Previous Next

Svečano otvoreni infrastrukturni projekti u MZ Srednje vrijednosti 600.000 KM

Završeno je asfaltiranje platoa površine 3.000 metara kvadratnih u centru Srednjeg, te puta koji je spojio plato sa magistralnom cestom. Završetkom ovog projekta povezan je centar mjesne zajednice Srednje sa naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići. Vrijednost svih nabrojanih projekata blizu je 600.000,00 KM.

Svečanom otvorenju novoasfaltiranog platoa i puta prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, članovi Savjeta mjesne zajednice Srednje kao i brojni građani ovog naselja.

Načelnik Fazlić ističe da je inicijalni projekat pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Ilijaš, a on se odnosio na rekonstrukciju puta od magistralne ceste M17 do naselja Lepa Luka. Također, načelnik je govorio i o projektima koji su prioritetni u predstojećem periodu u MZ Srednje.

„Realizacijom projekta rekonstrukcije puta na relaciji od magistralne ceste do naselja Lepa Luka otvorile su se i druge potrebe ove mjesne zajednice u smislu rekonstrukcije cjelokupnog platoa kao i rekonstrukcije dvije ulice u Srednjem, pristupnog puta za Dom u ovom naselju i još nekoliko manjih zahvata koji su zaista saobraćajnu infrastrukturu u Srednjem doveli na jedan zavidan nivo. Ukupna vrijednost svih tih projekata je blizu 600.000,00 KM. Općina Ilijaš je učestvovala sa 350.000,00 KM. Ovo je bitna putna komunikacija jer ona dalje veže zaleđe ove mjesne zajednice, prema naseljima Medojevići, Sokolina, Ravne, Homar i Šići.

Imamo potrebu da kvalitetnije riješimo i isključni dio ovog puta sa magistralne ceste. To ćemo zajedno sa Federalnom direkcijom za ceste raditi u narednom periodu, u smislu projekta i pronalasku najboljeg rješenja kako bi se sa aspekta frekvencije saobraćaja i sigurnosti na magistralnoj cesti došlo do zavidnog nivoa. Ovo je najveća mjesna zajednica na području općine Ilijaš, površinom je veća od općine Vogošća ili Breze. Jedan od narednih prioritetnih projekata jeste rekonstrukcija društvene zgrade u kojoj je smještena pošta i u kojoj imamo jednu prodavnicu, odjeljenje JKP „Vodostan“. To je objekat u kojem treba rješavati pitanje smještaja Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje treba da se osnuje i opremi. Ovaj objekat bi trebalo srušiti i napraviti novi u kojem bi trebalo napraviti i određeni broj stanova. Ono što bi trebalo uraditi jeste puštanje u funkciju prostora koji je napravljen za potrebe odjeljenja Policijske stanice Ilijaš. Neću dalje komentarisati zašto se toliko dugo to čeka kada je sve već napravljeno. Jako je izražena potreba da na ovako velikom prostoru bude stalno prisustvo policije. Mnoge druge projekte ćemo definirati kroz Operativni plan za 2022. godinu. Čestitam građanima i Savjetu MZ Srednje koji su bili dobri partneri u ovom projektu“, istakao je načelnik.

Predsjednik Savjeta MZ Srednje Adis Karavdić u ime građana MZ Srednje i u svoje lično ime zahvalio se Općinskom načelniku, općinskim službama i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta.

„Ovaj projekat bitan je sa aspekta sigurnosti pješaka i đaka koji se kreću prema OŠ Srednje, također ovo je projekat koji je olakšao pristup javnim ustanovama i privrednim licima na ovom potezu. Savjet mjesne zajednice Srednje planira za narednu godinu kandidovati projekte putne, vodovodne i stambene infrastrukuture, odnosno sve one projekte koji su potrebni kako bismo zadržali stanovništvo i osigurali bolje uslove za razvoj i napredak na ovom području“, kazao je Karavdić.

Pitanje otvorenja prostorija Policijske stanice Ilijaš u Srednjem na Skupštini KS, održanoj danas, pokrenuo je Mahir Dević šef Kluba SDA te je istako da nije dobio odgovor jer je sjednica prekinuta.

“Ovo je jedan u nizu projekata prethodne Vlade KS, na čelu sa premijerom Ademom Zoljem. Realizacija tog projekta je završena i ja se zahvaljujem prethodnoj Vladi KS, te se nadam da će i ova Vlada naći načina da podrži neke druuge projekte“, istakao je Dević.

Almedin Mališević, stanovnik i privrednik u MZ Srednje kazao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za građane MZ Srednje.

„Drago mi je da je došlo vrijeme da se rade i ovakvi projekti u MZ Srednje. Bilo je mnogo projekata ali ovaj je posebno vidljiv i prelijepo je urađen. Nadam se da će općinske i kantonalne službe nastaviti sa ulaganjima u našu mjesnu zajednicu. Zahvaljujem se načelniku Fazliću i svima koji su učesvovali u ovom projektu“, kazao je Mališević.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba