Obilježena 25. godišnjica stradanja stanovništva Crne Rijeke

crna rijeka 1Devetog novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku, a počela patnja, progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 25. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo učenjem tevhida u mjesnoj džamiji, polaganjem cvijeća i obilaskom lokaliteta Solana, gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca i starci.

Šerif Ćatić, predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ je podsjetio na stradanje crnoriječkog stanovništva.

"Svake godine obilježavamo godišnjicu stradanja. Drago mi je da je ove godine bilo više naroda i poručio bih svima da vode računa o onima koji su dali svoje živote i dijelove svog tijela da bi nama danas bilo bolje", rekao je Ćatić.

Vejsil Šehić član Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ i ove godine je održao kratak historijski čas za sve prisutne.

"Dvadeset pet godina poslije žao mi je što još uvijek nema zvaničnog spiska zarobljenih i nestalih od strane bilo koje institucije. Već godinama tražim da napravimo spomenik sa imenima , prezimenima i godištima koji bio poruka mlađim generacijama da ne zaborave nacelnik crna rijekastradanja. U Solani je boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih bila je maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena", kazao je Šehić.

Općinski načelnik se obratio prisutnima te naglasio važnost građenja i isticanja bošnjačkog identiteta.

"Ovo je veoma tužan datum za stanovnike općine Ilijaš i Crne Rijeke, želimo njegovati kulturu sjećanja, prenositi ono što se događalo, zbog toga smo se ovdje i okupili i obilježili veoma značajan datum. Svi mi moramo raditi na građenju identiteta Bošnjaka i patriotizma prema državi u želji da se ona počne razvijati u smjeru civilizacijskog prosperiteta i da to bude lijep prostor za mlade ljude koji dolaze i koji treba da ostvare svoje životne ciljeve" rekao je za Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Dječak Bilal Begić, ime dobio po svom amidži koji je stradao u Crnoj Rijeci, napisao je i pročitao emotivan sastav koji je podsjetio na stradanje i sve prisutne naveo na razmišljanje o tom kobnom devetom novembru.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih boračkih organizacija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba