Previous Next

Načelnik ugostio i nagradio učenike OŠ "Hašim Spahić"

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić upriličio je prijem za učenike OŠ "Hašim Spahić" koji su osvojili mnogobrojne nagrade na internacionalnom lokalnom takmičenju na engleskom jeziku.

Prijemu su prisustvovali i direktor OŠ "Hašim Spahić" Nihad Salkić, nastavnica engleskog jezika Azemina Habibić, te pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić.

Takmičenje je održano proteklog mjeseca, a OŠ "Hašim Spahić" predstavljali su Amra Abaz, Berna Šerak, Almina Ganić, Damir Hindija, Nedreta Hasanspahić i Iman Masnopita. Ilijaški učenici su osvojili pet bronzanih, tri srebrene i pet zlatnih medalja, kao i pehar za drugo mjesto u ekipnoj kategoriji.

Na takmičnju je učestvovalo preko 100 djeca od devet do 16 godina. OŠ "Hašim Spahić" predstavljali su učenici podijeljeni u dvije kategorije, mlađa kategorija od devet do 11 godina i starija kategorija od 11 do 14 godina. Takmičenje je u potpunosti bilo na engleskom jeziku i sastojalo iz pet različitih oblasti i to ekonomija i biznis, art dizajn, tehnologija, kultura te društvene nauke, a opšta tema ovogodišnjeg takmičenja je bila inovacija.

Učenici su dobrim rezultatima osigurali plasman na svjetsko takmičenje u Cambridgeu u mjesecu maju ove godine. Za to takmičenje je neophodna kotizacija, pa se Općina Ilijaš pobrinula da nagrade budu u vrijednosti uplate za učešća na takmičenje.

Načelnik je poželio dobrodošlicu gostima i čestitao na ostvarenom uspjehu.

"Inpresionira me vaša smjelost da se takmičite i javno nastupate. Većina populacije se plaši javnog natupa, a vi prezentirate znanje kroz javni nastup i time gradite sebe i pozitivno predstavljate vašu nastavnicu, direktora, školu i općinu. Današnji prijem i nagrade koje smo vam uručili želim da budu satisfakcija za buduće rezultate. Očekujem od vas da nas kvalitetno predstavljate i na narednom takmičenju. Moja pomoćnica i ja pomno pratimo rad svih onih koji se ističu. Općina Ilijaš podržava  obrazovanje, kulturu, umjestnost i sport, te mlade i djecu koji se nalaze u sferi tih interesovanja", rekao je načelnik Fazlić.

Učenica Amra Abaz se zahvalila načelniku na prijemu i podršci koju im je ukazao.

"Željela bih se zahvaliti na prijemu jer nema svako priliku koju smo mi danas dobili. Zahvaljujem se i pomoćnici načelnika, direktoru škole, našoj nastavnici i ostatku škole čija podrška ni u jednom trenutku nije izostala. Takmičenje je bilo izazovno, niti jedan javni natup nije lak, pogotovo na stranom jeziku među mnogo nepoznate djece i na velikoj bini. Podrška naših prijatelja, nastavnika i roditelja nas je gurala naprijed. Najveću zahvalu želim uputiti našim roditeljima, jer su oni prvi primjetili naš talent i prvi nas podržali te izdvojili novac, iako im se to možda i nije uklapalo u kućni budžet. Mi se aktivno spremamo za globalno tačkmičenje u mjesecu maju. Sigurna sam da nećemo iznevjeriti vaše povjerenje i finansijsku podršku koju ste nam pružili. Pored mnogobrojnih iskustava i nagrada koje smo dobili najveća nagrada sa ovog takmičenja je ojačano prijateljstvo i timski duh. Takmičenje se realizovalo u timovima što znači da smo trebali mnogo međusobno komunicirati, te smo se na taj način međusobno zbližili i upoznali", kazala je Abaz.

Nastavnica Azemina Habibić je posebno ponosna na svoje učenike i pruža im podršku za naredno takmičenje.

"Izuzetno sam zadovljna uspjehom na ovom takmičenju. Takmičenje je bilo prilika da djeca pokažu svoje znanje, kreativnost i sposobnost, a sve to utkano kroz engleski jezik. Učenici su dobili satisfakciju za svjetsko, odnosno globalno takmičenje u maju ove godine i već se vrijedno spremaju. I dalje rade timski iako će naredno takmičenje biti individualno. Pozitivno su zaraženi, zajednički se spremaju i pomažu, naravno uz moju pomoć. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti svjetla Londona i otići zapravo tamo gdje zaslužujemo da budemo, a to je na takmičenju uživo na Cambridge", kazala je Habibić.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić je iskazala zadovoljstvo što u svome radu ima priliku upoznati izuzetne i uspješne mlade ljude i djecu sa područja općine Ilijaš.

"Čestitam vam na trudu i hrabrosti da se prijavite na ovo takmičenje i ostvarite uspješne rezultate. Vi ste svijetao primjer i motiv vašim kolegama i kolegicama da više rade i uče. Zadovoljstvo mi je da se kroz ovaj posao imam priliku družiti sa najuspješnijim mladim ljudima i djecom u Ilijašu. Izuzetno sam ponosna na sve njih i uvijek kažem da Ilijaš ne treba brinuti za svoju budućnost jer ima izvrsnu mladost", kazala je Zagorac – Jozić.

Direktor OŠ "Hašim Spahić" Nihad Salkić također je čestitao ulčenicima i poručio da iskoriste prilike koje nudi globalizacija i pristup internetu.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam prisustvovao današenjem prijemu učenika kod načelnika i što sam direktor škole koju ovi učenici pohađaju. Učenicima još jednom čestitam na uspjehu i rezultatima, a kolegici Azemini što ih je predvodila. Učenicima želim poručiti da više nije važno gdje živite, jer u današnje vrijeme pristup podacima je omogućen bilo da se nalazite u Ilijašu ili New Yorku. Globalizacija je učinila lako dostupnim pristup internetu, a time i način da dođete do korisnih informacija. Drago mi je što ste svoje vrijeme iskoristili da naučite nešto novo, da učestvujete na takmičenjima i reprezentativno predstavljate sebe, svoje roditelje, našu školu i općinu", rekao je Salkić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba