Home Vijesti Održana Izvještajna Skupština Crvenog križa Ilijaš
Održana Izvještajna Skupština Crvenog križa Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 17 Tra 2014 14:26

ck114Na Izvještajnoj Skupštini Crvenog križa općine Ilijaš održanoj u sali Općinskog vijeća usvojen je izvještaj o radu za 2013. godinu i Program rada za 2014. godinu, kao i finansijski izvještaji Nadzornog odbora za prošlu i plan za ovu godinu. Obrazlažući aktivnosti u prošloj godini sekretar Crvenog križa Ilijaš Sejda Ćesan istakla je da su prošle godine konkurisali na javni poziv Službe za zapošljavanje kada su zaposlene četiri osobe na dva mjeseca za kućnu njegu, a dobili su u prošloj godini i sredstva od BH Telecoma u iznosu od 1000 KM. U Ilijašu postoji mnogo osoba kojima je potrebna kućna njega, ali je Crveni križ zbog nedostatka sredstava ne može obezbijediti osim povremeno putem javnih radova što traje samo dva mjeseca i djeluje razočaravajuće za korisnike. Naglašeno je da se moraju tražiti sredstva za tu namjenu kroz apliciranje prema općinskom budžetu ili drugim institucijama. Crveni križ Ilijaš organizuje tri akcije darivanja krvi godišnje jer žene mogu dati krv svaka četiri mjeseca, a većinom se radi o istim davaocima.

 

Prošle godine krv je darovalo oko 200 dobrovoljnih davatelja. Nastoji se da se akcije organizuju prilikom značajnih datuma, kao što je Dan Općine Ilijaš kada za davoce Općina Ilijaš obezbijedi pakete. Iako ima mnogo dobrovoljnih davaoca krvi, ponekad se osobe teškog materijalnog stanja odazivaju na akciju samo zbog dobivanja paketa, pa bi trebalo obezbijediti pakete prilikom svake akcije, naglašeno je na sjednici. Istaknuto je da je bilo vrlo malo donacija u prošloj godini, a sve je više ljudi koji traže pomoć. Ćesan je pohvalila rad mladih Crvenog križa koji pomažu u aktivnostima a često su i nosioci aktivnosti. Novina koju su uveli je učešće u programu Manifestacije Ilijaški dani gdje demonstriraju vježbe iz pružanja prve pomoći. Oni također organizuju razne akcije kao što su prikupljanje namirnica ispred tržnih centara koje se iskoriste za pakete pomoći. Takve dvije akcije prošle su godine obezbijedile 40 prehrambenih paketa. Mladi dijele edukativne letke i prodaju markice prilikom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze ili Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a. Crveni križ organizuje Općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći, a ove je godine OŠ Srednje zauzela treće mjesto na kantonalnom takmičenju, a SŠC „Nedžad Ibrišimović“ peto mjesto. Važan je i program „Upozoravanje na mine“. I dalje nastavlja sa radom Služba traženja u saradnji sa Udruženjem porodica nestalih jer se u Ilijašu i dalje više od 50 osoba vode kao nestale. U ovoj godini nastavit će se sa redovnim aktivnostima i obilježiti od 08. do 15. maja Nedjelja CK, Nedjelja borbe protiv TBC-a u septembru, Nedjelja solidarnosti u oktobru. Također će se i dalje organizovati preventivno-obrazovne aktivnosti, prva pomoć za vozače, dobrovoljno darivanje krvi, kućna njega, te brojne nove aktivnosti u kojima će učestvovati mladi.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas634
mod_vvisit_counterJuče2634
mod_vvisit_counterOva sedmica12333
mod_vvisit_counterOvaj mjesec59903