U Ilijašu otvoren Centar za mentalno zdravlje

centar1U prostorijama Doma zdravlja Ilijaš danas je svečano otvoren Centar za mentalno zdravlje, što predstavlja unapređenje zdravstvene zaštite u općini Ilijaš. Zdravstveno osoblje u sastavu neuropsihijatar, psiholog, socijalni radnik i diplomirana medicinska sestra činit će stručni tim koji će pružati usluge građanima općine Ilijaš koji iskažu potrebu za ovakvim vidom pomoći.

„Dom zdravlja Kantona Sarajevo provodi politiku da se sve zdravstvene usluge primaknu svim stanovnicima KS pa je ovo prilika da usluge Centra za mentalno zdravlje približimo i da su dostupne i stanovnicima općine Ilijaš kako ne bi morali odlaziti u druge općine i tražiti te usluge. Mi smo ustvari racionalizirali prostor unutar Doma zdravlja Ilijaš i preraspodjelom prostora osmislili smo prostorije za Centar za metalno zdravlje po svim normativima prostora i standardima potrebnim za ovakvu vrstu Centra. Danas obilježavamo i početak rada dijabetologa u Domu zdravlja Ilijaš, koji će raditi svakog petka te smo obogaćeni i sa jednim pulmologom koji radi dva puta sedmično, tako da naši korisnici imaju potpune usluge u Domu zdravlja Ilijaš“, kazala je Generalna direktorica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, prim.dr Dženana Tanović.

 

Prisutnim se obratio i Nijaz Štitkovac direktor Doma zdravlja Ilijaš koji je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja Centra za mentalno zdravlje: „Zahvaljujući razumijevanju ljudi koji finansiraju ovaj dio zdravstva i menadžmentu naše ustanove sa generalnom direktoricom na čelu uspjeli smo ubjediti ljude da je Centar za mentalno zdravlje u Ilijašu zaista potreban. Imam potrebu da naglasim da je Centar potreban zbog specifičnosti stanovništva općine Ilijaš koje je preživjelo rat i dio stanovništva koje je preživjelo genocid u Srebrenici i Žepi. Navedene činjenice govore o neophodnosti i važnosti Centra za mentalno zdravlje i usluga koje on pruža. Također, moram napomenuti da smo najviše zahvaljujući općinskom načeniku Akifu Fazliću krenuli sa jednom idejom nadziđivanja objekta Doma zdravlja gdje ćemo sa dva nova sprata stvoriti optimalne uslove i za djelovanje Centra za mentalno zdravlje ali i Centra za fizikalnu rehabilitaciju“.

Općina Ilijaš ulaže velike napore u realizaciji mnogobrojih projekata iz oblasti zdravstva i kako navodi Općinski načelnik Akif Fazlić, otvaranje Centra za mentalno zdravlje je još jedan veliki napredak u pružanju usluga građanima općine Ilijaš. „Izuzetno mi je zadovolljstvo da mogu našim građanima prenijeti da danas dobijaju još jednu uslugu iz sfere zdravstva. Općina Ilijaš je u porotekle dvije godine intezivno radila na popravci nivoa zdravstvenih usluga u okviru Doma zdravlja Ilijaš i evo danas počinje sa radom Centar za mentalno zdravlje. Također sa radom je započeo i Dijabetološko savjetovalište i time smo omogućili našim građanima da ne moraju ići u Sarajevo kako bi se liječili nego te usluge mogu korisiti i u Ilijašu. Pored navedenog, Općina Ilijaš u svojim planovima ima projekt nadogradnje objekta Doma zdravlja te njegovo opremanje i uređenje i nadam se da ćemo jedan takav ozbiljan i velik projekat započeti već u narednoj godini i time svoriti adekvatne i lijepe uslove kako za rad zdravstvenih radnika tako i za naše građane koji će korisiti njihove usluge“, rekao je načelnik Fazlić.

Prisutnim se obratio i Dr. Samir Turković direktor specijalističke službe Domova zdravlja Kantona Sarajevo , koji je iskazao važnost blizine ovakvih Centara za građane općine Ilijaš koji su do sada morali ići u susjedne općine po ovakvu vrstu pomoći: „Na zahtjev pacijenata i građana općine Ilijaš udružili smo snage sa Ministarstvom zdravstva, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Domom zdravlja KS i odlučili otvoriti Centar za mentalno zdravlje u Ilijašu. Građani općine Ilijaš dobili su Centar za mentalno zdravlje i Dijabetološko savjetovalište te smo na taj način skratili put kretanja pacijenta te pružili bolje usluge našim korisnicima“.
Važnost prevencije određenih oboljenja ključno je opredjeljnje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS: „U ovoj godini realiziramo veći broj veoma kvalitetnih i konkretnih projekata sa Domom zdravlja KS i jedan od tih projekata je otvaranje Centara za mentalno zdravlje koji su od izuzetnog značaja prvenstveno zbog preventive određenih psihosomatskih oboljenja ali istovremeno su u skladu sa našim ključnim opredjeljenjem a to je da proširimo mrežu pružanja zdravstvenih usluga i da je dovedemo što bliže građanima“, kazao je Kenan Crnkić direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U svom radu Centar će promicati projekte i programe u zajednici usmjerene na unaprijeđenje mentalnog zdravlja u zajednici i veće kvalitete života i mentalnog zdravlja.

Tekst i slika : Enisa Mešetović

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba