Previous Next

Obilježena 30. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan

U organizaciji Općine Ilijaš i Udruženja boraca "Patriotska liga 91" Ilijaš obilježena je 30. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan. Tog 9. novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku prilikom kojeg je stanovništvo ovog kraja prognano, zatvoreno u logore i ubijeno.

Obilježavanje je započelo vjerskim programom u džamiji u Crnoj Rijeci, gdje je proučen tevhid svim šehidima, poginulim borcima Patriotske lige, civilnim žrtvama rata i borcima koji su umrli poslije rata. Potom je uslijedilo polaganje cvijeća na spomen obilježjima ispred džamije u Kamenici i ispred mjesne zajednice Kamenica. Čas historije je održan u prostorijama MZ na kojem su govorili predsjednik Ogranka "Patriotska liga 91" Alija Arnautović i predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš Vejsil Šehić, u ime Općine Ilijaš obratio se pomoćnik načelnika u Službi za boračko - invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Nijaz Spahić. Učenici PŠ Kamenica na čelu sa učiteljom Džemalom Kolakom i učiteljicom Lejlom Bajraktarević pripremili su i izveli prigodan program sa nekoliko tačaka.

O obavezi obilježavanja današnjeg datuma govorio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Prije 30 godina ubijen je veliki broj građana Crne Rijeke, veliki broj njih je protjeran, ali i zarobljen gdje su prošli torturu logora. Nažalost, ovo je težak trenutak, ali ga moramo memorisati u svojim glavama, sjećati ga se i iz njega nešto naučiti. To jeste suština i ovog današnjeg okupljanja, da malde generacije preuzimaju pouke. Drago mi je da je veliki broj građana došao odati počast i sjetiti se ovog datuma. Evo, 30 godina poslije važno je da ocijenimo gdje smo danas, šta smo to radili u prethodnom periodu i kako se mobilizirati da rješavamo aktuelne probleme, a njih je zaista dosta. Općina Ilijaš je uspjela kroz cijeli ovaj period vratiti svoje stanovništvo, obnoviti infrastrukturu, uraditi puno i na ekonomskom razvoju", kazao je načelnik Fazlić.

O simbolici današnjeg datuma govorio predsjednik Ogranka "Patriotska liga 91" Alija Arnautović.

"Bitno je govoriti šta se desilo tog 9. novembra u Crnoj Rijeci. Mmoramo sjećati žrtava koji su dali svoje živote za domovinu. To je vrijeme kada su mnoge crnoriječke porodice ostale bez svojih najdražih, bez svojih očeva, sinova, muževa, roditelja. Ne smije se zaboraviti ovaj dan. Naša omladina treba i mora shvatiti da su njihovi roditelji preživjeli golgote", rekao je Arnautović.

Obilježavanje je potom nastavljeno posjetom zatvoru Solana na Nišićima. U objektu zatvora Solana bili su zatvoreni mještani Crne Rijeke koji su zarobljeni 9. novembra 1993. godine od Srpske agresorske vojske. Kasnije su žene i djeca deportovani u logor Sokolac, a muškarci u logor zatvor Kula.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba