• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Projekat rekonstrukcije filter postrojenja vodovoda Sokolina Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 14 Ruj 2018 12:31

sokolina3U toku je rekonstrukcije filter postrojenja vodovoda na izvorištu Sokolina u Srednjem. Za finansiranje ovog projekta Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo su osigurali 511.518,65 KM.

"Nakon što smo u prošloj godini uspješno realizovali veliki projekat rekonstrukcije filterskog postrojenja na centralnom vodovodu u Ilijašu ove godine se ušlo u izgradnju filterskog postrojenja", kazala je Belma Zukić, direktorica Vodostana Ilijaš.

Na bazi postojećih podataka o izdašnosti vrela projektovan je kapacitet postrojenja od 15 litara u sekundi, sa tehnološkim rješenjem koji omogućava dogradnju objekta sa dodatnim filterskim modulom. Na istom slivnom području nalazi se još nekaptiranih vrela, kao što su naprimjer Perila koji mogu biti predmet istraživanja i korištenja u budućnosti u svrhu dobijanja dodatnih količina vode.

"Riječ je o veoma značajnom projektu čijom se izgradnjom rješava problem mutnoće vode, a koja se javlja nakon obilnih padavina jer se pozicija kaptaže nalazi uz potok Raču. Također, uz užu zaštitnu zonu vrela lociran je makadamski šumski put, te se na istom području vrši eksploatacija šume što su sve faktori koji nepovoljno utiču na kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode. Izgradnjom postrojenja stvaraju se pretpostavke za kontinuiranu isporuku zdravstveno ispravne vodu bez obzira na vremenske uslove i već spomenute nepovoljne utjecaje na izvorište", naglasila je Zukić.

Izvođač radova je firma "Mibral" d.o.o. Sarajevo, a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 
U toku gradnja i sanacija spomen – obilježja u Dragoradima, Ljubini i Gornjim Čevljanovićima Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 13 Ruj 2018 13:25

spomen obiljezje dragoradiU toku je izgradnja spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima u Dragoradima. Za finansiranje ovog projekta Općina Ilijaš izdvojila je 32.965,52 KM.

Betonski radovi privode se kraju, urađena je armirano – betonska podloga i stubovi. Naredna faza su krovopokrivački radovi, a potom pločanje platoa i ispis imena šehida i poginulih boraca na ploče. Za kraj ostaju hortikulturni radovi i postavljanje ograde oko spomen – obilježja.

Idejni projekat spomen – obilježja uradila je firma "Holding GPB" d.o.o. iz Visokog. Izvođač radova je "GH" d.o.o. Sarajevo – Ljubima, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

Rok za izvođenje radova je 60 dana, a predstavnik firme "GH" Sead Grbo kaže da se završetak radova može očekivati 1. novembra.

Oblik spomen – obilježja nalikuje turbetu, a na njemu će biti ispisana imena 61 šehida i poginulog borca sa područja MZ Dragorada koji su poginuli u proteklom ratu.

spomen obiljezje crni labudovi ljubinaNijaz Medić, predsjednik Inicijativnog odbora za gradnju spomen – obilježja u Dragoradima kaže da se ideja javila 2015. godine.

"Organizovao sam Inicijativni odbor kojeg sačinjavaju stanovnici MZ Dragordi, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobilisani borci i invalidi. Od porodica smo tražili saglasnost za lokaciju koju smo odabrali za izgradnju spomen - obilježja, a to je Durića raskršće, te podatke njihovih poginulih.

Durića raskršće za stanovnike MZ Dragorada ima veliki značaj. Svaki od poginulih čija imena će se naći na spomen – obilježju u jednom momentu su hodili raskršćem, kretali na obrazovanje i posao. Ne mogu dočekati otvorenje pa da na ovom mjestu pričamo o borbi ljudi čija imena će se naći na ploči spomen – obilježja, te da taj datum uvedemo u redovan kalendar obilježavanja", kazao je Medić.

U toku su radovi i na izgradnji spomen – obilježja šehidim i poginulim borcima jedinice Crni labudovi u mjestu Ljubina. Vrijednost projekta je 12.3666,90 KM, a finansira se iz Budžeta Općine Ilijaš.

Na spomen – obilježju će se naći imena 25 pripadnika jedinice Crnih labudova koji su poginuli na ilijaškom ratištu, od čega njih 13 pod Lipom, u neposrednoj blizini spomenika, pet poginulih na Nabožiću, pet na Nišićima i dva na Okruglici.

Izvođač radova je firma "GH" d.o.o. Sarajevo – Ljubina, a završetak spoemen obiljezje gornji cevljanoviciradova na spomen – obilježju planiran je 1. oktobra.

"Plato na kojem će se nalaziti spomen – obilježje i pristupna staza su izbetonirani. Naredni korak je popločavanje pristupne staze i platoa, te izgradnja spomen – obilježja. Moram napomenuti da je izgled spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima jedinice Crni labudovi jednoobrazan u svim dijelovima BiH, pa će to biti slučaj i sa ovim u Ljubini", rekao je Sead Grbo, predstavnik firme "GH".

Završen je i projekat sanacije spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima 1992 – 1995 na Gornjim Čevljanovićima. Vrijednost sanacije iznosi 2.180,00 KM, a sredstva je osigurala Općina Ilijaš.

