Stanovi za Rome

 Romi u Kantonu Sarajevo imaju više problema i teškoća u odnosu na druge kantone. Nisu uzajamno organizovani, povezani, informisani,nit jedinstveni u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Međunarodne organizacije su preduzele određene korake po pitanju manjina, romskih prava, formirano je i Vijeće BiH Roma, ali 80 % Roma i ne zna da to Vijeće postoji. Od formiranja Vijeća Roma prošlo je nekoliko godina,neki problemi su riješeni ,ali najznačajniji kao što je stambeno zbrinjavanje još su aktuelni. Ovo su nam potvrdili u Udruženju "Romi i prijatelji" Ilijaš.

Glavni problem Roma je neriješeno stambeno pitanje. To je problem prisutan već desetljećima, jer ni prije rata većina Roma nije imala stanarsko pravo na objekte mahom podignute na državnom zemljištu. Nepostojanje stanarskog prava onemogućilo je otkup stanova u kojima su živjeli prije rata. U Ilijašu je u toku izgradnja stanova za romske porodice.-Izgradnja stanova za Rome iz Butmira, koji žive u vodozaštitnoj zoni teče po planu na svih osam predviđenih lokacija, potvrdio je Čedomir Lukić, ministar stambene politike Kantona Sarajevo.Stanovi u Ilijašu i Hadžićima počeli graditi ranije od ostalih i oni su već u završnoj fazi. Završetak svih stanova i useljenje očekuje se sredinom marta sljedeće godine Za ovaj projekat u toku prošle i ove godine Vlada KS je obezbijedila oko 1,5 miliona KM, od čega je dio sredstava otišao za lokaciju u Hadžićima, koja je bila jedna od najskupljih. Brojne romske porodice iz Butmira negoduju zbog preseljenja u Ilijaš.

Općina Ilijaša i načelnik Nusret Mašić  među prvima su poduzeli aktivnosti i krenuli sa projektom izgradnje stanova. Obezbijeđeno je sve potrebno, a porodice odbijaju preseljenje jer se zgrada sa stanovima gradi nekoliko kilometara dalje od centra Ilijaša. Na kraju će se morati preseliti, jer u Butmiru više ne mogu ostati Preseljenje porodica neće biti pojedinačno, odnosno preseliće grupno tek nakon što budu izgrađeni svi stanovi.

Drugi problem je problem zaposlenja, kao i problem diskriminacije, kao i napuštanje ili nepohađanje osnovne škole. Neregulisana zdravstvena zaštita samo je jedan od brojnih problema s kojima se susreću Romi i romska udruženja. Neposjedovanje ličnih dokumenata (izvodi iz matičnih knjiga, lične karte, mjesto boravka)dodatno doprinosi isključivanju Roma iz društva. Taj nedostatak najviše se osjeti na uključivanju u zdravstvenu zaštitu i glasanju na izborima. Romi, faktički, nisu u stanju reći svoj poltički stav, ne mogu glasati..   
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba