• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Posjeta ministra privrede KS - Nastavak podrške razvoju privrede Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 03 Ruj 2019 14:28

received 456539408405472Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović danas su ugostili ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića i njegove saradnike.

U kabinetu su razgovarali o stepenu ralizacije projekata čija je implemntacija u toku, te o podršci projektima koji su kandidirani Ministarstvu privrede KS za 2019. godinu.

Potom su obišli lokalitete u industrijskim zonama Željezara i Luka, gdje je u toku realizacija projekata koje je resorno ministarstvo podržalo. 

Ministar Bašić je iskazao zadovoljstvo jer se vide rezultati dodijeljenih sredstava lokalnim zajednicama kako bi uredili svoje privredne zone.

"Zadovoljstvo mi je što sam se odazvao pozivu načelnika Fazlića i što sam danas u Ilijašu, u posjeti industrijskim zonama i vidim kako teku radovi.

Uskoro očekujem da program za ovu godinu u okviru kojeg ćemo podržati i razvoj industrijskih zona u općini Ilijaš bude usvojen. Okvirna cifra za cijeli kanton je oko 2.700.000,00 KM. Mislim da je ovaj iznos dostatan da se rasporedi u ovoj godini i na sve općine kantona, a onda da loklana samouprava građevinski servisira svoje industrijske 

received 936943366659263zone, koje su  u razvoju.

Ministarstvo će voditi računa o relativno ravnomjernoj raspoređenosti sredstava. Moram istaći, da ću ja kao ministar imati poseban afinitet prema općinama u tzv. rubnim dijelovima kantona. Dakle, nema više zapostavljanja općina koje su izdvojene iz centra, nego, dapače možda ćemo ih malo i favorizirati, a sve u skladu sa rezultatima rada", rekao je Bašić.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo jer je Vlade KS opredjeljena da podrži projekte koji će privući nove investitore, stvoriti nova radna mjesta i u konačnici značiti ekonomski rast.

"Vlada KS je opredjeljena da razvija projekte koji su bitni za lokalne zajednice. Dakle, prije svega mislim na podršku daljem opremanju industrijskih zona kao ključnom elementu za dalji razvoj lokalne zajednice. Općina Ilijaš je kroz projekte iskazala svoje kapacitete u smislu implementacije projekata.

U toku je realizacije značajnih projekata, od rekonstrukcije pristupnog puta za industrijsku zonu Luka i time se stvara povoljan ambijent za privlačenje novih investicija. Imamo najavljenu gradnju tri nove hale i to znači dodatno zapošljavanje. Dakle, jako je bitno da se investira u 

received 518014048955841

poslovnu infrastukturu i zbog toga je ova vrsta saradnje sa resornim ministarstvom značajna, jer Općina nema kapacitete da samostalno iz svog budžeta prati sve projekte.

Prošle godine dobili smo 200.000,00 KM i 134.000,00 KM na bazi kreditnog zaduženja KS, to je opravdano. Međutim investicije u ovu infrastukturu blizu su milion KM. Općina ima nove projekte za 2019. i 2020. godinu koje kandiduje prema Vladi KS i očekujemo podršku u realizaciji", kazao je Fazlić.

Općina Ilijaš je prije nekoliko godina bila rekoreder u kantonu po izvoznim rezultatima, rastu zaposlenosti i investiranju, a taj trend je i danas pozitivan. U prošloj godini vrijednost izvoza bila je 250 miliona KM i jedina je općina koja ima pokrivenost uvoza i izvoza sa preko 200 posto, također broj zaposlenih raste. Kako bi se ovi trendovi zadržali potrebno je novo investiranje i nešto što će investitore dovesti na područje općine Ilijaš.

 
U Ilijašu obilježena godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 02 Ruj 2019 13:03

 

prvi korpus obiljezavanje formiranja 1Na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH delegacije Općine Ilijaš i Općinskog vijeća, Koordinacije boračkih udruženja, Udruženje Patriotska liga i članovi udruženja „Odreda Tale“ su obilježili godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije BiH.

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja agresije povećao na 40.500 pripadnika.

- Prvog septembra prije 27 godina je formiran Prvi korpus Armije BiH. Sve općine u Kantonu Sarajevo preuzeleo su obavezu da se obilježi ovaj značajan datum, tako je i u Ilijašu položeno cvijeće, a centralna manifestacija će biti održana danas u 17:00 sati na Kovačima, kazao je Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja.

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH.

Izvor: radioilijas.ba

 
Čestitka učenicima i prosvjetnim radnicima povodom početka nove školske godine Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 02 Ruj 2019 12:20

 

dandjetetaiuciteljaOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju čestitku povodom početka školske 2019/2020. godine, u kojoj se navodi:

"Danas je prvi dan nove školske godine. Tim povodom svim školarcima i prosvjetnim radnicima upućujemo iskrene čestitke povodm početka nove školske godine.

Posebne čestitke upućujemo najmlađima koji su po prvi put sjeli u školske klupe. Želimo da Vam školski dani budu sretni, a polazak u školu početak svega lijepoga što će ispuniti Vaše djetinjstvo.

Želimo Vam da i u novoj školskoj 2019/2020. godini nižete uspjehe, jer obrazovanjem novih generacija i sticanjem novih znanja na najbolji način pomažete razvoju društva.

Sretan početak i uspješna nova školska godina!"

 
Asfaltirani staza i put koji vode ka džamiji u Lješevu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 02 Ruj 2019 11:26

256841968588888888888888888888888888888Danas je završeno asfaltiranje staze i puta koji vode iz zaseoka Sklade u Lješevu prema džamiji.

Dužina asfaltirane staze je 215 metara, a širina 2,5 metra. Dužina puta je 70 metara, a širina 3 metra.

Finansijksa sredstva za asfaltiranje ove dionice u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 23.801,90 KM.

Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor je vršio Institut za građevinarstvo “IG” Banja Luka. 

 
Čestitka povodom nastupajuće Nove 1441. hidžretske godine Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 30 Kol 2019 12:15

 

nova hidretska godinaU povodu nastupajuće Nove 1441. hidžretske godine općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović uputili su čestitku u kojoj se kaže:

"Svim muslimanima i muslimankama, u ime Općine Ilijaš, Općinskog vijeća i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke povodom Nove 1441. hidžretske godine, sa željom da nam donese blagostanje, radost, napredak i zdravlje, te da je sa najmilijima dočekamo u sreći i veselju."

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2950
mod_vvisit_counterJuče2353
mod_vvisit_counterOva sedmica20994
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33408