Home Vijesti Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš PDF Ispis Email
Nedjelja, 09 Lip 2013 14:17

mhnestaliobrTužno i dostojanstveno , Udruženje porodica nestalih obilježilo je Dan nestalih općine Ilijaš i 21 godinu od kada nemaju nikavu informaciju o svojim najmilijim koje su četnici zarobili i odveli 1992. godine. Protestnom šetnjom kroz grad,obilaskom brda Žerovanj, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 32 nestale osobe, još su jednom porodice poručile da nisu zaboravili zahtijevajući da se ubrzaju procedure, uhapse i kazne odgovorni za njihovu patnju. 

-Cilj manifestacije pod nazivom „Govorite, šutnja je bol duše“ je prisjetiti se 32 žrtave masakra pronađenih u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj 1996. godine za koje niko nikada nije odgovarao. I nakon 21 godinu od nestanka nema informacija o još oko 50 nestalih Ilijašana. Bilo je 126 nestalih sa područja Ilijaša, većina ih je pronađena na brdu Žerovanj i u Lješevu, te u još nekoliko pojedinačnih grobnica, kazala je predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović koja traga za svojim sinom već 21 godinu. opcinanestali132

Navela je da je jednoj majci puno srce kada vidi ovoliki broj posjetitelja koji dijele njenu bol naglasivši da će sljedeće godine na mjestu masovne grobnice bitri sagrađeno spomen obilježje i osigurati bolji pristup lokaciji.

 

Na prigodnom programu na centralnom spomen obilježju kod Srednjoškolskog centra Ilijaš svi su u govoru poslali poruku da se historija stradanja mora obilježavati kako se ne bi ponavljalo budućim generacijama da 21 godinu tragaju za kostima svojih sinova, muževa, braće.

Porodice se ljute na istražne organe zbog sporosti u optuživanju odgovornih, ali se nadaju da će, dok su živi, biti pronađene kosti njihovih najmilijih. Nakon više od 21 godinu, još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci 53 osobe.

opcinanestali133Ahmed Grahić, predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja nestalih u BiH, naglasio je da sa ovog skupa treba da ode jasna poruka da porodice neće stati sve dok se ne pronađe i posljednje tijelo nestalih, te dok ne budu poznata njihova imena i kako su stradali, posebno oko 6000 nestalih Bošnjaka. Kazao i je i da to vlasti mogu, ali namjerno odugovlače dok ne bude prekasno jer će klizišta, poplave ili požari nakon toliko godina uništiti grobnice i porodice nikada neće saznati istinu i pokopati kosti svojih najdražih naglasivši da se sve svelo na lokalnu vlast, koja gotovo ništa ne može uraditi po tom pitanju.

Program je nastavljen na mjestu pronađene masovne grobnice na brdu Žerovanj, u koju su učenici bacili po jedan cvijet za svaku žrtvu, a održan je i prigodan čas historije. Tom prilikom svoja sjećanja je iznio preživjeli logoraš Emir Durmo koji je u vrijeme zarobljavanja imao 16 godina i oko pet mjeseci boravio u najtežim uslovima. Durmo se prisjetio svih mučenja, gladovanja, strahovanja, učešća u živom štitu …

Bivši komandant Dobrinjskog bataljona Muhamed Handžić, čiji je brat također pronađen u ovoj masovnoj grobnici naglasio je da je masovna grobnica na brdu Žerovanj samo jedna od hiljada sličnih i gorih koje svjedoče o ne biranju agresorskih ciljeva i žrtava za ostvarenje velikosrpskih ideja. Pod plaštom privođenja na informativne razgovore, ljudi su zatvarani u bivšu OŠ „27. juli“ gdje su mučeni i maltretirani, a kasnije neki ubijani i zatrpavani u masovnu grobnicu na brdu Žerovanj. Poručeno je djeci, najbrojnijim posjetiteljima manifestacije, da nije postojao način koji četnici nisu primjenili u mučenju. Deveti juni je odabran kao datum sjećanja na nestale Ilijašane od kojih je najveći broj upravo na ovaj datum 1992. godine odveden iz svojih domova u logore, nakon čega im se gubi svaki trag. U Ilijašu se još uvijek traga za 53 nestale osobe, većinom iz naselja Luka, Kadarići i Bioča.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Tužilaštvo BiH provode istragu protiv ukupno 126 osoba u vezi sa zločinima počinjenim na području Ilijaša, ali ne žele dati detaljnije podatke.

Prema tvrdnjama onih koji su preživjeli, srpska vojska i policija napale su u maju i junu 1992. godine sela Bioču, Lješevo, Kadriće, Luku i sami centar Ilijaša.

Muškarci koji nisu bili ubijeni, prema tvrdnjama preživjelih, zatvarani su i zlostavljani u osnovnoj školi u Gornjoj Bioči, u skladištu “Iskre” i podrumu Željezničke stanice u Podlugovima, u Osnovnoj školi “27. juli” u Ilijašu i drugim objektima.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas283
mod_vvisit_counterJuče1795
mod_vvisit_counterOva sedmica6481
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28040