Predsjedavajući OV Ilijaš na prijemu kod predsjednika Hrvatske

damirjosipovicOsnivačka konferencija Mreže stranačkih organizacija mladih (Political Youth Network – PYN), u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupila je 20 predstavnika omladinskih organizacija političkih stranaka iz pet zemalja regije, na dvodnevnom skupu u Evropskom domu u Zagrebu, 29. i 30. marta.

U sklopu osnivačke konferencije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u svom Uredu sudionike i sudionice pozdravivši osnivanje Mreže te spremnost na saradnju neovisno o različitostima u pogledu političke orijentacije stranaka. Na radnom dijelu konferencije, predstavnici i predstavnice analizirali su osnivačke dokumente i predviđenu strukturu djelovanja te podnosili amandmane na prijedlog Statuta mreže.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Damir Filipović učesnik je ove konferencije i bio je sudionik ovog važnog prijema kod predsjednika Hrvatske.

-Sve je prošlo uspješno, uz postignuti konsenzus između podmladaka političkih partija bez obzira na različite ideologije. Sve opcije koje su bile prisutne u svojim programima imaju ugrađena ljudska prava, u manjoj ili većoj mjeri. Predsjednik Hrvatske gospodin Josipović nas je ugostio i razgovarali smo o ljudskim pravima u primjeni, a ne kao mrtvo slovo na papiru ugrađeno u Ustave država koje su ratificirale Evropske povelje o ljudskim pravima i kako da se što u većoj mjeri primjenjuju. Također smo konstatovali da veći stepen primjene ljudskih prava omogućava ulazak u EU državama regiona. Imao sam priliku da razgovaram i upoznam različite ljude i smatram da je to prednost ovog projekta i da smo na to gledali kao pozitivnu stvar devedesetih, nikada ne bi došlo do sukoba, a pogotovo do posljedica koje su nastale u tim sukobima. Ovo je početak rada Mreže, te imamo namjeru da se mreža razvija i da se što više omladinskih stranačkih oblika uključe u isti. U narednom periodu će se održati niz sastanaka na kojima ćemo pokušati da se dogovorimo oko uticaja i zajedničkog nastupa po pitanju ljudskih prava u regionu, kazao je Filipović za Radio Ilijaš.

Mreža stranačkih organizacija mladih prva je međunarodna mreža koja je osnovana s ciljem poticanja saradnje među omladinskim organizacijama pri ili u sklopu političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, neovisno o ideološkoj platformi njihova djelovanja, stoji u saopćenju organizatora.

Primarni cilj ove mreže stvaranje je platforme za provedbu aktivnosti od zajedničkog značaja, kao što su promocija i zaštita ljudskih prava, profesionalizacija budućih predstavnika zajednice i poticanje regionalne suradnje. Mreža stranačkih organizacija mladih inovativan je primjer regionalne suradnje mladih političara i političarki u području ljudskih prava i pomirenja, naglašavaju organizatori.

Na otvorenju konferencije govorili su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije, Mario Mažid i Maja Midid, te Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora, koji je osnivanje ove mreže usporedio s procesom demokratizacije prostora regije.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba