Predstavnici Kantona Sarajevo obišli općinu Ilijaš -Ilijaš je postao veliko gradilište

naslovnahsministriOpćinu Ilijaš danas su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje nauku i mlade Elvir Kavazović i ministar finansija  KS Jasmin Halebić , domaćin je bio načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima. Razlog ove radne posjete jeste da se predstavnici Vlade KS  upoznaju sa dinamikom radova koji se izvode na objektu i vanjskom uređenju JU OŠ “Hašim Spahić “ , te rekonstrukciji regionalnog puta R 445 Semizovac –Visoko. Zajedno su obišli objekat OŠ “Hašim Spahić “.

Minstar Kavazović je veoma zadovoljan dinamikom radova “Na području općine Ilijaš trenutno radimo dvije škole to su osnovne škole “Srednje “i “Hašim Spahić” . Dugo su ove škole čekale na renoviranje iz razloga jer je rađena škola u Starom Ilijašu pa su sredstva uglavnom ulagana u  tu školu , ali došlo je   vrijeme da počnemo sa realizacijom projekta  energetske efikasnosti tako da će pomenute škole dobiti potuno novi izgled “.-kazao je ministar Kavazović .skolarad

 

Najbolja investicija je  ulagati  u  obrazovanje kazao je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić “Mi u lokalnoj zajednici smo definisali obrazovanje kao jedan od prioriteta , poslije  otvaranja osnovne škole u Starom Ilijašu , u svoje programe smo uvrstili i ostale škole , u završnoj fazi realizacije su radovi u OŠ “Srednje” i OŠ” Hašim Spahić “. Radi se o značajnoj investiciji , ulaganja su preko million maraka u koji se finansijski  uključila  i Općina Ilijaš a napravili smo zaista jedan ugodan ambijent za sve učenike. “

Vidno raspoložen i zadovoljan direktor OŠ “Hašim Spahić “ Mirsad Kustura je kazao “Kada je u pitanju ova osnovna škola urađena su četiri velika projekta a to je  promjena vanjske stolarije  ,termofasada  ,renoviranje podstanice kao i uređenje školskog dvorišta.  Zahvaljujem se općinskom načelniku i predstavnicima Vlade  KS što su pomogli realizaciji ovog značajnog projekta, poslije 20 godina imamo potpuno novi izgled škole “.

Uložena investicija po elaboratu će za nekih devet godina biti vraćena.Za vanjsko uređenje objekta OŠ “Hašim Spahić” iz Budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 86.136,29 KM. Predstavnici Kantona sa općinskim zvaničnicima su obišli i dionicu regionalnog  puta R 445 Semiozovac –Visoko  na kojem se trenutno radi rekonstrukcija što predstavlja najznačajniji infrastrukturni projekat na području općine Ilijaš .

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin  Konaković je kazao da su prigradske općine bile  zanemarene kada je u pitanju raspodjela budžetskih sredstava , ali da se u zadnje vrijeme situacija mijenja.

Ova dionica regionalnog  puta puno  je istrpila  kada je Sarajevo dobilo autoput . Trenutno se radi rekonstrukcija  na tri dionice regionalnog puta ,   Vlada je dala veći značaj prigradskim općinama . Ilijaš je postao jedno gradilište koji bi trebao da poboljša uslove života i rada stanovnicima ove općine. Zapošljavanje je jedan od prioriteta, vrlo je bitno da ljudi koji žive u ovim dijelovima imaju iste uslove zapošljavanja kao i u Sarajevu. “DSCF6414

Rekonstrukcija regionalnog puta R 445 je strateški  projekat čija realizacija će koštati oko pet miliona maraka. Po riječima načelnika Fazlića ove godine će biti uloženo oko 1.500.000,00 KM , na dionicama Malešići ,   dionici prelaza Alića rampa, koja predstavlja  najznačaniji dio iz sigurnosnog aspekta, dionici puta u Lješevu   i raskršće u Podlugovima. Kroz realizaciju ovog projekta dobit ćemo kvalitetnu putnu komunikaciju. Implementaor projekata je Direkcija za ceste KS , a završetak radova je planiran za kraj oktobra.

Piše: Aida Muratović

 

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba