Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Danas je u sali Općinskog vijeća održana 20. sjednica Općinskog vijeća. Na Dnevnom redu našlo se 9 tačaka.
Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa na trećoj tačci Dnevnog rada našao se prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Ugovora o korištenju gradskog nogometnog stadiona u Ilijašu. Ovom Odlukom je bilo predviđeno da se da saglasnost Općinskom načelniku da sa Nogometnim klubom "Ilijaš" iz Ilijaša zaključi Ugovor o korištenju Gradskog nogometnog stadiona, na period od 10 godina, bez naknade.
Međutim ovaj prijedlog Odluke nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika.
Nacrt Odluke o priznanjima Općine Ilijaš kao i nacrt Pravilnika o procedurama i kriterijima za dodjelu priznanja Općine Ilijaš stavlja se na Javni uvid u narednih mjesec dana,  a bit će organizovana i Javna rasprava, 
Nacrtom Odluke predviđena su javna priznanja i odlikovanja Općine Ilijaš i to: Povelja o proglašenju počasnim građaninom, Plaketa, Nagrada – priznanje i  Pohvala.
Javna priznanja dodjeljuju se fizičkim osobama i kolektivima s prebivalištem na području Općine Ilijaš a u izuzetnim slučajevima i pojedincima i kolektivima koji nemaju prebivalište, odnosno sjedište na području Općine Ilijaš, po pravilu za Dan Općine Ilijaš radi odavanja priznanja za postignuća i doprinos od posebnog značaja za razvoj i ugled Općine, a naročito za uspjehe u unapređivanju privrede, nauke, kulture, zaštite i unapređivanje okoline, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za promociju aktivnosti koje su tome usmjerene.
 
Najviše pažnje viječnika okupirao je Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alića gaj" i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alića gaj".
Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi korišćenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora i način provođenja Regulacionog plana "Alića gaj" (u daljem tekstu: Plan), a naročito granice prostorne cjeline, urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju građevina, uslovi za uređenje građevinskog zemljišta, uređenje zelenih i slobodnih površina, te odnosi prema postojećim objektima.
Nacrt Regulacionog plana "Alića gaj", nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alića gaj" i nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alića gaj" stavlja se na Javni uvid u periodu od 26.06.2014. do 25.07.2014 godine, a Javna rasprava na nacrt Regulacionog plana "Alića gaj", Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alića gaj" i Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alića gaj" održat će se 01. avgusta (petak) 2014. godine u Sali Općine Ilijaš sa početkom u 14 sati i 30 minuta. Primjedbe, prijedlozi, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika Općinskog vijeća Ilijaš dostavljaju se Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove, koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.
Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu radi građenja 25 individualnih stambenih objekata, spratnosti: prizemlje plus sprat, čvrsta gradnja  u skladu s konceptom Regulacionog plana "Alića gaj". 
Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 35,00 KM/1m2 .
Sa učesnicima licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija zaključit će se odgovarajući ugovor u formi notarski obrađene isprave.
Depozit za učešće u postupko javnog nadmetanja se utvrđuje u iznosu od 10% od početne prodajne cijene građevinske parcele koja je predmet licitacije.
Jedno fizičko lice – pravno lice može licitirati najviše na dvije građevinske parcele. 
Na ovoj sjednici usvojeni su i prijedlozi rješenja iz imovinsko-pravnih oblasti.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba