Previous Next

Općina Ilijaš provodi projekat "Unapređenje i daljnji razvoj e-Uprave i informacionog sistema kroz procese digitalne transformacije"

U Općini Ilijaš je u toku implementacija projekta "Unapređenje i daljnji razvoj e-Uprave i informacionog sistema kroz procese digitalne transformacije".

Projekat podrazumijeva uspostavljanje novog modernog web portala, unapređenje postojećih servisa te reorganizaciju Centra za pružanje usluga i Info pulta.

Ukupna vrijednost projekta je 70.300,15 KM od kojih je kroz Grant shemu Projekta obezbjeđeno 48.518,73 KM, a učešće Općine Ilijaš je 21.781,42 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je kako je digitalna transforamcija neupitna i neminovna te kako je zadovoljan dosadašnjom realizacijom ovog projekta. Također se zahvalio UNDP-u na podršci u realizaciji procesa digitalizacije.

"Općina Ilijaš je na bazi aplikacije prošla sve procedure i započeli smo ovaj jako važan projekat. Zateklo nas je stanje na tržištu informatičke opreme i zbog toga imamo kašnjenja u realizaciji. Međutim projekat je u finalnoj fazi i nadam se da ova kašnjenja neće negativno utjecati na ukupne efekte projekta.

 

Projekat ne podrazumijeva samo nabavku informatičke opreme on podrazumijeva edukaciju naših uposlenika, reorganizaciju i modernizaciju centra za pružanje usluga i Info pulta. Završetkom projekta Općina Ilijaš će biti osposbljena za narednu fazu realizacije digitalne transformacije.

 

Digitalna transformacija je neminovnost, to je proces koji će podrazumijevati potpuno digitalnu transformaciju kompletnog javnog sektora i jako je bitno da smo na vrijeme krenuli u ovaj proces. Zbog toga sam iskazao zadovoljstvo da smo ostvarili neke temeljne pretpostavke za narednu fazu ovog projekta.

 

Digitalizacija donosi velike benefite. Ona je neupitna i kroz naše planove tako je i postavljena. Da u  što bržim roku pređemo potpuno na ovaj sistem i dođemo do pozicije da više ne vodimo dva paralelna procesa, jedan kroz papire, a drugi digitalni", rekao je Fazlić.

Iako projekat još nije zvanično završen građani su primjetili novosti i podržavaju digitalizaciju usluga.

"Što se tiče digitalizacije usluga smatram da je ovo izuzetno pozitivan pomak i proces za koji se Općina Ilijaš opredijelila i to je svakako primjer dobre prakse. Vidjela sam i novu oficijelnu web stranicu Općine koja je puštena u rad i koja omogaćava građanima da se lakše snađu i na jednostavniji način dođu do informacija. Također i proces u samoj zgradi Općini za jednog građanina će biti pojednostavljen. Ako je nekome potrebna urbanistička saglasnost ili studentima i školarcima obrasci za apliciranje za stipendiju ovo je jednostavniji i lakši način da prikupe potrebnu dokumentaciju," kazala je stanovnica općine Ilijaš Belma Avdić.

Planirane aktivnosti su dio strateškog razvoja i proistekli su iz ciljeva i aktivnosti uvrštenih dokument Strategija održivog razvoja općine ilijaš za period od 2018. do 2022. godine.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba