Previous Next

JKP "Vodostan": Javni poziv povodom Svjetskog dana voda

Povodom 22. marta – Svjetskog dana voda (http://worldwaterday.org/) JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš poziva sve škole sa područja Opštine Ilijaš da učestvuju u širenju svijesti o značaju vode, uštedi vode i očuvanju izvorišta i podzemnih voda.

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana voda je: „GROUNDWATER – MAKING THE INVISIBLE VISIBLE/PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM”. Gotovo sva tečna slatka voda na svijetu je podzemna voda. Većina podzemnih voda je visokokvalitetna voda za piće koja je prirodno filtrirana kroz stijene kroz koje prolazi. Ovaj protok podzemnih voda je relativno spor i vrijeme zadržavanja u podzemlju može trajati i desetine hiljada ili čak miliona godina. Podzemne vode su osjetljive na dugotrajno onečišćenje industrijskim, poljoprivrednim ili domaćim otpadom i otpadnim vodama. Podzemne vode su ugrožene povećanjem koncentracije azota zbog upotrebe gnojiva, primjene pesticida, što utječe na kvalitet i količinu vode. Moramo raditi zajedno na održivom upravljanju ovim dragocjenim resursom, najprije širenjem svijesti o važnosti očuvanja postojećih vodnih resursa.


Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve škole sa područja općine Ilijaš. Zadatak za učesnike je da:

1. Kreiraju video u trajanju od maksimalno dvije minute čiji cilj je prikazati kako podzemne vode utiču na svakodnevni život, da li podzemne vode ima u izobilju, da li su sve podzemne vode sigurne za korištenje, ko je najveći potrošač podzemnih voda u našem okruženju i na koji način se podzemne vode mogu zaštititi od zagađenja. Video treba da je snimljen u vodoravnom – landscape modu. Poželjno je da se koristi mikrofon radi boljeg kvaliteta zvuka. Uvredljivi sadržaji nisu dozvoljeni!

NAPOMENA: Biće nagrađena tri najbolja videa u kategoriji “osnovna škola” i tri najbolja videa u kategoriji “srednja škola”.

2. Da osmisle naljepnicu na temu „PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM“ formata A4 (nacrtane ili dizajnirane na kompjuteru).

NAPOMENA: Biće nagrađene tri najbolje kreirane naljepnice u kategoriji “osnovna škola” i tri najbolje naljepnice u kategoriji “srednja škola” na temu „ PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM“ .

Video materijali pristigli na adresu Vodostana će biti uploadovani na Youtube kanal Vodostana i moći će se dijeliti na društvenim mrežama sa hashtagovima #VodostanIlijaš #MyGroundwaterStory #MojaPričaOPodzemnimVodama #WorldWaterDay #SvjetskiDanVoda2022.

Rok za podnošenje prijava je 7 (sedam) dana od dana objavljivanja obavijesti o javnom oglasu na web stranici JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš.

Snimljeni video materijal i dizajniranu naljepnicu možete poslati putem www.wetransfer.com na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., CD dostaviti lično u Vodostan u zatvorenoj koverti, CD poslati poštom na adresu JKP “VODOSTAN” D.O.O. ILIJAŠ,126. BRIGADE BR. 60, 71 380 ILIJAŠ, SA NAZNAKOM: NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI OGLAS „PODZEMNE VODE – ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM”

Kontakt telefon osobe zadužene za davanje dodatnih informacija je 061/922-364 (Selma).

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba