prvi put. Naređeno nam je da se uputimo prema lokalitetu Klanac i samoposlugi Bojnik. Skinuli su nas do gole kože i naređeno da legnemo na oštro kamenje. Tu počinju torture, prebijanje puškama, metalnim cijevima, staklenim bocama i čime su stizali da nas tuku. Poslije dva sata dolazi vojni autobus gdje nam je naređeno da se ukrcamo. Trebali su da nas voze u logor u Rajlovac. Na ovom lokalitetu ranjem sam drugi put u kičmu i ostao sam sto posto invalid. Nakon što su egzekutori izvršili zločin, otpuzao sam do obližnjeg potoka u želji da se utopim i skratim sebi muke. Nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela ahatovici2Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli a poginule borce dostojanstveno ukopali. Od egzekutora koji su ovo počinili niko nije odgovarao“, kazao je Jahić.

Osman Đozo, predsjednik Udruženja RVI Novi Grad i organizator obilježavanja godišnjice kazao je da se borba za pravdu i istinu nastavlja.

„Nažalost, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Ali mi ćemo se boriti dok postojimo, jer zločin nikad ne zastarjeva. Nadamo se da će na ovom svijetu pravda ugledati svjetlo dana. Ali sigurno ima jedan sud na kojem će svi odgovarati“, kazao je Đozo.

Autobus u kojem su dovezeni i ubijeni Bošnjaci još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnima. Na spomen-obilježju u Sokolini, delegacija Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Općine Ilijaš, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši, položili su cvijeće na mjestu masakra i učenjem Fatihe ili na drugi primjeren način odali počast žrtvama. Obilježavanju godišnjice stradalih Bošnjaka Ahatovića prisustvovali su i učenici OŠ “Mustafa Busuladžić”.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne i na brdu Ranovača, gdje je 2. juna 1992. ubijeno 18 boraca Armije RBiH.

Izvor: radioilijas.ba

 
Radni sastanak načelnika i predstavnika Zavoda za izgradnju KS Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 13 Lip 2018 10:14

radni sastanak mirza hulusicOpćinski načelnik Akif Fazlić upriličio je radni sastanak sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem, koji je na tu funkciju izabran odlukom Vlade KS u martu ove godine. Sastanak je organizovan u cilju poboljšanja saradnje Zavoda i Općine Ilijaš, te sistematičnijeg rada.

Prisutni su bili i pomoćnik direktora Zavoda u Sektoru za izgradnju objekata i opremanje gradskog građevinskog zemljišta Dževad Jusufspahić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš Merima Osmanović, pomoćnica u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik u Službi za saobraćaj, stambeno - komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

Tema sastanka bili su operativni i strateški pristupi u budućoj saradnji. Od operativnih zadataka trenutno najvažniji je funkcija nadzora koju vrši Zavod na projektima koje finansira ili sufinansira Kanton Sarajevo na području općine Ilijaš.

U pitanju su sljedeći projekti: izgradnja fiskulturne sale OŠ "Hašim Spahić", uređenje gradskog stadiona u Ilijašu, rekonstrukcija taložnice na Karašnici, izgradnja filter postrojenja Sokolina, izgradnja vodovoda Vrutak, izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama, uređenje riječnih korita i sancija klizišta.

Drugi operativni zadatak o kojem je bilo riječi na sastanku je klizište u Solakovićima čiju sanaciju Zavod neovisno od Općine u potpunosti implementira.

Prisutni su razgovari i o jedinstvenoj bazi klizišta na području KS čije je uspostavljanje pokrenuo Zavod i za čiju uspostavu je neophodno da sve općine u kantonu godišnje izdvoje 10.000 KM.

U narednom periodu Zavod će inicirati zajednički sastanak svih općina u KS kako bi se usvojila i jedinstvena metodologoija izrade elaborata o uređenju gradskog građevisnkog zemljišta.

 
Bajramska čestitka Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 13 Lip 2018 05:43

BAJRAMU povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim sugrađanima islamske vjeroispovijesti, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uz želju da ove mubarek dane dočekate u zdravlju i blagostanju, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Bajram je prilika da se sjetimo onih koji su položili svoje živote za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Prilika je i da se sjetimo porodica i majki svih šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, bolesnih, iznemoglih i onih kojima je potrebna naša pomoć i podrška.

Neka nas ovaj Bajram još više osnaži, učvrsti našu slogu i odlučnost da budemo bolji ljudi, naglasi naša miroljubiva osjećanja, toleranciju i uzajamno uvažavanje, a svima donese ličnu i porodičnu sreću, ljubav, sigurnost i blagostanje. Bajram Šerif Mubarek Olsun!"

 
Program obilježavanja Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata “Korita ‘92-'95” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 12 Lip 2018 13:23

koritaMjesna zajednica Ljubina, podružnica Korita upriličit će obilježavanje Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata Korita 92. - 95. u nedjelju 17.06.2018. sa početkom u 10:00 sati.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA: 

10:00 - 11:00 – Polaganje cvijeća na spomen obilježje

11:00 - 12:00 – okupljanje na dovištu Starčevina

12:00 – 13:00 – učenje Tevhida šehidima i civilnim žrtvama rata

13:00 – klanjanje Podne namaza i učenje tradicionalne dove.

 
Program obilježavanja Dana šehida (16.06.2018.) Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 12 Lip 2018 13:18

Dan-šehidaU organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, povodom obilježavanja Dana šehida, 16. juna 2018. godine (subota) planiran je sljedeći program:

- 08:00 – polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu


- Jedan autobus kreće maršutom: Ilijaš – Semizovac - Srednje -Gajevi - Olovo - Solun. Polazak autobusa je u 10:00 sati ispred KSC-a Ilijaš. Po završetku programa planiran je povratak za Ilijaš.


- Jedan autobus kreće iz Crne Rijeke sa polaskom u 07:30 sati i ide za Brezu sa svraćanjem na Spomen česmu u Solakoviće, gdje će se položiti cvijeće. Povratak iz Breze po završetku programa.

- Jedan autobus kreće maršutom: Ilijaš - Breza - Lješevo - Stari Ilijaš - Misoča. Polazak autobusa je u 08:00 sati ispred KSC-a Ilijaš. Centralna manifestacija u Brezi počinje u 8:30 sati. Po završetku programa u Brezi, nastavlja se obilazak mjesnih mezaristana, po već navedenoj maršuti.

- Memorijalni centar Potočari – Srebrenica posjetit će delegacija Općine Ilijaš i predstavnici boračkih udruženja. Polazak je u 07:00 sati ispred KSC-a sa svraćanjem na šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima.

Na svim navedenim mezaristanima položit će se cvijeće i proučiti Fatiha.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1552
mod_vvisit_counterJuče1816
mod_vvisit_counterOva sedmica10448
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33225