• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Rješavanje slučajeva nestalih i neidentifikovanih osoba na području općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Utorak, 06 Velj 2018 14:32

06.02.2018 034U velikoj sali Općine Ilijaš Udruženje porodica nestalih sa područja općine Ilijaš organizovalo je zajednički sastanak sa predstavnicaima Instituta za nestale osobe BiH, predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i porodicama žrtava iz masovne grobnice Žerovanj.

Prisutnima se obratio Amor Mašović, iz Instituta za nestale osobe BiH, i ukazao na mogućnost da su neke porodice prilikom identifikacije na osnovu klasične metode napravile grešku.

"Postoji mogućnost da su za najmanje dva tijela iz masovne grobnice Žerovanj, u kojoj je ukupno pronađeno 31 tijelo, zamijenjeni identiteti i da se radi o drugim osobama. Kako bismo provjerili tu opciju planirano je da uzmemo krv od porodica koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode, a nisu dali krv. Tada bismo sa sigurnošću znali da li se krvni uzorci podudaraju sa DNK uzorcima dva tijela koja se nalaze u mrtvačnici u Visokom. Ako se dogodi da se krvni uzorci podudare sa koštanim uzorcima DNK tijela iz mrtvačnice u Visokom onda je napravljena greška. Tada ćemo porodicama predati njihove stvarne srodnike, a izuzet ćemo ostatke žrtava koje su pogrešno identifikovane, te ih podvrgnuti DNK identifikaciji i nekoj drugoj porodici omogućiti da pronađu svoje srodnike," kazao je Mašović i naglasio kako su već ustanovili da je jedna porodica napravila grešku prilikom metode prepoznavanja.

Naime, do 2001. godine na području cijele BiH vršile su se identifikacije klasničnim metodom prepozanvanja tijela, bez primjene DNK metode i bez mogućnosti da se sa visokim procentom vjerovatnosti utvrdi identitet žrtava.

Još jedan problem u našoj općini je relativno visok broj neidentificiranih tijela ekshumiranih u proteklih 20 godina na području općine Ilijaš, a njih je devet. Od 53 nestale osobe sa područja općine Ilijaš to potenicijalno znači da je pronađen svaki peti nestali, ali da nije identifikovan. Dugi niz godina tijela se nalaze u mrtvačnicama bez mogućnosti identifikacije.

"Razlog tome je što nemamo dovoljno krvnih uzoraka porodica nestalih osoba. Moguće je da se radi o žrtvama koje nemaju bliskih srodnika, radi se o mladim, neoženjenim osobama, bez potomaka, braće i sestara. Te osobe imaju dalje srodnike čiji uzorci krv ne mogu pomoći u procesu provjere identiteta. Mada, od nedavno postoji mogućnost da će i uzorci krvi daljnjih srodnika biti iskoristivi primjenom novih metoda u novoj laboratoriji koja se trenutno priprema u Den Haagu", rekao je Mašović.

06.02.2018 029Treći važan problem o kojem se razgovaralo sa porodicama nestalih još uvijek relativno visok procent Ilijašana koji nisu pronađeni, njih 53. Njihova tijela se nalaze ili u masovnim grobnicama ili u pojedničanim grobnicama i u ovom času je nemoguće reći koliko dugo će trajati proces traganja.

Žerovanj je najveća masovna grobnica na području općine Ilijaš. Samo na području dvije masovne grobnice na Žerovnju i u Lješevu pronađena je 51 žrtva.

Porodice koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode pristale su dati uzorke krvi i pomoći u okončanju ovog dugotrajnog procesa.

 
Općinska izborna komisija obilježila Svjetski dan izbora Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 01 Velj 2018 14:11

IMAG1900Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora, koji se na inicijativu izbornih zvaničnika obilježava svake godine prvi četvrtak u februaru, u organizaciji Općinske izborne komisije Ilijaš u prostorijama Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, održan je čas na temu "Važnost demokratskih izbora" učenicima trećeg razreda mašinsko-tehničke škole.

U saradnji sa direktorom škole Amirom Džafom, te profesoricom Demokratije i ljudski prava Draganom Kartal, Općinska izborna komisija Ilijaš organizirala je čas promocije demokratije izbora. Učenici su upoznati sa osnovnim pojmovima u izbornom procesu, značaju izbora i glasanja, te njihovoj budućoj ulozi u promicanju demokratskih izbora.

Tokom časa, učenici su saslušali izlaganje i prezentaciju, a dio časa iskorišten je i za praktični dio.

Kao budućim biračima, potencijalnim članovima izborne administracije ili nosiocima političkih funkcija ukazano je na značaj demokratskog provođenja izbora, kao i na odgovornost u slučaju preuzimanja određenih zadataka u cilju učešća u realizaciji izbora u bilo kojem stadiju izbornog procesa.

Predavači su pozitivno ocijeni zainteresovanost srednjoškolaca ovom temom, te stavom prilikom praktičnog prikaza procesa glasanja i brojanja u kome su učestvovali.

IMAG1905Srednjoškolci su se aktivno uključili u proces glasanja i brojanja glasačkih listića tokom simulacije izbora na način da su u ulozi predsjednika i članova biračkih odbora ozbiljno shvatili zadatke koji su im dodijeljeni.

Ono što je uveliko dalo smisao izlaganju jeste zainteresiranost novih birača, u ovom slučaju punoljetnih srednjoškolaca, da iskoriste pravo na glasanje učešćem na predstojećim oktobarskim izborima.

 
Radni sastanak načelnika Akifa Fazlića i predstavnika Željezare Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Četvrtak, 01 Velj 2018 12:25

radnisastanakOpćinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa direktorom Željezare Ilijaš Amelom Ćatićem i predsjednikom Nadzornog odbora Željezare Ilijaš Ćazimom Hamzićem.

Tema sastanka bila je poboljšanje poslovnog ambijenta na području općine Ilijaš. Predstavnici Željezare izložili su plan aktivnosti za 2018. godinu, te aktuelno stanje kada je u pitanju poslovanje ove kompanije. I u ovoj godini očekuje se daljnje povećanje obima proizvodnje, a time i potreba za novim radnim mjestima.

Sastanku je prisustvovao i Adnan Smailbegović, predsjednik Udrženja poslodavaca FBiH, koji je dao bezrezervnu podršku projektima Željezare Ilijaš, kao i ostalim privrednim subjektima koji posluju na podrčju općine Ilijaš.

 
Sastanak radne grupe za podršku u realizaciji snimanja dugometražnog filma Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Srijeda, 31 Sij 2018 14:52

filmU srijedu, 31. januara 2018. godine, u kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak radne grupe za podršku u realizaciji snimanja dugometražnog filma Sympathy for the Devil, reditelja Guillaume de Fontenaya.

Načelnik Akif Fazlić i sudionici sastanka izrazili su spremnost za saradnju i pomoć u realizaciji snimanja filma.

Produkcijska kuća ranije je dobila odobrenje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za snimanje filma na teritoriji KS, a Općina Ilijaš također je izdala opću dozvolu za snimanje filma.

Zajednički sastanak radne grupe organizovan je kako bi se dogovorila koordinacija, organizacija, priprema i podrška realizaciji snimanja, te detaljne faze i lokacije snimanja na rejonu općine Ilijaš.

Snimanje filma na području općine Ilijaš planirano je u periodu od 9. do 11. marta 2018. godine. Lokacije za snimanje su cesta ispred Željezare Ilijaš, magistralna cesta Sarajevo - Ilijaš - Visoko, te gradske ceste općine Ilijaš, prostor bivše fabrike Citroen – Autoservis Ilijaš i napuštena stambena zgrada u zaleđu bivše fabrike Citroen.

 
Ceremonija povodom završetka projekata deminiranja u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukic   
Srijeda, 31 Sij 2018 13:48

mac itf japanska ambasadaU kabinetu općinskog načelnika upriličena je ceremonija povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je finansirala Vlada Japana.

U okviru Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (GAGP) Vlada Japana odobrila je 314.787 eura (približno 650.000 KM) namijenjenih za "Projekat podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači".

