Prošireni Kolegij OV Ilijaš raspravljao o zdravstvu

Uslugama koje pruža Dom zdravlja u Ilijašu nezadovoljni su i stanovnici i lokalna vlast. Godinama se problemi samo nagomilavaju, a nijedan se ne rješava. Nema dovoljno ljekara, a i materijalno-tehnički uslovi su nezadovoljavajući. O problemima u oblasti zdravstva s kojima se stanovništvo Ilijaša godinama muči,raspravljalo se danas na sjednici proširenog Kolegija Općinskog vijeća.Doneseni su konkretni zaključci i mjere koje treba poduzeti.

Nešto više o samoj sjednici rekla nam je Sanja Jurić- Zagorac, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti u Općini Ilijaš: "U ovoj oblasti postoje mnogobrojni problemi, tako da ni načelnik ni predtavnici Kolegija Općinskog vijeća nisu zadovoljni. Na današnjoj sjednici zaključeno je da je stanje alarmantno i načelnik bi se na sljedećoj sjednici Skupštine KS trebao obratiti i upoznati poslanike sa problematikom kako bi imali više razumijevanja kada se bude usvajao budžet i odobravala sredstva."

Općina svojim sredstvima ne može ništa riješiti stoga je neophodna pomoć Ministarsva zdravstva kantona Sarajevo. Ministri mjesecima obećavaju pomoć, ali do realizacije nikada ne dolazi.

Građani se još pate u čekaonicama, većina specijalističkih usluga ostavruje se u Domu zdravlja Vogošća ili u Sarajevu. To je izuzetan udar na oslabljeni kućni budžet građana. Sanitetsko vozilo ne zadovoljava osnovne tehničke uslove

Također, Dom zdravlja u Ilijašu još nema direktora nego vršioca dužnosti, pa i to, naglešeno je, na sjednici onemogućava pravo poboljšanje i bilo kakav napredak.

Ambulante porodične medicine u Podlugovima i Mrakovu tek trabaju početi sa radom iako je obećano da će početi u martu i aprilu. Za sve je kriv novac.

U sljedeće tri godine Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo trebaju obezbjediti 300.000 KM za dovođenje u funkciju Doma zdravlja i unaprešđenje postejećih uslova rada.

 

Međutim, sastanak će sačekati da se predstavnici Ministarstva zdravstva vrate sa svojih godišnjih odmora.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba