Previous Next

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH u posjeti Općini Ilijaš

    U prethodnoj godini Općina Ilijaš je putem Fonda za zaštitu okoliša FBiH obezbijedila novčana sredstva u iznosu od 175.000,00 KM za realizaciju tri projekta i to: Povećanja energijske efikasnosti Sportske dvorane Ilijaš u iznosu od 100.000 KM, opremanja reciklažnog dvorišta u općini Ilijaš u iznosu od 50.000 KM i projekat hortikulturnog uređenja parkova i ulica sa sadnicama školovanog drveća i niskog rastinja u općini Ilijaš u vrijednosti od 25.000 KM.

Tim povodom predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH zajedno sa predstavnicima Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica i Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš posjetili su danas lokacije na kojim se implementiraju ovi projekti.

Prilikom posjete Sportske dvoranje Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, direktor JU “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić, predstavnik firme Vizija d.o.o. Visoko Adem Smajić i predstavnik nadzora firme Radis d.o.o iz Istočnog Sarajeva upoznali su predstavnike Fonda za zaštitu okoliša sa dinamikom radova. Posebno je istaknuto da ovaj projekat podrazumijeva dvije faze, koje su i međusobno povezane, a jedna je zamjena krova, dok druga faza podrazumijeva zamjenu stolarije i ugradnju termo fasade, a za što je ukupno obezbijeđeno 475.000,00 KM.

Putem Fonda za zaštitu okoliša implementira se projekat zamjene stolarije i ugradnja termo fasade, što Fond sufinansira sa 100.000,00 KM.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić pojasnila je kako do sada teku radovi.

Danas imamo posjetu predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji sufinansiraju projekt na zamjeni fasade i vanjskih otvora Sportske dvorane Ilijaš. Danas smo se uvjerili u dinamiku radova, do sad su napravljeni pripremni radovi da se gradilište može otvoriti, ali sa onim velikim otvaranjem radova malo kasnimo zbog toga što želimo da se prvo izvedu radovi na zamjeni krovnog panela. Očekujemo izvođače na zamjeni krova u narednih 10 dana, i njihov rok za izvođenje je 15 dana. Nakon toga bi bili vidljivi radovi za građane i efekti ovog drugog dijela koje sufinansira Fonda za zaštitu okoliša FBiH, jer do sada se izvode radovi u radioničkim uslovima – uzete su mjere za vanjsku stolariju i ta stolarija se radi u radionici izvođača. Nakon izvođenja radova na krovu krenut ćemo sa montažom vanjskih otvora i ugradnjom toplotne izolacije i fasade na samom objektu“ istakla je Zagorac-Jozić.

Nakon posjete Sportskoj dvorani, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH obišli su i druga dva projekta koja su implementirana u saradnji sa Općinom Ilijaš. To je Projekat opremanja reciklažnog dvorišta  koji podrazumijeva nabavku komunalnih kontejnera zatvorenog tipa i otvorenog tipa, rolo kontejnera za kabasti otpad, građevinski otpad, nabavku kolske vage, viljuškara, stola za selekciju otpada, drobilice za grane.

Izabrani ponuđač opremu za reciklažno dvorište već dostavlja, a do kraja mjeseca očekuje se i da će sva oprema biti nabavljena i instalirana.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 261.000,00 KM od čega Fond za zaštitu okoliša sufinasira 50.000,00 KM, a preostali iznos od 211.000,00 KM obezbijedila je Općina Ilijaš.  Realizacijom ovog projekta Općina Ilijaš bi ujedno dobila zavšeno reciklažno dvorište koje je ujedno i prvo reciklažno dvorište u Bosni i Hercegovini ovakvog tipa.

Vrijednost projekta hortikulturnog uređenja parkova i ulica sa sadnicama školovanog drveća i niskog rastinja je 47.000 KM od čega je Fond za zaštitu okoliša FBiH obezbijedio 25.000 KM, a Općina Ilijaš 22.000 KM. Ovaj projekat je upotpunosti implementiran, a podrazumijevao je sadnju 260 sadnica – drvoreda u urbanom dijelu Ilijaša i u MZ Lješevo.

Pored navedenih projekata odobren je i projekat JKP “Vodostan” Ilijaš pod nazivom “Investicioni projekat – primjena smart meteringa i IOT (Internet of things) tehnologije u monitoringu potrošnje vode s ciljem smanjenja gubitka i povećanja efikasnosti vodosnabdijevanja” u iznosu od 40.000 KM, te su predstavnici Fonda danas posjetili i JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba