• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 30 Kol 2017 11:50
Dannestalih1U organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš danas je obilježen Međunarodni dan nestalih na gradskom šetalištu. Građani koji su dali svoju podršku u obilježavanju ovog vrlo značajnog datuma za općinu Ilijaš mogli su vidjeti instalaciju koja je bila postavljena u gradskom šetalištu na fontani u vidu fotografija sa licima nestalih osoba, siluetom lika, te papučama koje su ostale neobuvene. Instalacija predstavlja 47 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga u našoj općini. Čak ni 25 godina poslije, odgovorni za zločine počinjene u općini Ilijaš još uvijek nisu procesuirani, a iz Udruženja porodica nestalih poručuju kako imaju nesebičnu podršku vlasti u obilježavanju ovakvih datuma, ali i u borbi za pravdom.
 
Mi smo na ovaj dan pokušali da skrenemo pažnju, najviše našim vlastima, da se u Bosni i Hercegovini jos 8.000 osoba vode kao nestali, a u Ilijašu ih je 47. Ove godine smo imali, kazala bih sreće, da nađemo posmrtne ostatke još tri osobe, kojima je dženaza klanjana 9. juna, na Dan nestalih naše općine. Nama jedinu satisfakciju u ovom trenutku borbe, daje taj pronalazak posmrtnih dannestalih2ostataka, a na ovaj način moramo podsjećati građane Ilijaša na naše nestale, i da ovo nije samo borba njihovih porodica već svih nas. Sigurna sam da naša državna vlast može riješiti sudbinu ovih ljudi. Suvišno je govoriti o tome kako je meni i ostalim majkama živjeti 25 godina sa pitanjem ”Gdje je moje dijete”. Ovom prilikom bih ponovo apelovala na naše vlasti da se potrude, sigurna sam da negdje postoje informacije o našim najmilijim, jer oni nisu tek tako nestali. Apelujem na sve da jednom stanemo u kraj ovoj agoniji, te da i za nas rat bude završen, jer za nas neće biti završen sve dok ne nađemo kosti naših najmilijih”, istakla je Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš.
 
Općinski načelnik Akif Fazlić još jednom je podsjetio na obavezu i odgovornost koju imamo prema nestalima, uputivši apel svima koji imaju bilo kakve informacije da ih obznane, jer će jedino tako pomoći porodicama, ali i žrtvama koje još uvijek traže svoj smiraj.
 
dannestalih3Ako se iko u Ilijašu bori da pokuša ovu temu stalno držati aktulenom i otvorenom, to je naše Udruženje porodica nestalih i ja čestitam predsjednici i upravnom odboru Udruženja na ovoj konstatnoj borbi za istinu i za pokušaj da konačno pronađemo naše ljude. Ovo je civilizacijski problem, neobjašnjiv razumnim ljudima, da još uvijek ima nespremnosti i neaktivnosti od strane mnogih koji mogu pomoći da se ovo riješi, čak ni 25 godina poslije. To je zaista dug period, i svako ko je iole htio pomoći pri rješavanju ovog problema, mogao je omogućiti da ovo riješimo. Pričati o satisfakciji porodica koji su na ovaj način ostali bez svojih najmilijih je zaista iluzorno, jer znamo šta bi pronalazak ostataka značio njima i svakom dostojanstvenom čovjeku. Ovaj dan nas dodatno podsjeća na tu obavezu i odgovornost, ovaj dan moram iznova sami sebi vraćati i nikada ne odustati dok se ne pronađu svi naši ljudi. U svim našim redovnim aktivnostima, ovo mora da bude jedan od prioriteta, da se borimo, i ovo je prilika da pozovem sve institucije, i državne i nevladin sektor kao i sve građane i ljude dobre volje koji mogu pomoći, da zaista svojim nekim malim doprinosom pomognu porodicama i svima nama u pronalasku tih ljudi, kako bi konačno našli svoj smiraj ali i kako bi porodice imale gdje da odu kako bi se poklonile tim ljudima”, naglasio je općinski načelnik.
 
Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, 22 godine nakon rata, traga se za više od 7.000. Proces traženja nestalih ulazi u vrlo tešku fazu. Kako vrijeme odmiče sve je teže doći do tačne i provjerene informacije o mjestima gdje bi mogli biti posmrtni ostaci. Broj i pouzdanost informacija imaju stalni trend pada i to, uz ostalo, govori da se proces traženja suočava sa poteškoćama.
 
Od ukupnog broja nestalih osoba – 34.964, kako se navodi u Centralnoj evidenciji nestalih, do danas su ekshumirani posmrtni ostaci više od 25.000. Identificirano je 23.000. Od tog broja, 14.792 posmrtna ostatka identificirana su uz pomoć DNK analize, a 8.192 klasičnom metodom odnosno metodom prepoznavanja po odjeći ili nekim predmetima koje su žrtve nosile u trenutku smrti.
 
OBAVJEŠTENJE JU Službe za zapošljavanje KS - Biro Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 30 Kol 2017 10:07
sluzbazazaposljavanjeKS-previewObavještavamo stanovnike mjesne zajednice Kamenica da će dana  04.09.2017.godine u periodu od 10h - 13h u prostorijama mjesne zajednice Kamenca „Mobilni tim“ Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo pružati usluge: 
 
1. redovnog javljanja,
2. izdavanja Uvjerenja.
 
Usluge su namijenjene za osobe koje su prijavljene u evidenciju Biroa Ilijaš a koje su: teže bolesne, teško pokretne i koje u zajedničkom domaćinstvu imaju 4 (četiri) i više nezaposlene osobe. 
 „Ostale osobe koje se vode u evidenciji Biroa Ilijaš dužne su i dalje prijavljivati se u prostorijama biroa“.
                                                                                   
 
Vlada KS osigurala 1,5 miliona KM za uređenje riječnih korita i vodotoka Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 29 Kol 2017 16:01

eeeeee-340x160Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnici općina Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća i Ilijaš Senaid Memić, Hamdo Ejubović, Ibro Berilo, Edin Smajić i Akif Fazlić potpisali su danas sporazume kojima će se omogućiti sufinansiranje realizacije osam projekata iz "Programa uređenja riječnih korita i zaštite od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2017. godinu". Kako je istaknuto, za 12 projekata koji će se realizovati kroz ovaj program Vlada KS je izdvojilo 1.500.000 KM.

Ministar Šabić je istakao da Ministarstvo svake godine ulaže u slične programe uređenja obala vodotoka, kao i da su prioritet one kod kojih postoji opasnost od poplava. Za regulaciju korita rijeke Zujevine u centru Hadžića izdvojeno je 140.000 KM što će prema riječima načelnika ove općine Ejubovića omogućiti nastavak dosadašnjih aktivnosti koje se provede na njenom čišćenju.

Načelnik Fazlić je naveo kako je za regulaciju rijeke Misoče u naselju Mlini i Donja Misoča osigurano 190.000 KM, te se nada da će do kraja ove godine biti riješeni svi urgentni problemi s kojima se ova općina susreće. Na području općine Trnovo za uređenje II faze korita Bijele rijeke u naselju Bare, te za hitne intervencije koje uključuju čišćenje bujičnih vodotoka: Krsinje,Tušiočkog potoka, Crne rijeke, Presjenice, Tovarničkog potoka i Potoka Vrela izdvojeno 100.000 KM.

 Za nastavak radova u općini Vogošća na regulaciji rijeke Ljubine kod Osnovne škole "Porodice ef. Ramić" obezbjeđeno je 140.000 KM, dok je za prvu fazu regulacije rijeka Jošanice osigurano100.000 KM.

Sredstva u iznosu od 140.000 KM namijenjena su za regulaciju rijeke Dobrinje u Mjesnoj Zajednici Stup II na području Općine Ilidža. "Realizacijom i ovih projekata iz namjenskih sredstava, odnosno vodnih naknada, nastaviće se sa kontinuiranom zaštitom i uređenjem riječnih korita na području općina", poručio je ministar Šabić.

 

 

 
U Lješevu počela podjela kanti za reciklažni otpad Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 29 Kol 2017 11:31

kante2KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa radnom jedinicom Ilijaš, počelo je podjelu kanti za reciklažni otpad, na području mjesne zajednica Lješevo. Naime, za 400 domaćinstava će biti podijeljene po dvije kante. ŽUTA KANTA za reciklažni otpad i  CRNA KANTA za ostali otpad. Podjela istih, počela je 28.08.2017. godine i trajat će do 11.09.2017. godine. Realizaciji projekta na terenu prisustvuje Adnan Šaćirović stručni saradnik za edukaciju o postupanju sa otpadom i Alan Šerak, rukovodilac  radne jedinice Ilijaš KJKP „RAD“.

„KJKP „RAD“ je u saradnji sa lokalnom zajednicom krenuo u pilot projekat podjele PVC kanti od 120 litara po domaćinstvu. To znači da mi u narednom periodu u Lješevu uvodimo dvolinijski sistem prikupljanja otpada. Ono što je značajno jeste da se u Lješevu kao prvoj mjesnoj zajednici uvodi selektivno odlaganje po pitanju same reciklaže i ostalog otpada koje domaćinstvo samo po sebi proizvodi. Uistinu, pozitivno smo iznenađeni po pitanju prihvatanja projekta od strane građana MZ Lješevo. Od naredne godine, vršit ćemo podjelu kanti i u drugim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš. Projekat će se raditi u fazama i nadam se da ćemo obuhvatiti cijelu Općinu. Na ovaj način, utičemo na samu produkciju otpada. S druge strane, dobar dio tog otpada će se reciklirati, odnosno vraćati u upotrebu. Samim tim, manje ćemo otpada deponovati na deponiju u Smiljevićima koja je u zadnjem periodu prenatrpana. Tako ćemo produžiti životni vijek deponije“, kazao je Šerak rukovodilac radne jedinice Ilijaš.

Reciklaža je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, preradu i izradu novih proizvoda iz korištenih stvari ili materijala. Građani MZ Lješevo su uvidjeli značaj ovog projekta i sa zadovoljstvom su prihvatili isti. Salih Bulbul građanin mjesne zajednice Lješevo kazao je da su prethodno domaćinstva imala problem sa odlaganjem otpada, ali da će ovaj projekat u značajnoj mjeri olakšati.kante1

„Sa higijenskog aspekta, ovo je pravi potez. Morali smo u buradima odlagati otpad. Nije se moglo do kontejnera doći. Sad znamo u koju ćemo kantu šta odlagati. Bilo je domaćinstava koja su u kontejner odlagala i ugalj, i sav ostali otpad. Bilo je prenatrpano odtpadom. Nama su dolazili iz susjedne općine da odlažu otpad a mi smo plaćali odlaganje otpada“, kazao je Bulbul.

Ulice koje će biti obuhvaćene projektom su: LJEŠEVO, ODŽAK, STARO SELO i STARI DRUM. Početak odvoza otpada će početi 12.09.2017. godine. Predstavnici KJKP „RAD“ vjeruju  da će građani u ovom projektu prepoznati pozitivnu stranu i činjenicu da će na ovaj način smanjiti količine odloženog otpada te da će u postavljene kante odlagati namjenski otpad, kako je to i predviđeno a u cilju čistije i zdravije životne sredine.

 
Javni poziv za K.O. Podgora I, Podgora II i Vogošća Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 29 Kol 2017 11:15

oglas podgora1

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas743
mod_vvisit_counterJuče1398
mod_vvisit_counterOva sedmica10756
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26284