• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Istražni radovi za dodatno vodosnadbijevanje dali prve rezultate Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 15 Pro 2017 12:58

VodaMisocaU cilju obezbjeđenja dodatnih količina vode za potrebe vodosnadbijevanja Općine Ilijaš pokrenula je određene aktivnosti kojima su obuhvaćena detaljna hidrogeološka istraživanja podzemnih voda na lokalitetu Gornje Misoče.

Istraživanja su provedena u tri faze. Prva faza je omogućila pripremu osnovnih podloga i podataka za izradu geološke i hidrogeološke karte.

U drugoj fazi utvrđen je projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja, pri čemu su izdvojena dva perspektivna područja.

U trećoj fazi na jednoj od dvije izdvojene perspektivne lokacije u protekla dva mjeseca vršeni su istražni radovi koji su dali prve rezultate.

U narednom periodu, po okončanju istražnih radova, raspolagat ćemo sa više informacija u pogledu količine i kvalitete vode.

Izvođač radova je firma Geoservis d.o.o. Živinice.

Pripremila: Nermina Avdukić 

 
Općina Ilijaš na Sajmu privrede i poljoprivrede u Skenderiji Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 15 Pro 2017 10:08

SajamPrivredeSkenderijaU sarajevskom Centru Skenderija od 14. do 16. decembra 2017. godine održava se Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2017, koji je okupio 212 izlagača iz cijele BiH.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je štand Općine Ilijaš, te izlagače i privrednike sa područja općine Ilijaš.

Za potrebe svojih proizvođača Općina Ilijaš zakupila je prosotor u Skenderiji, tako da izlagači besplatno izlažu proizvode.

Općinu Ilijaš na sajamu predstavlja sedam izlagača:

Halilović d.o.o., firma koja se bavi organskom proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, eteričnih ulja, dekorativnih predmeta sačinjenih od ljekovitog i aromatičnog bilja; Ezio inox d.o.o., firma za proizvodnju inox posuda za skladištenje tekućih namirnica; Arhaz d.o.o., proizvodnja i prerada voća; Domaća radinost "Mnogo dobro", proizvodnja krema i sapuna; "FH Princess Trade" d.o.o., proizvodnja, prerada, konzerviranje voća i povrća; Domaća radinost "Kovač", proizvodnja kožne galanterije (kaiševi, torbe, novčanici, futrole za mobitele i tablete) i Udruženje žena "Zlatne ruke", koje na sajmu izlažu ručne radove.

"Općina izdvaja sredstva za poticaje poljoprivrednim proizvođačim, a ovaj angažman je još jedan doprinos tome. Prilika je ovo da se građani Sarajeva upoznaju sa poljoprivrednim proizvodima sa područja naše općine. Sarajevo je veliki potrošački centar tako da poljoprivredni proizvođači imaju priliku da lako plasiraju svoje proizvode", kazala je Merima Osmanović, pomoćnica načelnika za privredu i finansije.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS, a partneri Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Sajam se održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH.

U okviru stručno-edukativnog programa sajma bit će govora o tradicionalnoj hrani i turizmu, s posebnim osvrtom na proizvodnju sireva i valorizaciju tipičnih bh. proizvoda. Također, bit će govora o uslovima, obavezama i perspektivama izvoza namirnica životinjskog porijekla iz BiH.

Više inovativnih sadržaja u okviru sajamske manifestacije predstavit će preduzetnički i edukativni centar Networks, a među njima su nove tehnologije (3D printeri) i robotika. Posebna pažnja bit će posvećena razvoju malih preduzetničkih kompanija i IT-a.

Ulaz na sajam je besplatan.

Pripremila: Nermina Avdukić

 
Javni poziv za finansiranje udruženja građana i nevladinih organizacija Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 14 Pro 2017 14:15

JavniPozivOpćina Ilijaš otvorila je 14. decembra 2017. godine Javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstava za finansiranje i sufinansiranje iz Budžeta Općine za 2018. godinu.

Pozivaju se udruženja građana i nevladine organizacije koje okupljaju boračku populaciju, udruženja iz oblasti kulture, sportska i omladinska udruženja registrovana u skladu sa važećim propisima na području općine Ilijaš da podnesu zahtjeve za finansiranje projekata.

Prijavni obrasci za prijedlog projekta nalaze se u PDF formatu na web stranice Općine Ilijaš.

Zahtjevi po javnom pozivu sa prijedlogom projekta i pratećom dokumentacijom (u zatvorenoj koverti sa naznakom oblasti projekta) mogu se podnijeti u roku od 15 dana od dana objavljivanja na općinskoj web stranici (do 29. decembra 2017. godine do 16,00 sati), a putem protokola Općine Ilijaš.

Neblagovremene i nepotpune aplikacije neće se uzeti u razmatranje.

 
Prezentacija Projekta izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti u ŠGP Gornjebosansko Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 12 Pro 2017 12:40

JavnaPrezentacijaSume 008U sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš u utorak, 12. decembra 2017. godine, održana je prezentacija Projekta izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti u šumsko-gospodarskom području Gornjebosansko.

Projekat organizira i finansira Fedralno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Prezentator projekta bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume i Muhamed Bajrić docent na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Projektom je prvenstveno obuhvećeno izdvajanje šuma visoke zaštitne vrijednosti.

Šumsko-gospodarsko područje Gornjobosansko najvećim dijelom se nalazi na području općine Ilijaš. Projektom su načelno identifikovane šume visoke zaštitne vrijednosti na području kanjona rijeke Ljubine i Misoče, te Draževići, Sokolina i Tukovi.

"Sve šume su zaštitne prije svega, međutim svaka pored toga što nosi prefiks zaštitna ima i primarnu funkciju proizvodnje drveta. Moderno i tradicionalno šumarstvo ne pridaje važnost samo proizvodnji drveta, koji je jedan od osnovnih parametara šume, nego prije svega šumu vrjednuje i sa drugih vrlo bitnih funkcija kao što su okolinske, ekološke i socijalne. Upravo u tom smislu ovaj projekat i predstavlja prepoznavanje i izdvajanje pojednih dijelova šuma kojima će se pored osnovnih funkcija unaprijediti i održavanje ostalih funkcija koje su interesantne za širu društvenu zajednicu", kazao je Samir Omerović.

Kako bi se šuma proglasila za visokozaštitnu potrebno je utvrditi nekoliko kriterija, prvi korak je identifikacija, potom predprocjena, procjena i konačno izdvajanje gdje se propisuju mjere gospodarenje i monitoring.

JavnaPrezentacijaSume 005"Šuma u kanjonu rijeke Ljubine je izdvojena kao protiverozivna šuma. No, u predprocijeni je eliminisana iz razloga što je u potpunosti minirana, te je onemogućen proces gospodarnja nad njom. Šume u kanjonu rijeke Misoče su ujedno i vodozaštitna zona, ali i tu postoji problem jer je značajan dio terena pod minama. Na području Sokoline nije bilo nikakvih problema.

Na lokalitetu Tukovi je riječ o tisovoj šumi, a tisa se nalazi na crvenoj listi, odnosno na zvaničnom spisku rijetkih i ugroženih vrsta. Izvrešno je njeno identifikovanje i izdvajanje. Sve procijene su rađene u državnim šumama, jer je nemoguće privatnim licima reći ili narediti kako da gospodare šumom", rekao je Muhamed Bajrić.

Jedan od elemenata za izdvajanje šuma visoke vrijednosti jeste i parcipativno učešće, odnosno upoznavanje javnosti kako se postupa sa takvim šumama. Javnost mora biti upoznata i dati pristanak.

"Bez obzira što je ovo temeljno šumarski projekat i kao takavog ga razvijaju institucije šumarstva bitan je uticaj društvene zajednice. Donošenje bilo kakvih prijedloga budućih mjera gospodarenja nema svoj potpuni smisao ukoliko cjelokupuna društvena zajednica nije uključena", kazao je Omerović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica Ljubina, Srednje, Gajevi, Misoča i Mrakovo, predstavnik JKP Vodostan Ilijaš, planinarskog društva Bijambare, lovačkih društava Zec i Srednje, predstavnici Udruženja odreda izviđača Mladost Ilijaš, i predstavnici Asocijacije za mlade, ekologiju, kulturu i obrazovanje-AMEKO.

Pripremila: Nermina Avdukić

 
Javni poziv za učenike/ce – Edukacija “Pisanje CV-a i motivacionog pisma“ Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 12 Pro 2017 09:40
Carpe-DiemU okviru projekta  “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” organizuje besplatnu jednodnevnu edukaciju na temu: “Pisanje CV-a i motivacionog pisma“, koja će se održati  23.12.2017. (subota) u prostorijama MZ Mrakovo – Ilijaš, u periodu od 10:00 do 16:00 sati. 
Jedan od najvažnijih elemenata za apliciranje na radno mjesto, stipendiju, akademski program ili poslovni plan, je priprema efikasnog CV-a i motivacionog pisma . Šta napisati, kako se pripremiti, šta je popratno pismo, koja pitanja će vam postaviti i kako na njih odgovoriti, zbog čega me (ne) zovu na razgovor?
Polaznici edukacije će kroz praktičan rad i primjere imati priliku upoznati se sa temama: kako se piše CV, na šta treba obratiti pažnju prilikom razgovora za posao, kako se pripremiti, obući, šta je neverbalna komunikacija, koja pitanja se mogu očekivati na razgovoru za posao, kako aplicirati na radno mjesto i druge zanimljive teme.
Prijaviti se mogu: 
Mladi (15 – 30 godina starosti)
Studenti i srednjoškolci završnih godina
Ostali pojedinci zainteresovani za usavršavanje tehnika predstavljanja poslodavcima i  
investitorima
Prednost pri izboru imat će prijavljeni učesnici iz Mjesne zajednice Mrakovo. 
 
Učešće na radionici je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem e-maila: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , popunjavajući Obrazac za prijavu. Za odabrane učesnike obezbjeđen je prevoz do prostorija MZ Mrakovo. 
 
Rok za prijave je 21.12.2017. godine do 16:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da imate u vidu vrijeme prijave.
 
Kontakt osoba, broj telefona i e-mail:
Enisa Mešetović, tel.: 061 352 991,e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Odlukom načelnika Općine Iijaš djelimično se poništava Javni oglas objavljen 08.02.2017, a koji se odnosi na drugu poziciju
a sada Javni oglas glasi:

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas229
mod_vvisit_counterJuče1120
mod_vvisit_counterOva sedmica7649
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36538