Obilježena dječija nedjelja u Ilijašu

Danas je na platou KSC  održana manifestacija „Dječija nedjelja“ u organizaciji JU „Djeca Sarajeva“  Vrtića „Ilijaš“ .Moto ove manifestacije bio je „Djeca prije svega“.  Učešće na manifestaciji uzela je i Niža muzička škola „Novo Sarajevo“, O.Š.“Hašim Spahić“, O.Š.“Podlugovi“, a putem Radio Ilijaša  pozvana su bila i sva ostala djeca koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem.Uz druženje, muziku i ples, djeca vrtićkog uzrasta takmičila su se i u atraktivnim i zabavnim dječijim igrama bez granica. Djeci su se obratili i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Arzija  Mahmutović i načelnik općine Ilijaš Nusret Mašić koji je bio i pokrovitelj ove manifestacije.

Program obilježavanja Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo rađen je u skladu s programom u Federaciji BiH. U manifestaciji učestvuju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i JU Djeca Sarajeva, Humanitarna organizacija za zaštitu i ostvarivanje prava djece “Naša djeca“, JU Centar za kulturu Sarajevo, Društveni centar “Hermann Gmeiner“, SOS Dječije selo i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, kazala je jučer ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić.

U okviru Dječije nedjelje organizovana  su druženja djece, programi edukativnog i humanog i sportskog  karaktera u cijelom KS. Aktivnosti u toku Dječije nedjelje su prilika da se sagledaju rezultati u dosadašnjoj brizi društva za djecu, da se pokrenu nove aktivnosti u korist i za dobrobit djece.

Kako je izjavila direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović, svaki od 27 vrtića ove ustanove imaće svoje aktivnosti tokom ove sedmice. Program predviđa posjetu Dječijem domu Bjelave, slijepima i starijim licima, Pedijatriji KC  Koševo

“Među najvažnijima je okrugli sto o sprečavanju nasilja nad djecom, u svakom obdaništu biće organizovane i radionice za roditelje o brizi prema djetetu, načinu ishrane, odgoju djece sa posebnim potrebama i mnogim drugim stvarima“, naglasila je Mahmutović, te dodala da će se u petak upriličiti promocija prirodne ishrane, tačnije ukazaće se na to da je dojenje najbolji vid ishrane djece.

Kanton Sarajevo ulaže ogromne napore u zadovoljavanju potreba i prava djece. Prosječno mjesečno pravo na dječiji dodatak koristi 32.118 djece u iznosu od 32 ili 49,50 KM, što mjesečno iznosi 1.288.684 marke.

Zdravstvenu zaštitu prosječno mjesečno koristi 902 djece korisnika dječijeg dodatka, što iznosi 18.028 maraka u mjesecu, a subvenciju obdaništa 214 djece predškolskog uzrasta, što je 23.527 KM u jednom mjesecu. Prosječno se u jednom mjesecu izdvaja 2.765.301 KM za zaštitu porodice s djecom.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba