Održana sedma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Sedma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka, a vijećnici su odlučivali o 13 tačaka dnevnog reda. Sjednicu su vodili predsjedavajuća OV Alma Omerović i dopredsjedavajući Akif Bešlija.

DSC 0885

Na ovoj sjednici vijećnici su uputili brojna pitanja i inicijative, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju stanovnici općine Ilijaš i nastojeći u saradnji sa lokalnom vlašću pronaći i predložiti adekvatna rješenja.

Inicijativa, koju je pokrenuo vijećnik Halid Dizdarević, pretvorena je u zaključak koji su vijećnici podržali, a odnosi se na rješavanje statusa pulmologa u Domu zdravlja Ilijaš.

Pod tačkom 3. i 4. razmatran je Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” za 2020. godinu i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Plan rada Javne ustanove “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” za 2021. godinu.“

Nakon pitanja i diskusija o ovom Izvještaju, vijećnici su uputili brojne primjedbe i zamjerke na odgovore i izvještaj, ocijenili izvještaj nepotpunim, te izvještaj nije dobio vijećničku podršku uz većinu suzdržanih glasova. Nakon toga ni Plan rada Ustanove nije dobio potrebnu podršku.

Vijećnici su na ovoj sjednici odlučivali o Prijedlogu Odluke o raspisivanju općinskog referenduma, koji se odnosi na izbore u mjesnim zajednicama. Referendumsko pitanje glasi: „Da li podržavate da se ponište postojeći općinski akti vezani za mjesne zajednice, da se raspuste aktuelni savjeti mjesnih zajednica, izrade općinski propisi i akti za uspostavu demokratskog i zakonitog procesa izbora u savjetima mjesnih zajednica uz reformu mjesnih zajednica sa prilagođenim brojem mjesnih zajednica?“ Ovaj Prijedlog nije dobio podršku. U sklopu ove tačke usvojen je zaključak da se izvrši analiza i uspostavl funkcionisanje i organizacija MZ na području općine Ilijaš, kao i da se zadužuju Kolegij Općinskog vijeća da u roku od tri mjeseca započne aktivnosti o ovom pitanju.

DSC 0889

U nastavku sjednice uslijedila je rasprava o Prijedlogu Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti kojim se utvrđuje javni interes za izvođenje radova na proširenju sistema vodosnabdijevanja sa izvorišta „Jazići“ na lokalitetu Kamenica. Prijedlog je dobio potrebnu većinu glasova. Vijećnici su podržali i Odluku kojom se utvrđuje da je od javnog interesa izvođenje radova na izgradnji filter postrojenje za prečišćavanje pitke vode sa izvorišta „Zajazine“ na lokalitetu naselja Kamenica, te da se u tu svrhu može pristupiti eksproprijaciji dijela zemljišta. Usvojen je i Prijedlog Odluke o prestanku važenja Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje i potpisivanje Aneksa ugovora o prodaji, broj: 01/1-02-222-9/16 od 28.01.2016. godine, Prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta k.č.br.965/8 K.O. Ilijaš Grad te Prijedlozi Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti, broj: 04-31-853/05 i broj: 06/1-27-991/21.

Na kraju sjednice prezentirana je Informacija o stanju iz oblasti socijalne zaštite na području općine Ilijaš za 2020. godinu, koju su vijećnici,nakon pitanja i diskusije, primili k znanju.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba