• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U Ilijašu počela „Druga konferencija mladih u BiH“: Mladi su resurs, a nikako problem Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 17 Pro 2020 13:42

ml2U prostorijama Biznis centra u Ilijašu danas je počela dvodnevna „Druga konferencija mladih u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji Fondacije Muharem Berbić. Cilj konferencije jeste predstavljanje osnovnih problema i izazova sa kojima se susreću mladi na ovom prostoru, kao i mjera koje su usvojene od strane nadležnih, državnih, entitetskih i kantonalnih institucija.

Konferencija se organizuje sa idejom zajedničkog rada na ostvarenju boljitka za život mladih u našoj zajednici.

Tim povodom na jednom mjestu će se okupiti mladi i predstavnici institucija izvršne i zakonodavne vlasti, koji imaju kapacitete i nadležnosti za rješavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju mlade osobe u bosanskohercegovačkom društvu.

„Osnovni cilj same „Druge konferencije mladih u BiH“ koju fondacije Muhamer Berbić realizuje već drugu godinu za redom, jeste da se kreira jedna platforma za dijalog između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predstavnika mladih. Jasno je da ne možemo sve mlade pozvati, ali možemo pozvati predstavnike omladinskih udruženja, predsatvnike različitih omladinskih nefromalnih grupa kako bi oni dali prijedlog, sugestije ili uputili kritike koje su svakako dobro došle, ali i dali određena svoja saznanja koja se mogu iskoristiti u parlamentu, vladi, ministarstvima i drugim ustanovama. Ove godine smo konferenciju ogranizovali u saradnji s Općinom Ilijaš, kojim se ovim putem zahvaljujem,te agenciji Produkcija i Federalnom ministarstvu kulture i sporta koji su podržali događaj, ali i sam projekat“ kazao je Adnan Mević projektni menadžer Fondacije Muharem Berbić.

Također, Mević je kazao da planiraju nastaviti organizovati konferencije jer se prošle godine, ali i ove pokazalo da je koristan alat za mlade u rješavanju njihovih problema.

„Tu su problemi koji se vežu na osnovna životna pitanja, stambenu problematiku, obrazovanje i nezaposlenosti. Ukoliko počnete s njima da radite, i krenete da istražujete, počnete da ih ispitujete vidjet ćete da se jako puno baziraju i na nepotizam, korupciju, te mogućnosti rješavanje toga, ali i mogućnosti poboljšanja i povećanja same sigurnosti u BiH i sve ono što može utjecati na njihov život i svakodnevnicu“rekao je Mević.

"Zaista mi je čast i zadovoljstvo da se danas u Ilijašu održava "Druga konferencija za mlade u BiH", te želim izkazati zahvalnost Fondaciji Muhamer Berbić na organizaciji ove konferencije. Ovo predstavlja postrekt mladim ljudima i nama koji vodimo Općinu Ilijaš, kada su u pitanju potrebe i razmišljanja mladih. O iskustvima Općine Ilijaš u radu sa mladima, možemo kazati da je naše opredjeljenje donesena strategija za mlade 2018-22, gdje smo definisali aktivnosti za potrebe mladih na području Općine Ilijaš. Aktivnosti koje Općina Ilijaš provodi u radu sa mladima, najbolje pokazuju nagrade od krovnih tijela mladih u BiH, gdje smo priznati kao lideri u podršci mladih i njihovog potencijala. Sve ono što možemo pomoći mladima radimo kroz budžet općine, gdje jedan značajan procenat se odnosi na sav program koji artikuliše potrebe mladih.Trudimo se da stvorimo dobre ml1uslove,prije svega u obrazovnom sistemu gdje ulažemo znatna sredstva kako u osnovne škole na području Općine Ilijaš, tako i u Srednjoškolski centar. Jedna od najvažnijih aktivnosti naše općine, je svakako stipendiranje učenika i studenata gdje oni sami svojim radom i zalaganjem ispunjavaju potrebne uslove za dobivanje stipendija. Također mladima obezbjeđujemo volontiranje u cijelom našem sektoru, kao i u javnim preduzećima koji su u našoj nadležnosti. Općina Ilijaš također podržava poduzetničke ideje mladih, gdje je dosta onih koji su pokrenuli vlastite biznise.Ključno pitanje na kojem trebamo raditi jeste kako stvoriti uslove da mladi ljudi ostanu u svojoj domovini BiH." kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović istakla je veliko zadovoljstvo što je Općina Ilijaš domaćin „Druge konferencije mladih u Bosni i Hercegovini“.

„ To pokazuje koliko Općina Ilijaš na čelu s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem ulaže u mlade ljude, i da smo nakon nagrade za Lidera oblasti i potencijala mladih i na ovaj način prepoznati i nagrađeni za naše zalaganje. To se ogleda i kroz održavanje„Druge konferencije mladih u Bosni i Hercegovini“ u Ilijašu. Ono što je također važno jeste reći da ćemo danas govoriti i o tome šta je sve Općina Ilijaš u proteklom periodu uradila za mlade, odnosno koliko i na koji način je ispoštovala sve zakonske osnove koji su propisani Zakonu o mladima FBiH, i da ćemo u narednom periodu raditi na unapređenju položaja mladih. Danas ćemo imati određena obraćanja, a već sutra ćemo direktno raditi s mladim ljudima kroz fokus grupe, gdje ćemo pokušati doći do nekih podataka, analiza, o tome šta su problemi mladih, šta bi oni promijenili i kako vide svoju budućnost u BiH u narednom periodu“ rekla je.