Zahvaljujući tom projektu, oko 300.000 m2 minama kontaminiranog područja je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predano lokalnom stanovništvu na korištenje.

"U prošloj godini realizirali smo tri projekta u ukupnoj površini 112.000 m2. Prvi projekat naziva Srednje - Lijepa Luka u površini od 7000 m2, na lokalitetu iznad osnovne škole u Rači, izveden je metodom čišćenja i najmanji je od tri pomenuta. Projekat naziva Krivajeviči 5, površine 52.000 m2, na lokalitetu Krivajevića prema Malinovici je drugi realizovani i u okviru njega pronađen je najeveći broj mina. Treći projekat je zaseok Milovac, koji se nalazi između Lađevića i Stomorina, površine oko 55.000 m2. Ukupna vrijednost pomenutih projekata je oko 110.000 USD", rekao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš.

Ova godina bi trebala biti rekordna po površini deminiranog prostora. Planirani su novi projekti deminiranja na lokalitetu Starog Sela u Lješevu, Mrakovu i na Kostrači, a najznačajni projekat, kojim je planirano deminiranje površine 2,6 km2, obuhvata područje od Krivajevića do Crne Rijeke. U njegovoj realizaciji koristit će se nova metoda deminiranja MSP i to bi bio najveći projekat ikada urađen na području općine Ilijaš.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se donatorima i čestitao svim sudionicima ovog sveobuhvatnog projekta.

"Općina Ilijaš ima najveći procenat površine pod minama u Kantonu Sarajevo, zato su ovakvi projekti izuzetno značajni. Želimo smanjiti broj rizičnih površina i pretvoriti ih iz neaktivnih u aktivne kako bismo mogli koristiti resusre koja ta područja pružaju. Prioritet nam je sigurnost građana i zato u narednom periodu aktivno nastavljamo sa projektima deminiranja", rekao je Fazlić.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić naglasio je koliko su minirane površine opasne i deminiranje je jedini način kako bi se izbjegle fatalne posljedice. U ovoj općini deminirane su površine u blizini naseljenjih mjesta, a načelnik je izrazio nadu da će u saradnji sa donatorima u skorije vrijeme njihova općina biti u potpunosti deminirana.

Deminiranje je jedna od prioritetnih oblasti japanske pomoći Bosni i Hercegovini, a radi se o aktivnostima koje predstavljaju preduvjet za normalan život i privredne aktivnosti. U ime Ambasade Japana današnjoj ceremoniji prisustvovao je zamjenik šefa Misije Akihito Teruuchi.

"Nadam se kako će ovaj i slični projekti doprinijeti da BiH ispuni svoje obaveze prema Otawskoj kovenciji i postane zemlja bez mina. U očekivanju toga dana narod Japana je uvijek uz narod BiH", rekao je Teruuchi.

Tomaž Lovrenčić, direktor ITF-a izrazio je zahvalnost na dobroj saradnji sa BH MAC-om. Zahvalio se Vladi Japana koja 20 godina kontinuirano donira sredstva i tako pruža ogroman doprinos dugoročnom razvoju BiH.

Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 miliona eura.

mac itf japanska ambasada 1U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dosegla je više od 17 miliona eura (oko 35 miliona KM) obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje.

Saša Obradović, v.d. direktor BH MAC-a, naglasio je kako Centar za uklanjanje mina svim kapacitetima radi na pomoći općinama u BiH u skladu sa njihovim prioritetima.

"Važno je naglasiti da projekte koje podržava BH MAC kandiduju same općine jer one najbolje znaju prioritete u ovoj oblasti", rekao je Obradović.

U Bosni i Hercegovini mine su postavljene tokom agresije 1990-ih, i smatra se da više od 2,2 posto površine zemlje predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, što može dovesti do povreda kao i smrtnog ishoda, odnosno ugroziti ekonomske i društvene aktivnosti.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Odlukom načelnika Općine Iijaš djelimično se poništava Javni oglas objavljen 08.02.2017, a koji se odnosi na drugu poziciju
a sada Javni oglas glasi:

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas241
mod_vvisit_counterJuče1120
mod_vvisit_counterOva sedmica7661
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36550