• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 01 Lip 2018 07:46

ljesevoU utorak 05. juna 2018. godine bit će obilježena 26. godišnjica stradanja stanovnika Lješeva, koje su početkom 1992. godine njihove komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova opljačkali i potom strijeljali.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

- 18:00 – program na Spomen obilježju u Starom Selu u Lješevu

- 19:00 – obilazak mezarja

- 19:30 – Tevhid – džamija u Lješevu

- 20:31 – Akšam namaz i iftar – harem džamije u Lješevu

- 22:34 – Teravih namaz

Sjetimo se nevino stradalih, jer sjećanjem brišemo zaborav na njihov život.

Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. - 5. juni 2018.

 
Nastavak aktivnosti na izgradnji prečistača i glavnog kolektora za općine Vogošća, Ilijaš i Breza Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 31 Svi 2018 12:07

radni sastanak1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa načelnicima općina Vogošća i Breza i njihovim saradnicima, predstavnicima slovenačke firme “Projekt” iz Nove Gorice koji su izradili idejni projekat “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”, te predstavnicima firmi koje imaju iskustvo na izradi istih i sličnih projekata. 

Tema sastanka bila je dogovor i nastavak aktivnosti na izradi glavnog projekta za izgradnju prečistača i kolektorske mreže, potom izradu Studije za izdavanje okolinske dozvole, izradu tenderske dokumentacije, te dokumentacije za kandidovanje projekta prema IPA 2 fondovima.

Načelnik je prisutne upoznao sa do sada provedenim aktivnostima i poteškoćama sa kojima su se općinski načelnici susretali u fazama nastavka realizacije predmetnog projekta.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu pripremiti nacrt Sporazuma o finansiranju izrade glavnog projekta za koji je Vlada radni sastanakRepublika Slovenija spremna donirati određena sredstva. Potpisivanje Sporazuma je planirano do kraja juna ove godine.

Ranije su načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.

Firma “Projekt” iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.

 
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 31 Svi 2018 11:52

20 sjednica vijecaDvadeseta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka u sali Općinskog vijeća uz prisustvo 21 vijećnika. Na dnevnom redu našlo se 12 tačaka, a sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

U povodu Dana bijelih traka i stradanja stanovnika Prijedora vijećnici su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i šehidima.

Nakon toga svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Fahir Hasanović, koji je zamijenio kolegu Saudina Durmića.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš kojim se zadužuje menadžment JU „Kulturno - sportski centar i Radio Ilijaš“ da u budućem radu nastoje povečati prihode po osnovu marketinga, te da u zimskom periodu osiguraju postavljanje ledene plohe u gradu Ilijašu.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Odluke kojom se daje saglasnost na plan utroška namjenskih sredstava u iznosu od 300.000,00 KM prikupljenih po osnovu naknade za korištenje državnih šuma na području općine Ilijaš u 2018. godini za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukturnih objekata.

Vijećnici su usvojili Odluku kojom se objekat „Gradska tržnica Ilijaš“ povjerava na upravljanje i korištenje Javnom komunalnom preduzeću „Vodostan“ Ilijaš. Usvojena je i Odluka o organizaciji, upravljanju i održavanju pijace kojom se definiše prostor za organizaciju pijace i podjela u četiri zone koje obuhvataju zatvoreni prostor, natkriveni 20 sjednica vijeca 2prostor, te dvije zone izvan toga u kojima je dozvoljena trgovina. Na ostalim lokacijama bit će zabranjeno održavanje pijace, a nadzor i kontrolu nad poštivanjem propisa pratit će komunalni inspektor i PU Ilijaš.

JKP „Vodostan“ se ovom Odlukom obavezuje da donese pijačni red, na koji saglasnost donosi općinski načelnik, da organizuje rad pijace u skladu sa važećim pozitivnim propisima, potom zaključuje ugovore o zakupu sa korisnicima pijace i da uz godišnji izvještaj o poslovanju dostavi i izvještaj o radu pijace. Većinom glasova usvojena je i Odluka o utvrđivanju cijene komunalne usluge – tržno-pijačnih usluga.

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju interesa za organizovanje i održavanje manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“.

20 sjednica vijeca 1Vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana „Junakovac“. Naime, Općina Ilijaš je pokrenula inicijativu za izradu provedbenog planskog dokumenta „Junakovac“ koji se nalazi unutar granica Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštičeni pejzaž „Bijambare prema kojem je propisana obaveza izrada Regulacionog plana „Junakovac“ u površini 21,8 ha. Obzirom da se u predmetnom obuhvatu nalazi izgrađeno etno-selo (lokalitet Nišića), zatim rezervoar Junakovac sa zonama sanitarne zaštite i više izgrađenih vikend objekata, zbog postojećih ograničavajućih faktora koji se tiču zaštite prostora i vodosnabdijevanja izrada provedbenog plana je neophodna kako bi se zadovoljila zakonom propisana procedura. Cilj izrade plana je da se u skladu sa karakterom zaštićenog područja planira njegov razvoj kao turističko – rekreacioni potencijal općine Ilijaš i Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta, te Prijedlog rješenja iz imovinsko - pravne oblasti.

20 sjednica vijeca 3Vijećnici su primili k znanju informaciju o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. – 31.03.2018. godine. Budžet Općine u ovom periodu bilježi 5.387.257,00 KM ostvarnih prihoda, što je 30% od planiranih prihoda u Budžetu za 2018. godinu. Ostvarni su izdaci u iznosu od 2.246.722,00KM, što predstavlja 13% od planiranih izdataka u Bužetu za 2018. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 3.140.535,00 KM.

Na kraju sjednice primljena je k znanju i informacija o aktivnostima uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

Sjednici prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš.

 
Mjesna zajednica Srednje: Uspješno realizovan projekat “Sportom za naše MZ“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 30 Svi 2018 12:53

srednjeU okviru projekta “SPORTOM ZA NAŠE MJESNE ZAJEDNICE”, Udruženje sporta i sportske rekreacije Škola fudbala “Respect“ realizovala je općinsku ligu u malom fudbalu, koja se održala 5. maja 2018. godine i 12. maja 2018. godine na Sportskom igralištu u Srednjem.

Učešće na takmičenju uzelo je pet ekipa mjesnih zajednica i pet ekipa sportskih klubova sa područja općine Ilijaš, kojima je u okviru projekta dodjeljena i sportska oprema-dresovi. Prvo mjesto osvojila je ekipa domaćina – MZ Srednje, drugo mjesto pripalo je ekipi MZ Dragoradi dok je treće mjesto izborila ekipa Škole fudbala “Respect“. Za najboljeg golmana takmičenja proglašen je Mahir Mandra, za najboljeg igrača Saudin Delija dok je za najboljeg strijelca turnira proglašen Edin Kulovac.

srednje1Na zatvaranju takmičenja prisutnim se obratio predsjednik Udruženja Admir Čehajić, koji je istakao značaj sporta i održavanja ovake vrste takmičenja te je čestitao takmičarima na fer i korektnoj igri. “Zaista smo ponosni što smo uspješno realizovali projekat Sportom za naše mjesne zajednice i posebnu zahvalnost upućujemo UNDP u BiH i Općini Ilijaš, mjesnim zajednicima i sportskim klubovima te ADRIATIC d.d Sarajevo, koji su omogućili sendviče i osvježenje za sve učesnike takmičenja“, kazao je Čehajić. Ceromonija zatvaranja takmičenja okončana je uručenjem zahvalnica za podršku i doprinos u realizaciji projekta.

Realizacijom projekta povećan je broj kvalitetnih sportsko-rekreativnih sadržaja za mlade i odrasle u MZ Srednje; omogućeno značajnije korištenje sporskog igrališta u mjesnoj zajednici a sve u cilju
umrežavanja mjesnih zajednica i sportskih klubova.

Aktivnosti u okviru projekta “Sportom za naše mjesne zajednice“ realizuju se u okviru zajedničkog projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a provodi razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Škola plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u KS Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 30 Svi 2018 08:26

img 6165Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su danas Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

U svojstvu sufinansijera, resorno ministarstvo izdvojit će 100.000,00 KM za realizaciju projekta, dok će opštine Kantona Sarajevo shodno broju učenika sa vlastitih teritorija obezbijediti ostatak novca kroz vlastite budžete. Potpisivanjem protokola osigurana je implementacija izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje predviđaju realizaciju škole plivanja u skladu sa Nastavnim planom i programom.

Naglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće Školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja.

“Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva“, rekao je ministar Kazazović te dodao da se ovim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

“Ovim pilot projektom prelazimo na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj. Pored stručnog sportskog osoblja Bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku“, naveo je direktor Peštek, te iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao i svim opštinama na podršci bez kojih projekt ne bi bio održiv.

Projekt Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1551
mod_vvisit_counterJuče1816
mod_vvisit_counterOva sedmica10447
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33224