Ističe da imaju odličnu saradnju s mladim ljudima, gdje su prepoznali zalaganja, ali i sam rad Općine Ilijaš.

„Mladi nam se javljaju sa svojim zahtjevima, željama, interesima, potrebama i mi se trudimo da ispunimo njihova sva očekivanja. Odziv na konferenciju je relativno dobar, ali naravno zbog pandemije koronavirus morali smo to svesti na određeni broj. Konferencija se održava i putem live stream-a, tako da svi koji nisu mogli doći, mogu pratiti konferenciju online“ istakla je.

Mešetović poziva mlade da ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, ali i potreba da se obrate njima, jer Općina Ilijaš već dvije godine ima službenicu za mlade, koja je tu za njih.

„Mi smo tu za njih da sarađujemo, da ih savjetujemo, dostupni smo im u svakom momentu i ne trebaju oklijevati da nam se jave. Poruka mladima jeste da buml3du aktivni, da vrijedno rade, i da su mladi u BiH resurs,a nikako problem“ rekla je.

Konferencija se sutra nastavlja, gdje će mladi svakako imati priliku razmjeniti mišljenja i zajedničkim radom, kroz panel diskusije i fokus grupe, kreirati i ponuditi konstruktivna rješenja i preporuke za dalje djelovanje, a koja će biti sumirana i poslana na adrese nadležnih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na „Drugoj konferenciji mladih u Bosni i Hercegovini“ gosti su bili : načenik Općine Ilijaš Akif Fazlić, načenik Općine Breza Vedad Jusić, Čomor Eldar zastupnik u Parlamenta FBiH, Šemsudin Mehmedović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te drugi.

 
Potpisan sporazum za asfaltiranje puteva u selu Sudići-MZ Dragoradi Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Srijeda, 16 Pro 2020 13:16

Sudici MZD

Danas je potpisan sprazum o saradnji na realizaciji projekta obnove i izgradnje komunalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici. Sporazum je potpisan između Ministrastva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, Fonda za povratak BiH i Općine Ilijaš. Ovim sporazumom Općini Ilijaš odobrena su sredstva u iznosu od 50.000 KM za finansiranje projekta "Asfaltiranje puteva u selu Sudići". Nedostajuća sredstva za asfaltiranje puteva u selu Sudići obezbjedit će Općina Ilijaš,
a implemetacija ovog projekta se očekuje nakon obrade tehničke dokumentacije te izbora izvođača radova. Predsjednik MZ Dragoradi Denis Dilberović izrazio je zadovoljstvo u ime stanovnika ovog područja i svoje lično ime da se projekat realizuje, čime će se poboljšati saobraćajna infrastruktura, te će se stvoriti uslovi za dalji povratak stanovništva na ovo područje.
Početak implemetacije projekta očekuje se u prvoj polovini 2021 godini.

 
Počela rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Srednje Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Utorak, 15 Pro 2020 11:40

mz srednjePočeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji lokalnog puta M18 - O.Š “Srednje” - Lepa Luka u dužini od 1.160m na području Mjesne zajednice Srednje.

Vrijednost projekta je 395.460,00 KM. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Općina Ilijaš, Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS. Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je 75 kalendarskih dana.

Za vrijeme izvođenja radova na ovoj dionici dolazi do obustave saobraćaja u terminu od 08:00 -16:00 sati. Građani se mole za strpljenje i poštivanje saobraćajnih znakova.

 
Radovi na rekonstrukciji lokalnog puta kroz naselje Hadžići Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Utorak, 15 Pro 2020 08:35

HADŽICI 2U toku je asfaltiranje lokalnog puta kroz naselje Hadžići u dužini od 940 m.

Izvođač radova je firma “Tuzlić” d.o.o.,dok nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Vrijednost projekta iznosi 153.560,00 KM i obezbjeđena su iz Budžeta Općine Ilijaš te Direkcije za puteve KS.

 
Održan radni sastanak na temu poboljšanja rada Covid ambulante u Semizovcu Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Ponedjeljak, 07 Pro 2020 11:32

dz1

Danas je u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića održan radni sastanak na temu poboljšanja uslova rada Covid ambulante u Semizovcu,te pripreme aplikacije Općine Ilijaš na Javni poziv UNDP-a za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH.

Sastanku su pristvovali pored načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, direktor Doma zdravlja Ilijaš Nijaz Štitkovac, prim.dr. Almir Pašagić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić, te predstavnik firme Bosman d.o.o. Predstavnik firme Bosman d.o.o. obezbjedio je donaciju aparata za dijalizu,te je dogovoreno sa rukovodiocima organizacionih jedinica da predlože u okviru zdrastvenog sistema gdje će se isti instalirati.

Donesen je zaključak da će Općina Ilijaš finansirati nabaku jednog kontejnera za potrebe Covid ambulante, finansirati instalaciju video nadzora i nabavku invetara za potrebe Covid ambulante u Semizovcu.

Na sastanku je također izkazana potreba za medicinskom opremom, te će Općina Ilijaš putem ovog Javnog poziva istu nastojati nabaviti.

dz2

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1291
mod_vvisit_counterJuče1613
mod_vvisit_counterOva sedmica2904
mod_vvisit_counterOvaj mjesec53432