Previous Next

Sastanak načelnika i Odbora za izgradnju puta Solakovići-Taračin Do-Višnjica: Najavljeno asfaltiranje puta Solakovići-Taračin Do

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je radni sastanak sa članovima Odbora za izgradnju puta Solakovići - Taračin Do – Višnjica (predsjednik Jozo Pranić i članovi Iljko Barić, Tono Barić, Hasib Bešlija i Stanko Ivanić). Sastanku su prisustvovali i pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Zdravko Barić i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno - komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.Tema sastanka bila je iznalaženje mogućnosti za asfaltiranje puta Solakovići - Taračin Do u dužini od oko 2700 metara.

Prema planu općinskog načelnika za 2023. godinu planirano je da se uradi projekat za sanaciju ovog puta s tim što je data preporuka da se projekat proširi od Taračin Dola do Zenika kako bi se ostavila mogućnost povezivanja ovog pravca sa Starim gradom Dubrovnikom.
Po izradi predviđenog projekta tražiće se rješenja za zatvaranje finansijske konstrukcije za asfaltiranje pomenute dionice a sredstva bi se tražila putem planiranja u budžetu Općine Ilijaš, kod Kantonalnog i Federalnog resornog ministarstva, prikupljanjem dijela sredstava od stanovnika ovih krajeva ali i preko apliciranja na javne pozive koje raspisuje Vlada Republike Hrvatske.

Svi članovi odbora su se zahvalili općinskom načelniku na dosadašnjoj podršci projektima i iskazanoj volji i želji da se ovaj problem riješi. Članovi odbora su ukratko upoznali načelnika i sa drugim problemima i aktivnostima na području MZ Ljubina i sigurno će i ovaj sastanak pomoći da se kod planiranja narednog budžeta pokušaju uvrstiti pobrojane aktivnosti kako bi se stvorili što bolji uslovi za sadašnje i buduće stanovnike.

Taračin Do je bio dugo vremena sjedište stanovnika okolnih sela i velika je želja bivših stanovnika da se otvori mogućnost povratka (oko 15 kuća se trenutno obnavlja ili je u planu najskorija obnova istih), nedavno je završeno uređenje ratom porušene katoličke crkve, a skoro sva sredstva su obezbjedili predratni stanovnici što najbolje ilustruje volju i želju da se ožive ova ratom porušena sela, četiri groblja se nalaze uz lokalitet i vezana su za ovaj put pa nisu rijetki slučajevi da se predratni stanovnici koji umru širom svijeta sahranjuju o ovim grobljima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba