Održana tematska sjednica o elektrosnabdijevanju

tematska2Na tematskoj sjednici održanoj danas, OV Ilijaš je raspravljalo o problemu elektrosnabdijevanja na području ove općine. Sjednica je došla kao posljedica činjenice da je tokom 2013. godine zbog krađe elektrokabla Ilijaš bez električne energije ostajao dvadeset i pet puta. Od načelnika Pete PU Ilijaš Idriza Efendića vijećnici su dobili podatak da je od tih 25 krađa trinaest krađa izvršeno na području općine Novi Grad, devet na teritoriji Ilijaša i tri na području Ilidžanske općine. Svaki put bez struje je ostajao grad Ilijaš sa okolinom. Efendić je istakao da je u cilju otkrivanja počinilaca provedeno niz aktivnosti koje su davale rezultate ali zasad nema dokaza protiv počinilaca, te da policajci nemaju kapaciteta da non stop pokrivaju dalekovod dug sedam kilometara. Šokantan podatak iznio je i tehnički direktor “Elektrodistribucije” Sarajevo Alaudin Alihodžić koji je rekao da je ovo javno preduzeće zbog krađa kabla pretrpjelo štetu između 550 i 600 hiljada KM.

Vijećnici nisu bili zadovoljni odgovorima dobijenim od predstavnika policije i “Elektrodistribucije” ističući da ih ne zanimaju njihove međusobne optužbe i prebacivanje krivice, već interes građana i privrede koji su zbog ovoga do sada pretrpjeli štetu koja je odavno premašila milionski iznos.

 

- Problem Ilijaša nije samo otuđenje kabla već i nedovoljne količine električne energije koje se isporučuju u grad, zbog čega je veoma teško planirati značajnije privredne aktivnosti – kaže ilijaški načelnik Akif Fazlić koji dodaje da je apsurdno da u Ilijaš ulaze dva dalekovoda – iz pravca Kaknja i Jablanice, a da ovoj općini nedostaje struje. Zbog toga je Ministarstvo za energetiku, industriju i rudarstvo obećalo da će odmah nakon zaživljavanja Elektroprenosa BiH u vrhu prioriteta biti 110 KW trafo u krugu Željezare Ilijaš. I Elektrodistribucija Sarajevo je obećala da će uspostaviti srednjenaponsku mrežu iz pravca Vogošće, te da će na vodu iz pravca Rajlovca, na kojem se vrši krađa kabla, umjesto bakarne staviti aluminijsku žicu, čime će ovaj vod za lopove učiniti “manje atraktivnim”.

Na kraju je OV Ilijaš donijelo četiri zaključka kojim se od Elektroprenosa BiH traži hitno reagovanje po pitanju izgradnje 110 KW trafoa u Ilijašu, da se obezbijedi kontinuirano snabdijevanje Ilijaša električnom energijom, da se u istragu o krađi kabla uključe i Federalni MUP i SIPA, te da nadležne inspekcije na nivou Kantona i Federacije izvrše pojačanu kontrolu svih firmi koje se bave otkupom otpada i sirovina na području Federacije BiH.

Samo nekoliko sati prije održavanja ove tematske sjednice, Ilijaš je ponovo ostao bez električne energije zbog krađe kabla na području Bioče kod Ilijaša. Tom prilikom odneseno je oko 200 metara bakarnog kabla. Zanimljivo je da je ovaj put Ilijaš bez struje bio samo nekoliko minuta jer je napajanje obezbijeđeno sa dalekovoda iz pravca Breze. Po tom saznanju ilijaški vijećnici su pitali kako se dosad nije reagovalo na isti način, a ne da se dozvoljavalo da Ilijaš bez struje bude i po deset sati. To je bio razlog da neki vijećnici za problem u elektrosnabdijevanju koje Ilijaš ima optuže direktno “Elektroprivredu”.

Izvor : Radio Ilijaš

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba