Home Vijesti Pustivuk: Vrisak djevojčice
Pustivuk: Vrisak djevojčice PDF Ispis Email
Utorak, 24 Svi 2011 13:16

Svjedok Tužilaštva BiH tvrdi da je vidio optuženog Srpka Pustivuka i još nekoliko svojih komšija kako idu prema kući u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš), u kojoj su, prema optužnici, ubijena dva civila, a nekoliko njih ranjeno. “Tog jutra, 29. maja, vidio sam Srpka zajedno s još otprilike desetak vojnika kako idu prema kući mojih komšija Bošnjaka. Ubrzo su se čule pucnjava i jake detonacije... Sutradan sam saznao da su ubijeni taj moj komšija i njegov sin, koji je tada imao između 17 i 19 godina”, ispričao je svjedok Nermin Durmo. 


Tužilaštvo BiH tereti Srpka Pustivuka da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, 29. maja 1992. godine, ili približno tog datuma, u selu Gornja Bioča učestvovao u napadu na civile, među kojima je bilo i djece. Prema optužnici, tom prilikom je ubijeno dvoje, a teško su ranjena tri civila.

Pustivuku se na teret stavlja i učešće u hapšenju i zarobljavanju civila Bošnjaka, koji su potom odvođeni u druge logore i objekte za zatočenje.

Svjedok je rekao da je odmah nakon prolaska naoružanih vojnika prema kući njegovog komšije, pobjegao u obližnju šumu. Kaže da je u šumi sreo grupu ljudi s kojom je htio da prebjegne prema Sarajevu, ali ih je na samom “prelazu na brdu Trešnjica” zaustavila pucnjava i on je ranjen.

Potom se, tvrdi svjedok, vratio u selo, gdje se zajedno s nekoliko komšija predao “Srpku i Neđi Ikoniću”, naglasivši kako su njih dvojica bili “pitani za sve, jer su bili specijalci”.

“Čim su vidjeli da sam ranjen, odveden sam u Dom zdravlja u Ilijašu. Tamo su me previli, a potom sam odveden u stanicu policije, gdje me je nepoznat policajac ispitivao i tukao skoro tri sata”, kazao je Durmo.

Iste večeri, tvrdi svjedok, iz policijske stanice ga je izveo Ikonić, koji mu je zajedno sa Srpkom “obezbijedio” odlazak u Visoko.

“Spasili su mi život i ja im se zahvaljujem, ali istovremeno žalim za preko 40 Biočana koji su stradali u ratu. Trebali su i moj život uzeti”, kazao je Durmo plačući u sudnici.

Neđo Ikonić je optužen pred Sudom BiH zajedno s Duškom Jevićem, Goranom Markovićem i Mendeljevom Đurićem za genocid počinjen u Srebrenici. Prema optužnici, Ikonić je bio komandir čete Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Svjedok je rekao da je iz Visokog hitno prebačen u bolnicu u Zenici, gdje je nakon nekoliko dana sreo svoju komšinicu iz Gornje Bioče, zaštićenu svjedokinju S4.

“Ta djevojčica od 12 godina ležala je jer je imala fiksator na nozi. Kroz plač mi je ispričala da ju je ranio Srpko Pustivuk. Kada sam ponovio njegovo ime, počela je da vrišti. Bila je vidno uplašena”, ispričao je Nermin Durmo.

Na suđenju je trebao biti saslušan još jedan svjedok Tužilaštva, ali je o njegovim mjerama zaštite raspravljano bez prisustva javnosti.

Naredno ročište zakazano je za 6. juni 2011. godine.

BIRN Justice Report

 

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1411
mod_vvisit_counterJuče1357
mod_vvisit_counterOva sedmica1411
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32487