U istom kompleksu se nalazi i spomenik poginulim borcima NOR-a 1941 – 1945. Za njegovu sanaciju Općina je izdvojila 1.160,00 KM. Ukupna vrijednost obje sanacije iznosi 3.340,00 KM. Izvođač je firma "GH".

 
U toku izgradnja novog mosta na rijeci Ljubini Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 13 Ruj 2018 13:20

ljubina most sanacijaProjekat sanacije mosta preko rijeke Ljubine na magistralnoj cesti M-18.0 je projekat čiji je investitor JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo. Izvođenje radova na ovom projektu dodijeljeno je kompaniji Hering d.d. Široki Brijeg, dok usluge nadzora izgradnje vrši Divel d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovorenih radova je 330.000,00 KM, a rok izvođenja je tri mjeseca.

–Kada je riječ o tehničkom opisu radova, na osnovu baze podataka iz 1998. i 2004. god., Izvještaja o ispitivanju kvaliteta ugrađenog materijala, kao i na temelju detaljnog stručnog pregleda projektanata sanacije, postojeći most je rangiran kao „znatnije oštećen objekat“. Nakon pregleda stručnjaka Investitora, JP Ceste Federacije BiH, konstatovano je da je stanje rasponske konstrukcije (ploče mosta) takvo da nikakva sanacija ne bi dala željene rezultate te da se ista mora ukloniti i zamijeniti novom. U toku izvođenja uvidjelo se da i stubovi mosta nemaju dovoljnu nosivost pa je odlučeno da se napravi potpuno novi most na istoj lokaciji, kazali su iz JP Ceste FBiH.

Izvor: radioilijas.ba

 
OIK Ilijaš: U subotu – 15.09.2018. obuka za biračke odbore Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 13 Ruj 2018 06:20

IzboriOpćinska izborna komisija Ilijaš obavještava da će obuka za sve imenovane predsjednike i članove biračkih odbora za izbornu jedinicu 118A - Ilijaš biti održana u subotu, 15. septembra 2018. godine, sa početkom u 16:30 sati u kino sali „KSC i Radio Ilijaš“, u ulici Hašima Spahića br. 23.

Poslije obuke OIK Ilijaš će obaviti testiranje učesnika u obuci, o tačnom terminu testiranja učesnici će biti obaviješteni na obuci.

 

Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora

Odluka o određivanju biračkih mjesta

 
Potpisan Ugovor za uređenje terena Gradskog stadiona u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Ruj 2018 10:51

ugovor gradski stadion 1U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na uređenju terena Gradskog stadiona u Ilijašu.

Vrijednost ugovorenih radova je 91.615,39 KM. Planirana je sanacija travnjaka na glavnom i pomoćnom terenu, nabavka novog mobilijara – golova i kućica za rezervne igrače i delegate, te dogradnja sistema navodnjavanja terena.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, predsjednik Upravnog odbora NK Ilijaš Amar Dovadžija, te predstavnik firme Mildabo Milovan Knežević.

Načelnik Fazlić je istakao je značaj ovog projekta, prvenstveno za sportiste i nogometaše općine Ilijaš.

„Nakon što su provodene sve procedure po Zakonu o javnim nabakvama danas potpisujemo Ugovor sa izvođačem radova. Projekat se finansira iz Budžeta KS i Općine Ilijaš. U ngometnom klubu Ilijaš očekivali su završetak radova do početka ove sezone, ali zbog objektivnih razloga tek sada ulazimo u realizaciju. Projekat je od koristi našim sportistima i nogometašima, jer će im omogučiti normalne uslove za rad", kazao je Fazlić.

Amar Dovadžija, predsjednik Upravnog odbora NK Ilijaš, iskazao je svoje zadovoljstvo zbog projekta koji će se realizirati, te naveo da će se nakon uređenja terena Gradskog stadiona u Ilijašu stvoriti uslovi za bolji rad i time privuči djeca sa područja općine Ilijaš, ali i susjednih općina.

„Ovaj projekat je zaista od velikog značaja za NK Ilijaš, ali i za druge dvije škole fudbala čiji polaznici treniraju na Gradskom stadionu u Ilijašu. Tri škole fudbala broje oko 300 dječaka i bio nam je cilj da ugovor gradski stadion 2okupimo što više djece kada smo preuzeli NK Ilijaš. Ovom prilikom želim se zahvaliti Općini Ilijaš i Vladi KS na izdvojenim sredstvima. Smatram da će se nakon uređenja terena Gradskog stadiona stvoriti uslovi za bolji rad, a time bismo privukli ne samo djecu sa područja općine Ilijaš, nego i susjednih općina. NK Ilijaš trenutno se takmiči u Drugoj lige FBiH Centar. Od ove sezone prvi put u historiji NK Ilijaš kadetska i juniorska selekcija igraju drugi rang takmičenja u BiH“, naglasio je Dovadžija.

Izvođač radova na uređenju stadiona je firma Mildabo d.o.o. iz Banja Luke, a rok za izvođenje radova je 45 dana. Stručni nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Milovan Knežević, vlasnik firme Mildabo koja je specijalizovana za izgradnju i rekonstrukciju sportskih terena, rekao je da će nastojati projekat realizirati u predviđenom roku i u zadovoljavajućem kvalitetu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas295
mod_vvisit_counterJuče2167
mod_vvisit_counterOva sedmica8350
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24464