Unapređenje uslova stanovanja socijalno ugroženim porodicama

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima iz službe za socijalnu zaštitu bio je domaćin na sastanku predstavnicima Fondacije Abbe Pierre, Udruženja Alterural, Centra za socijalni rad i Crvenog križa Ilijaš.

Ovom prilikom prezentovani su dosadašnji rezultati i najavljene nove aktivnosti u okviru projekta "Poboljšanje uslova stanovanja socijalno ugroženih osoba u ruralnim područjima BiH", koji se realizuje u općinama Ilijaš, Breza, Vareš i Kakanj.

Na području općine Ilijaš projekat podrazumijeva sanaciju stambenih objekata za pet socijalno ugroženih porodica. U tri stambena objekta projekat je velikim dijelom realizovan. Ugrađena je stolarija i dostavljen je građevinski materijal koji će korisnici sami ugraditit u svoje domove. U sanaciji jednog objekta Općina Ilijaš učestvuje kao partner.

"U pitanju je sanacija koja zahtjeva rekonstrukciju krovne konstrukcije te izlazi iz predviđenih okvira budžeta, pa se Općina Ilijaš ponudila učestvovati kao partner. Do kraja novembra planirana je završetak radova na svih pet objekata", pojasnila je Mirsada Operta, koordinatorica na projektu. 

"Također ove godine smo na području općine Ilijaš provodili projekat "Podrška ranjivim osobama pogođenim socijalno – ekonomskim utjecajem krize COVID-19“. Ciljana skupina su najugroženije porodice", dodala je Operta.

Načelnik Općine Ilijaš poželio je dobrodošlicu gostima i zahvalio se na pomoći porodicama kojima je ona zaista potrebna, te dodao:

"Veliko hvala i Centru za socijalni rad, Crvenom križu i općinskoj službi koji učestvuju u projektu. Ovakvi projekti zaista znače puno za lokalnu zajednicu. Jer još uvijek postoje građani kojima je ova vrsta pomoći itekako potrebna. Osim materijalne pomoći jako je bitno da korisnici osjete da neko brine o njima, da imaju prijatelje te da će im neko zaista pružiti neophodnu pomoć. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti."

Posjeta predstavnika Fondacije Abbe Pierre i Udruženja Alterural općini Ilijaš nastavljena je obilaskom korisnika ovog projekta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba