Podrška povratku na teritoriji općine Ilijaš

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubo Ninković danas su u kabinetu načelnika potpisali Ugovor o sufinansiranju projekta stambenog zbrinjavanja na području općine Ilijaš.

Ugovorom je planirano da se Općini Ilijaš doznači 25.000 KM. Nadalje, Općina će planirati nabavku građevinskog materijala za dva korisnika, a njihova obaveza će biti da sami ugrade donirani materijal u objekte koje obnavljaju.

"Danas smo potpisali ugovor sa načelnikom Opšine Ilijaš kojim ćemo pomoći u stambenom zbrinjavanju za dvije porodice Đurđić na teritoriji opštine Ilijaš. Koristim ovu priliku da se zahvalim načelniku Opšine. Jer uz pomoć načelnika i cjelokupne opštinske uprave mi ćemo ova sredstva uspjeti realizovati. Pomenuta sredstva je obezbjedila Vlada Republike Srpske, a realizuju se kroz program rješavanja problema izbjeglih i raseljenih povratnika na teritoriju RS, ali i u FBiH. Ovo nije prvi put da ulažemo na teritoriju opštine Ilijaš i svakako da ćemo već iduće godine planirati nova sredstva koja će služiti za održivi povratak", rekao je Ninković.

Načelnik Općine Ilijaš je naglasio kako podržava projekte povratka.

"Zadovoljstvo mi je da ja kao načelnik i općinska administracija kreiramo ambijent za podršku povratka. Općina Ilijaš će se obavezati da koordinira projekte i pomogne u obnovi infrastrukutere za povratnička naselja", rekao je Fazlić.

Jedan od korisnika ovog programa je Aleksandar Đurđić iz sela Čemernica.

"U selu nije bilo nikakvog obnavljanja. Nešto malo smo obnovili vlastitim sredstvima, tako da će nam ovaj vid pomoći dobro doći. Nadam se da će naredne godine biti još korisnika ovih i sličnih fondova, ne samo iz sela Čemernica, nego i okolnih sela, a koji bi mogli aplicirati za neke buduće projekte", kazao je Đurđić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba