Održana Svečana akademija povodom 28. godišnjice osnivanja 126. brigade Ilijaš

Na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, 01. jula 2021. godine održana je Svečana akademija povodom 28. godišnjice osnivanja 126. ilijaške brigade. Organizator je Udruženje boraca 126. brigade koje baštini i čuva tradiciju ove jedinice koja je u toku agresije na Republiku BiH, dala svoj puni doprinos prilikom odbrane BiH, njenih stanovnika, tekovina civilizacije i ljudskog dostojanstva.

akademija

Predsjednik Udruženja Bego Durić, penzionisani brigadir Armije RBiH kazao je nešto o samom nastanku ove herojske brigade.

"Prvo je bilo sedam odreda, nakon toga četiri bataljona sa prištapskim jedinicama, brigadu su ravnopravno činili borci iz Ilijaša i Vogošće i dali svoj doprinos borbi.Imala je ispresjecanu zonu odgovornosti na četiri dijela: Popovići i Salkanov han, strateški pravac plato Čemerske planine gdje je bilo najviše jedinica, treća zona Kamenica- Crna Rijeka, te četvrta Štojna odnosno Salikovac. Pridruživale su se na našim linijama mnoge jedinice korpusa Armije RBiH braneći plato Čemerske planine,  za koji tada nismo ni znali koliko je važan, braneći Sarajevo i BiH", podsjetio je Durić.

durak

U svom obraćanju, prvi komandant Brigade Enes Durak prisjetio se teškog stanja u kojem su često bili njegovi vojnici u tim teškim ratnim vremenima, a ipak su bez pogovora izvršavali sve zadatke.

"Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“, rekao je prvi komadant 126 Ilijaške brigade Enes Durak.

O važnosti sjećanja na naše najhrabrije sinove govorila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

"Izuzetno je važno da imamo ovakve događaje i da organizatori šalju snažne poruke da je i nakon 28 godina njihova borba i njihove bitke čist obraz svih nas  u općini Ilijaš. Posebno se zahvaljujem porodicama šehida i poginulih boracakoji su dali svoje živote pod zastavom ove brigade i čestitam svim borcima 126. brdske brigade", navela je Omerović kazavši da će Općinsko vijeće podržati projekte od neprocjenjive važnosti koje Udruženje priprema,a odnose se na izdavanje Monografije 126. Brigade, otvaranje Spomen sobe, kao i memorijalnog centra, te je pozvala i više nivoe vlasti da podrže aktivnosti vezane za realizaciju projekata kako bi se sjećanja i uloga boraca i 126. brigade trajno dokumentovala.

alma

Prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

"Da nije bilo boraca kao što su pripadnici ove brigade, ne bi bilo ni Sarajeva ni nas, jer su držali veliku zonu odgovornosti i herojskom borbom pomogli odbrani grada. Važno je na ovim manifestacijama  njegovati kulturu sjećanja, isticati naše heroje, ratne vojne invalide i sve borce, kako nam se historija ne bi ponovila. Pokušat ćemo u narednom periodu popraviti položaj boračke populacije, kojom narod treba da se ponosi", naveo je ministar Osmanović obećavši podršku svim projektima koje u planu ima Udruženje 126. Ilijaške brigade.

Poruku o važnosti njegovanja sjećanja na herojsku borbu i značaj 126. Ilijaške brigade uputio je i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Vogošča Alija Gluhović.

akademija2

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Mujo Mešetović i Meho Tabaković, kao i učenici Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Emina Pušina i Sendin Pašović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba